Kaygıya bakış: Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Kaygıya bakış: Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  • 4
    0
    1
    0
  • Kaygı ne kadar normaldir ?

    Kaygı günlük yaşamımızın olağan bir parçasıdır. Günlük yaşamın içinde herkes çeşitli konularda kaygılanabilir. Sınav, yapılması gereken işler, yetişmesi gereken görevler, sağlık, para, aile, ilişkiler ve çocuklar gibi birçok durum ve sorun kaygılanmaya sebep olabilir. Endişelerimiz esasen günlük sorunlardan korunmak, baş edebilmek ve hazırlıklı olmak için bize destek sağlar. Normalde bu tür kaygılar hafif ve baş edilebilir düzeylerdedir. Aslında kaygı hali insan duygu durumuyla birleşip oluşan normal bir haldir.

    Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir? 

    Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) olan kişilerde ise “sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumu” söz konusudur.

    Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler ve hatta olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engeller. Bu kişiler her durumda olası en kötü sonucu düşünürler, herşey kendi denetimlerinin dışındadır, iyi bir olasılık ya da geriye dönüş mümkün değildir. YAB’da aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi konularla ilgilidir.

    Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer.

    YAB’nun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6’dır. Başka bir deyişle, her 100 kişiden 5-6’sı yaşamlarının herhangi bir zamanın bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artar. YAB yaşlılıkta en sık görülen anksiyete bozukluğudur.  

     Belirtileri Nelerdir? 

    Gerçek bir nedeni bulunmayan veya nedeni bulunsa bile yaşanan durumla uyumsuz görülen ve aşırı yoğun yaşanıp denetlenememesi hastalığın temel belirtilerindendir. 

    Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemezler ve bir türlü sakinleşemezler. Çevrelerinde “aşırı evhamlı” olarak tanınırlar. Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.

    Çoğunlukla fiziksel bir hastalık varmışçasına kendini gösteren bazı bedensel belirtiler eşlik eder. Bu belirtiler: nedensiz yorgunluk, başağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seyirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi fiziksel yakınmalardır.  

    Tedavi Edilebilir mi? 

    Bir psikolog veya psikiyatriste başvurulmalıdır.

    Tedavi edilebilir bir hastalıktır.

     

     

     

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.