İskandinavya mitolojisi, İskandinavya ülkelerinin (Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsveç) Hristiyan olmadan önce inandıkları Cermen kökenli pagan dinidir. Odin, Thor, Freya gibi birçok tanrı ve tanrıçanın kahramanlık öykülerinin günümüze kadar geldiği bir dindir. Bu listede "Kuzeylilerin" Hristiyanlık öncesi yaşam şekilleri, kültürleri hakkında birçok bilgi veren fantastik öykülerin yer aldığı kitapları paylaşacağım.
1) İskandinav Mitolojisi (Neil Gaiman)
“BAŞLANGIÇTAN ÖNCE HİÇBİR ŞEY YOKTU: NE TOPRAK VARDI NE GÖKKUBBE, NE YILDIZLAR VARDI NE DE GÖKYÜZÜ̈. ŞEKİLSİZ VE ŞEMALSİZ, SİSTEN BİR ÂLEM İLE DURMADAN YANAN ATEŞTEN BİR ÂLEMDİ VAR OLAN.”
Sandman, American Gods gibi kitapların yazarı olan Neil Gaiman bu kitapta hikayeleri herkesin anlayabileceği bir dilde anlatıyor. Gaiman, eski çağa bu ait hikâyeleri tıpkı bir romancı gibi ele alıyor; hikâyeler efsanevi dokuz âlemin yaratılışından başlıyor ve tanrıların, cücelerin, devlerin maceralarıyla devam ediyor. Thor’un çekicinin nasıl çalındığından, içenlere şairane ilhamlar veren bal şarabının kaynağının ne olduğuna kadar pek çok mit Gaiman’ın nüktedan cümleleriyle yeniden hayat buluyor. En nihayetinde her şey tanrıların alacakaranlığında doruğa çıkıyor: Ragnarök’te…
2) Loki'nin Sözü, Loki'nin Müjdesi (Joanne M. Harris)
"Yalan demişken… Yalanların Babası olarak aklınıza benim gelmem doğal. Loki… bu benim. Işık Yaratan, yanlış anlaşılan, kaypak, bu teferruatlı yalanlar silsilesinin yakışıklı ve mütevazı kahramanı. Eserime şüpheyle yaklaşabilirsiniz ama en az resmi versiyon kadar doğru ve hatta bana kalırsa daha eğlenceli. Tarih, şimdiye dek yazıldığı haliyle bana gayet küçük düşürücü bir rol biçti. Sahneye çıkma sırası artık bende."
Joanne M. Harris'in yazdığı bu iki kitap Fesatlık Tanrısı Loki'nin Odin’le nasıl kan kardeşi olduğunu, Thor’un ve diğer İskandinav tanrılarının başına ne tür dertler açtığını ve bunları yaparken aslında ne kadar “masum” olduğunu esprili bir dille, bizzat Loki’nin ağzından anlatıyor.
3) Cadının Yüreği (Genevieve Gornichec)
“Neil Gaiman’ın İskandinav Mitolojisi’ni ve Joanne M. Harris’in Loki romanlarını seven okurlar için eşsiz bir yeniden anlatım.” –Booklist
Derler ki, yaşlı bir cadı yaşarmış doğuda… Genevieve Gornichec, İskandinav mitolojisnde kıyametin (Ragnarök) gelmesinde rol oynayan Loki'nin Tanrılardan sakladığı eşi, Fenrir, Hel ve Jormungundr’un annesi Angrboda'nın hikayesini anlatıyor. Yunan mitolojisinin hüzünlü hikayelerinden biri olan "Ben Kirke" kitabını sevenler için tam bir şaheser.
4) Ragnarök: Tanrıların Alacakaranlığı (A. S. Byatt)
"Dünyayı ilk yok edecek? İnsanlar mı Tanrılar mı?"
İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşadıklarına anlam vermeye çalışan küçük bir kız çocuğu, İskandinav mitolojisi üzerine bir kitap bulur ve savaşın yarattığı dehşetin ortasında bambaşka bir kıyametle karşı karşıya kalır. A.S. Byatt'ın kaleminden çıkan bu kitap diğer kitaplara göre pek akıcı olmasa da İskandinav mitolojisinin kıyametini anlamak için ideal bir kitaptır.
5) İskandinav Mitolojisi; Viking, Mitlerinde Tanrılar, Kahramanlar, Canavarlar (Kevin Crossley-Holland)
"Yanan buzlar, buz gibi alevler... İşte hayat böyle başladı..."
Dünyanın en etkili, en dramatik, en heyecanlı ve ilgi çekici hikâyelerinin toplandığı İskandinav Mitolojisi, İskandinavların tanrılar ve tanrıçalar, kahramanlar ve canavarlar, savaşlar ve birlikteliklerle dolu ilginç ve fantastik dünyasının kapılarını ardına kadar açıyor ve bizi dünyanın yaratılışından başlayarak Asgard’ın duvarının yapılışına, son olarak da Ragnarok’a kadar süren bir yolculuğa çıkarıyor. Odin, Thor ve Loki gibi efsanevi kahramanların üstün başarılarını masalsı bir dille aktarırken onların tutku, zalimlik ve kahramanlık dolu maceraları da Yggdrasill’in gölgesinde sanki yeniden hayat buluyor. Diğer kitaplara oranla daha bilgi verici olan ama buna rağmen akıcı bir şekilde ilerleyen bu kitap İskandinav mitolojisini için baş ucu kitabıdır. Diğer kitaplarla benzer hatta aynı hikayeleri içermesine rağmen İskandinav mitolojisinin o fantastik büyüsüne kapılıp tekrar tekrar okumak isteyeceğiniz bir kitap.
Yorum Bırakın