Bob Dylan’dan ırkçılığa protesto; “Hurricane”

Bob Dylan’dan ırkçılığa protesto; “Hurricane”
  • 6
    0
    0
    1
  • 1966 yılında New Jersey’deki Paterson adlı barda üç cinayet işlenir. Cinayetlerden kısa bir süre sonra polis barın önünden geçmekte olan bir arabayı durdurur. Arabada orta sıklet boksörü Rubin “Hurricane” Carter ve iki arkadaşı vardır.

    Peki, kim bu Rubin “Hurricane” Carter

    Carter, 1937'de Clifton, New Jersey'de yedi çocuktan dördüncüsü olarak doğdu. Daha sonra katı bir disiplinci olan babasıyla sorunlu bir ilişkisi olduğunu kabul etti; on bir yaşında, kendisine cinsel saldırıda bulunmaya çalıştığını iddia ettiği bir adamı bıçaklayarak, saldırı suçundan çocuk ıslahevine mahkûm edildi. Eylül 1961'de hapisten çıktıktan sonra, Carter profesyonel bir boksör oldu. Agresif stili ve yumruk gücü dikkat çekti, onu seyircilerin favorisi yaptı ve ona "Hurricane" lakabını kazandırdı. 

    Cinayet Olayı

    17 Haziran 1966’da saat 02.30 sularında 2 erkek Paterson’da bir bara girdi ve ateş açtı. Barmen ve müşterilerden biri anında yaşamını yitirirken, diğer müşteri Hazel Tanis ölümcül şekilde yaralandı ve yoğun bakıma kaldırıldı. Saldırı esnasında civarda bulunan, emniyet teşkilatının yakından tanıdığı hırsızlar Alfred Bello, Arthur Dexter Bradley ve barın üst katında bulunan Patricia Valentine olayın görgü tanıklarıydı. İkisi de 2 siyah erkeğin ateş açtığını ve beyaz bir arabaya atlayıp gittiğini söyledi. Aynı saatlerde Rubin Carter da şehrin bir başka bölgesindeki bardan hayranı John Artis ile çıkış yaptı. Beyaz bir arabaya biniyorlardı. Carter ve Artis gözaltına alındı. Neyse ki yaralı Tanis, kendilerine ateş edenlerin onlar olmadığını söyledi.  Birkaç ay sonra ise olayın görgü tanığı hırsız ikili polis baskısıyla ifadelerini değiştirmeye karar verdi! ‘Hurricane’ ve Artis açık bir polis komplosuyla karşı karşıyaydı. Ve işlemedikleri bir suç yüzünden ömür boyu hapis cezasına çarptırılmaları uzun sürmedi. 

    Irkçılığa 8 dakikalık protesto

    1975 Haziran’ında New York’a dönen Dylan, yolda tesadüfen daha önceden de tanıştığı yazar Jacques Levy ile karşılaşır. Beraberce her ikisinin de çoğunlukla takıldıkları  ”The Other End” adlı bara giderler. Sohbet sırasında Levy’ye Hurricane Carter’ın mahkemesini takip edip etmediğini sorar. Levy de mahkemeyi takip ediyordur. Dylan, Hurricane Carter’ın bir kitap yazdığını avukatlarının kitabın kopyasını birçok ünlüye ve kendisine de yolladığını söyler. Sanatçı kitabı okumuş ve boksörün masumiyetine inanmıştır ve kısa bir süre sonra da onu hapiste ziyaret edeceğini ilave eder. Levy de kendisi ile aynı görüştedir. Bir sonraki buluşmalarında Dylan, Hurricane ile ilgili bir şarkı yapmak istediğini ve Levy’nin iyi bir hikaye anlatıcı olduğunu söyleyerek yeni albümündeki şarkılarının sözlerini yazması için yardımını ister.

    Bob Dylan, hapiste Rubin “Hurricane” Carter’ı ziyaret eder. Carter daha sonra bu görüşmeyi şöyle anlatır: ”Beraberce oturduk ve saatlerce konuştuk, herkesin yaptığı gibi bana cinayetleri işleyip işlemediğimi sormadı. Onun bir kardeş olduğuna inandım.”

    Kayda içlerinde Eric Clapton’ın da olduğu kalabalık bir müzisyen topluluğu ile başlayan Dylan uyumsuzluğu fark eder ve Clapton’ın da tavsiyesine uyarak grubu dört kişiye indirir. Hurricane’in kaydında kemanda Scarlet, vokalde Emmylou Harris vardır. Ancak plak şirketi CBS’in avukatları olası bir davayla karşı karşıya kalmamak için sakıncalı bazı sözlerin değiştirilmesini isterler. Levy sözleri değiştirir ve tekrarlanan kayıtta bu kez vokalde Rooney Blakley yer alır. Desire albümü yayınlanmadan önce Dylan, Martin Scorsese ‘in 2019 yılındaki filmine konu olacak meşhur “Rolling Thunder Revue” turuna çıkar. Dylan tüm konserlerde Hurricane’i coşkuyla söyler ve Carter’ın hikayesini ana akım medyanın gündemine taşımayı başarır. Turne sırasında Carter’in bulunduğu hapishanede bile bir konser verirler.

    Birkaç ay sonrasında davadaki kilit tanık Bello’nun New York Times’a verdiği röportajda çelişkili ifade vermesi nedeni ile dava tekrar açılır fakat inanılmaz bir şekilde savcılar bu sefer de bir cinayet sebebi uydurarak sanıkları tekrar mahkum ettirirler. 1985 yılında, yani mahkumiyetlerinden ancak 19 sene sonra, Federal Yüksek Mahkeme davanın kanıtlardan çok ırkçılığa dayandığı gerekçesiyle Rubin “Hurricane” Carter’ın mahkumiyetine son verir.

    “Hurricane” bir yanı ile ırkçılığa karşı protest bir şarkı iken diğer yanı ile tarihi doküman niteliğinde bir başyapıttır. Şarkı Bob Dylan’ın en kalıcı hitlerinden ve Rock müziğin en etkili protest şarkılarından biri olmuştur.

    Şarkıyı buradan dinleyebilirsiniz.

    Şarkı sözlerinin Türkçe çeviri haline ise buradan bakabilirsiniz.

    Bob Dylan-Hurricane (Türkçe)

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.