Çarpıcı, zorlayıcı bir göç hikayesi - Flee İncelemesi

Çarpıcı, zorlayıcı bir göç hikayesi - Flee İncelemesi
  • 1
    0
    0
    0
  • Flee (2021) : 7/10

    En iyi animasyon dalında Oscar'a aday gösterilen, şu dönemde de ayyuka çıkmış olan savaş saçmalığının, insanlara nasıl acılar çektirdiğini farklı bir dönemde gösteren, animasyonlardan beklediğimiz komedi olayının tam tersi seyrinde ders çıkarılacak bir yapıt olan Flee'ye inceliyorum.

    Amin adlı karakterimizin yaşadığı Danimarka'da arkadaşının isteğiyle kamera karşısına geçip zorlu hayat hikayesini anlatması konseptiyle girişimizi yapıyoruz. Afganistan'da her zaman olduğu gibi bir savaş döneminde, erkeklerin askere çağırılması zorunluluğu ve ülkenin yaşanamaz hale gelmesiyle birlikte Amin ve ailesi abisinin yaşadığı İsveç için yollara dökülmek zorunda kalıyor. Bu kaçış olayı da tabiki legal yollardan olmayacak. Kaçak yollarla birlikte ilk durak olan Moskova'ya yerleşen aile belge yetersizliğinden görünmez bir hale bürünmek zorunda. Evden çıkmanın riskiyle beraber sıkkınlığın, korkunun bünyelere yerleşmesi ailemizi psikolojik olarak etkiliyor. Küçük gezintilerde polis tarafından uygulanan ırkçılık ve rüşvetçilik ise sistemle beraber insanın düştüğü noktalara parmak basar cinsten. Sadece özgürlüğünü isteyen bir kişinin düştüğü yollarda gördüğü muamele ve toplumun beklenmedik hareketleriyle beraber stres dolu serüvenimizi en azından mutlu sonla bitiriyoruz. Bazı şeylerin beklediğimiz gibi gitmemesi , ailenin çeşitli sebeplerden dolayı farklı konumlara dağılmasıyla beraber karakterlerin hayatları boyunca belki de birbirlerini bir daha göremeyecekleri hayata başlanılması hem üzücü hem de coğrafya kaynaklı güzel yeni bir başlangıç için umut verici.      

    Filmimiz bir konuya daha parmak basıyor. Bu da cinsel tercihlerin din , dil , ırk ayırt etmediği. İzlediğimiz sahneler de bu düşünceye sahip olan seyircilerinden takdir topluyor.

    Bu tarz animasyon tipinin desteklenmesi, daha fazla bu tarz içeriğin yapılması taraftarıyım. Persepolis sonrası Flee'nin savaş etiketiyle farklı görünümlere bürünmesi farklılığı ve orijinalliği arttırıyor. Anlatım tarzı da gayet hoşuma gitti. Dramın fazla olması zaten insancıl olarak en sevdiğimiz şeylerden. Savaş janrasında ana konular olan cephe ve siyaset dışında kişisel konuları baz alan bir şey izlemek isteyenler için gayet ideal. Kısa süresinden dolayı çıtır çerez izleyebilirsiniz. Ben tavsiye ediyorum. Şimdiden iyi seyirler.

    Ek olarak poster de gayet hoş :)

    IMDb : 8.0

    Metascore : 91


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.