Genel Hatlarıyla Spotlight:
2015 yılında vizyona giren 2 saat 8 dakika uzunluğundaki Spotlight filminin yönetmenliğini Tom McCarthy üstlenmiştir. Senaryosunu ise, McCarthy ve Josh Singer ortaya çıkarmıştır. Oyuncu kadrosunda; Mark Ruffalo (Michael Rezendes), Michael Keaton (Walter "Robby" Robinson), Rachel McAdams (Sacha Pfeiffer) ve Liev Schreiber (Martin Baron) gibi isimlerin yer aldığı film 98.7 milyon dolarlık bir hasılat elde etmiş ve IMDb'de 10 üzerinden 8,1 puan almayı başarmıştır. İzleyiciler tarafından oldukça beğenilen bu bağımsız sinema filmi 88. Akademi Ödülleri'nde 6 dalda adaylık elde ederek, bu adaylıklardan En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini kazanmayı başarmıştır. Yapılan bu dram filmi hem olayı yansıtmada hem de insanların ilgisini çekme konusunda oldukça başarılı olmuştur.
Filmin konusuna gelecek olursak, film ABD'de hâlâ varlığını sürdüren en eski araştırmacı gazete birimi The Boston Globe'un "Spotlight" ekibinin kiliseye yönelik olan çocuk tacizi suçlamalarını araştırmalarına dayanır. Filme konu olan bu olay aynı zamanda gazeteye 2003 Halka Hizmet için Pulitzer Ödülü'nü de kazandırmıştır. Oldukça hassas olan bir konuyu seyirciye başarılı bir şekilde göstermiş olan bu film insanlarda gazetecilere karşı bir saygı uyandırmıştır.
Genel Yorumum;
Boston Globe'a editör olarak katılan Martin, Michael tarafından Walter, Sacha ve Matt adlı dört gazeteci ile birlikte yerel kiliseye yönelik çocuk tacizi suçlamalarıyla ilgili bir iddiayı araştırmakla görevlendirilir. Bir haberi araştırmaya başlayan bu gazetecilerin her yeni buldukları bilgi ile bu iddia daha da güçlenmeye ve acı gerçekler daha da ortaya çıkmaya başlar.
Konu hakkında detaylı araştırmalarda bulunan Spotlight ekibi, Massachusetts'de Roma Katolik rahiplerinin çocuklara yönelik olan cinsel tacizlerini ve bunun Boston Başpiskoposluğu tarafından gizlendiğini ortaya çıkarır. Hikayenin odağını daha da genişleten gazeteciler geçmişte papaz olarak görev yapan birinden Boston'da yaklaşık 90 tane tacizci papaz olduğunu öğrenir. Yaptıkları araştırma ile hem tacizci papazlara hem de mağdurlara ulaşmaya çalışırlar. Gazetecilerin ve mağdurların duygu durumlarını ve düşüncelerini oldukça iyi şekilde yansıtan bu filmin sinema sektörüne aktarılmasıyla, bu haber ve yaşanan bu olay gerçekten başka bir boyut kazanır. Gazetecilik hakkında yapılan en iyi filimlerden biri olan bu film kesinlikle araştırmacı gazetecilikten hoşlanan kişilerin izlemesi gereken bir yapımdır.
Yorum Bırakın