Advertisement

Borgen Dizisi

Borgen Dizisi
  • 0
    0
    0
    0
  •  

    Borgen Dizisinin Konusu ve Hikayesi


    Borgen dizisi, 2010-2013 yıllarında yayımlanmış, politik ve dram türünde Danimarka dizisi. Borgen dizisinin başrollerinde ünleri Danimarka’yı aşmış Sidse Babett Knudsen (Birgitte Nyborg), Brigitte Hjort Sorensen (Katrine Fonsmark), Pilou Asbaek (Kasper Juul) yer alıyor. 7.8 IMDb puanıyla dizi politik dizi severlerin gönlünü kazanmış gözüküyor. Dizinin hayranları için bu yıl heyecan verici bir gelişme yaşandı ve 10 yıl aradan sonra 4. sezonu yayımlanmaya başladı.

    Borgen koridorlarını arşınlamayacağımız dizide; ülkenin mevcut başbakanı seçimden hemen önce halkın güvenini kaybedince seçimin favorisi olmayan Ilımlı Partinin başkanı Birgitte Nyborg sürpriz koltuk sayısı kazanıyor. Hükümet kurma görevinin kendisine verilmesiyle koalisyon pazarlıkları başlıyor. Birgitte, bu pazarlıklar sonucunda müthiş zekâsı ve ödün vermeyen dik duruşu sayesinde Danimarka’nın ilk kadın başbakanı olmayı başarıyor.

    Borgen dizisinde koalisyon hükümetiyle başa gelen Birgitte hem koalisyon üyelerinin gönlünü görmeye hem de muhalefetle baş etmeye çalışıyor. Ülkeyi yönetirken harcadığı fazla mesaide eş ve anne olarak dengeyi kurmak da insanüstü gayret gerektiriyor. Dizide medya- siyaset ilişkisinde medyanın yadsınamayacak bir gücünün olduğunu görüyoruz. Öyle ki olayları medyaya iyi yansıtmak için siyasiler medya cambazları kullanıyor. Haberciler taraf tutmaksızın siyasilere soru sorabiliyor, sorunları halka şeffaf şekilde aktarmak için bazen bir dedektif gibi çalışıyor.  Dizi Borgen dışında Birgitte’in, medya cambazı Kasper’ın ve muhabir Katrine’in ilişkilerini, aile yaşantısını geniş biçimde işliyor.

    Dizinin 1.sezonunda başbakan oluşu üzerinde, 2. sezonunda işi ve ailesi arasında kurmaya çalıştığı denge üzerinde duruluyor. 3. Sezon da ise kendisini iş kadını olarak kariyerine devam ederken politikadan da bir türlü vazgeçemediğini, bu uğurda kurucusu olduğu partiden ayrılıp kendine yeni parti kurmasını ve kısa sürede seçimlere hazırlanmasını izliyoruz.

    3 sezon boyunca belki de bizim için ütopik kaçan Danimarka demokrasisini, tarafsız medyayı ve prensiplerinden ödün vermeyen Birgitte’i izlemek çok çok keyifli. Birgitte ülkesi için fikirleri olan bunları hayata geçirmek için siyasete atılan çok zeki bir kadın. Her adımını planlayan ve insanların özel hayatları üzerinden siyaset yapmayan ahlaklı biri politikacı. Diziyi izlerken kıyas yapmamak elde değil maalesef bu yüzden çoğu zaman size “ahh!” çektirecek bir dizi olacağını düşünüyorum. Diziyi sadece politik olarak kategorize etmek doğru olmaz. Politikaya ilginiz olmasa da diziyi izlemenizi tavsiye ederim.

    Borgen Dizisi Gerçek Mi?


    Borgen’in anlamı Danimarkada başbakanlık ofisinin bulunduğu Christiansborg Sarayı’nın takma adıymış. Ayrıca Danimarka’daki mevcut siyasi partilerin de renkler taşıdığı ifade ediliyor. En şaşırtıcı durum ise dizi yayımlandıktan bir yıl sonra başbakanlık seçimlerini Thorning-Schmidt kazanıyor. Kendisi Danimarka’nın ilk kadın başbakanı ve dizidekine benzer şekilde koalisyon hükümetine başkanlık ediyor. Bu durum dizinin “Halkı bir kadın lidere hazırladığı” şeklinde yorumlar yapılmasına sebep olmuş.

    Kaynak: https://www.filmdiziyorumlari.com/borgen-dizisi/

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.