Nereden Geliyor Bu Kromozomun Adı?

Nereden Geliyor Bu Kromozomun Adı?
  • 4
    0
    0
    1
  • Chromosome= chroma (colour) + some (body);

    Kromozom terimi, Yunanca renk (kroma) (kromozomun sarımtrak renginden) ve gövde (soma) sözcüklerinden gelir. Bilim adamları bu adı kromozomlara verdiler çünkü bunlar, araştırmada kullanılan bazı renkli boyalarla kuvvetli bir şekilde lekelenen hücre yapıları veya cisimlerdir.Yani görüntüledikleri kromozomun renk ve şekline atıf yapmak istediler.

    1842'de İsviçreli bir botanikçi olan Karl Wilhelm von Nageli, daha sonra kromozom olarak bilinen bir yapı keşfetti.
    Wilhelm Hofmeister bu terimi "kromozomlar" olarak adlandırdı. Yıl içinde daha sonra Wilhem Roux, kromozomların genetik bilgi taşıyıcısı olduğunu iddia etti.

    Kim bu Wilhelm Hofmeister?

    • Botanik tarihinin en dikkat çekici isimlerinden ve bitki biyolojisinin tüm alanlarına temel katkılarda bulunanlardan biri olarak öne çıkıyor. 
      Hem Darwin'in hem de Mendel'in akranlarıdır ve hatta yeteneklerinin genişliği ve derinliği bakımından onları aşabilir.
    • Yine de kıyaslandığında, çiçekli bitkilerde döllenme ve nesillerin değişmesi üzerine yaptığı ilk çalışmaların ötesinde, neredeyse hiç bilinmiyor.Olağanüstü yaşamı ve başarıları göz ardı ediliyor.
    • Hofmeister'in hayatının ve bilimsel başarılarının yargılanması gereken en dikkat çekici gerçeklerinden biri, Realschule dışında resmi bir eğitim almamış olmasıydı, kabaca bir meslek lisesi ile karşılaştırılabilir, 15 yaşında tamamlamıştı; Doktora derecesi daha az olan üniversite eğitimi yoktu. 
    • Rostock Üniversitesi tarafından fahri doktora ile ödüllendirildi, ancak fizik ve kimya gibi çalışmalarında uyguladığı disiplinlerin yanı sıra katkıda bulunduğu bitki biyolojisinin tüm alanlarında kendi kendini eğitti.
    • Kendi kendine eğitimi, Hofmeister'in bir dahi olarak nitelendirilmesini güçlendirir ve katkılarının zamanın dogması tarafından kapsanmayan mutlak özgünlüğünü ve benzersizliğini açıklamaya yardımcı olur.
    • 1839'da Wilhelm Hofmeister, 15 yaşındayken Hamburg'da müzik dükkanında 2 yıllık maaşsız çıraklık yaptı
      Hamburg'da kaldığı süre boyunca bolca boş zaman geçirdi ve bunu doğal alanlara geziler yaparak ve doğa tarihi hakkındaki meraklarını geliştirerek geçirdi.
    • 1841'de 17 yaşında Leipzig'e döndü ve babasının firmasında çalışmaya başladı. Wilhelm'in Hofmeister müzik yayınevi ile ilişkisi ömür boyu sürecek ve hatta üniversitede profesör iken ailenin işini yönetti.
    • Hofmeister'in araştırmaları, günü babasının müzik şirketinde çalıştığı için genellikle sabah 4 ile 6 arasında gerçekleştirildi. Wilhelm, 1847'de Muriel Agnes Lurgenstein ile tanıştı ve evlendi. Nihayetinde dokuz çocuğu olacaktı, ancak yirmili yaşlarını geçtikten sonra sadece iki kişi hayatta kalacaktı.( 9 yaşındaki kızı Agnes Leonore, bronşiyal problemlerden vefat etti ve iki oğlu Wilhelm Friedrich ve Wilhelm Adolph, 1875'te Fransa'nın Cannes kentinde tüberkülozdan öldü.)
    • Hayatta kalan kızlarından biri olan Constanze Ganzen insan faaliyetinin ve bilgisinin tüm bu alanlarına inanılmaz bir hakimiyet gösteren evrensel bir dahiydi. 
    • Hofmeister, tüm hayatı boyunca başına bela olacak çok şiddetli bir miyopluktan muzdaripti. Sokakta tanıştığı insanları tanıyamayacak kadar uzağı göremediği söylenirdi.
    • Görme yeteneği, saha çalışmasında belirli bir engel gibi görünebilir, ancak aynı zamanda, diğerlerinin ilgisinden kaçan küçük bitkileri, örneğin briyofitler, likenler ve şeker gibi çok yakın mesafeden çalışmasına da izin verdi.
    • Canlı örnekleri çıplak gözlerine bu kadar yaklaştırmak zorunda kaldığı için, canlı materyaller aracılığıyla el kesimleri yapma ve örneğin embriyo gelişimi üzerine en ayrıntılı gözlemleri yapma konusunda inanılmaz derecede yetenekli hale geldi. Göreceğimiz gibi, canlı malzeme hazırlıkları yapma ve temel ayrıntıları gözlemleme kapasitesi biyoloji tarihinde neredeyse rakipsizdir.Dezavantajını avantaja çevirmiş.
    • Çekirdeğin yapısı ve bölündüğünde ne olacağı hakkında önemli ayrıntılara girdi. Hatta kromozomların ne olduklarını veya neyi temsil ettiklerini anlamamasına rağmen bir açıklama yaptı. 

     

     

     

    KAYNAK

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.