Sadko

Sadko
  • 5
    0
    0
    0
  •                                                                  

         Sadko Sualtı Krallığında tablosunu 1876 yılında ressam İlya Repin (1844–1930) tarafından yapılmıştır. İlya Repin kimdir peki 19.yy’ın ikinci ve 20.yy’ın ilk yarısında yaşamış Rusya’nın en önde gelen realist ressamlarından biridir. Rus tarihinin en büyük anı ölümsüzleştiricilerinden biridir. Genel sanat tarihinde yüksek tanınırlığın ustasıdır. Çocukluğundan beri bir ikon atölyesinde eğitim görmüştür. Bu eğitimden kısa bir süre sonra St. Petersburg'a gider ve İmparatorluk Sanat Akademisine katılır. Orada Fransız resim sanatının inceliklerini öğrendi. Empresyonist ışık ve renk kullanımını özümsediği Paris'e taşındı. Bunlara rağmen İlya Repin her zaman Rembrandt'a benzer bir gerçekçilik içinde kaldı.Çünkü resmettiği konu temaları oldukça dramatik, aşktan ve her şeyden öncelikli olarak politikti. Politik temalarda neyin nesi? İşte bunu anlamak için döneme bakmak gerekir. 1881'de II. Aleksandr'ın öldürülmesinden hemen önce Repin, Devrim hakkında bir dizi resim üzerinde çalışıyordu ve muazzam bir başarı elde etti.

       Tablonun ismini irdeleyelim: Sadko nedir? Novgorod kökenli bir Rus manzum destanının (bylina) ve bu destanın kahramanının adıdır. Bu tabloda da Bir Novgorod destansı şiirinin (bylina) konusuna dayanarak, tüccar Sadko'yu sualtı krallığında tasvir ediyor. 

       Yani bu resim bir Rus destanının resmedilmesidir, Sadko “Gusli” çalan bir müzisyendir. Bir gün kıyıda gusli çalarken deniz kralının (çar olarak adlandırılır) dikkatini çeker. Deniz Kralı ona yardım etmek ister ve oradaki bir balıkçı ile bahse girmesini söyler. Sadko bahsi kazanır ve zaman içerisinde zengin olur. Fakat atladığı bir nokta vardır Sadko'nun Deniz Kralığına göstermesi gereken saygı. Sadko Deniz Kralına gereken saygıyı göstermez. Deniz Kralıda buna karşılık onun gemilerini durdurur. Sadko’nun mürettebatı bu durumu anlar ve Sadko’yu denize atar. Deniz kızları onu tutsak alır ve su altındaki krallığa götürür. Sadko bu muazzam su altı krallığında büyülenir ancak tutsaktır. Tabloda Sadko'nun hayranlığı büyülenmesi harika tasvir edilmiştir. Ve gören de bu büyülenişin tasvirinden eminim ki etkilenir ve büyülenir.

      Sadko su altı krallığında ne yaptı? Tabloda görünmeyen kısmın hikayesini merak edersek kaynaklar bu merağımıza şu şekilde kulak veriyor: Sadko Deniz Kralı için orada gusli çalar, deniz kızlarını izler ve hikayenin sonunda Sadko Aziz Nicola yardımı ile kaçar.

    Realist ressamımız İlya Repin ve birçok ressam gibi bu hikayeden etkilenip bu konuyu resmetmiştir. Ve bu hikayedeki hayreti su altının büyüleyiciliğini ortaya koyan en başarılı ressamlardan biridir.

     

     

    Kaynak


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.