Çoklu Pozlama Tekniği

Çoklu Pozlama Tekniği
  • 7
    0
    1
    0
  •  

    Aldous Huxley der ki: “Her insanın hafızası, onun özel edebiyatıdır.” Fazlasıyla naif ve edebiyat kavramının derinliğini hafızamızın imgesel zenginliğini ortaya koyan bir söz.

     

    Bu sözün konuyla bağlantısı, gelişen teknolojiyle edebiyata bakış açımız değişti. Yani kitap okuma şeklimiz, yazarlarla olan bağımız farklılaştı. Nasıl derseniz. Beğendiğiniz bir yazarın yeni kitabına ulaşmak bir tık uzağımızda. Benzer şekilde bir yazardan imza alabilmek için uzun kuyruklar beklememize hiç gerek yok -bence o kuyrukların da ayrı bir tadı var, benzer okuma zevklere sahip bir çok insan bir araya gelmiş oluyor.- sizin adınıza özel imzalanmış kitaplar gene bir tık uzağımızda. Çok kolay yanları var kabul etmek gerekir. İşler bir hayli hızlandı bilgiye ulaşmak okumak ve paylaşmak. Ama bazı insanlar için kitabın kokusunun onu kendi seçmenin zevki farklı. Keza benim için de öyle. Ellen Cantor bu sevgisini göstermek için orijinal bir çalışmaya imza atmış. Onun hikayesine göz atalım:

     

    Ellen Cantor Photoshop kullanmadan tamamen çoklu pozlama tekniğiyle ilerlemiş ve kitapların sayfalarını tek bir görüntüde birleştirmiş. Her görüntü, siyah bir arka plan üzerinde tek bir kitaba odaklanıyor. Ellen Cantor’ın Prior Pleasures için ilham kaynağı Abelardo Morell’in Camera Obscura projesi olmuş. Bu proje, fotografik gerçeklik mitini araştırmaya ve çocukluk arketiplerine bakmak için yeni bir yol yaratmaya odaklanıyor. Cantor, bir kitabın sayfalarında kendini kaybetmenin verdiği hazzı görselleştiriyor. E-kitabın tercih edilmesiyle birlikte her geçen gün daha az insanın deneyimlediği, kaybolmakta olan bir dokunsal deneyim bu. Cantor’ın fotoğrafları da doğrudan zaman, kayıp ve hafıza ile ilgili. Sanatçı, yaşamın nasıl ilerlediğini ve nihayetinde ortadan kaybolduğunu inceliyor çalışmalarında.

     

    Prior Pleasures-Ellen Cantor Çocukluğunda severek okuduğu, sakladığı kitapların fotoğraflarını çoklu pozlama tekniği ile çeken sanatçı teknoloji ile birlikte giderek azalan matbu okuma deneyimine vurgu yapıyor. Ne dersiniz matbu okuma mı e-kitaplar mı?

     

     

     

    KAYNAK

     

     

     

     


    Yorumlar (1)
    • Raflarda büyük bir uğraşla aranan o kitapların, içine çektiğinde burnuna gelen o kağıt kokusunun yerini tutabilir mi hiç e-kitap?

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.