Advertisement
Advertisement

KÖFN ve Emre Fel'in Klip Yönetmeni Samet Eruzun ve Ümit Şahin İle Röportaj

KÖFN ve Emre Fel'in Klip Yönetmeni Samet Eruzun ve Ümit Şahin İle Röportaj
  • 2
    0
    0
    0
  • 1-) Merhaba, nasılsınız? Öncelikle sizi tanımayanlar için bize kendinizden ve yer aldığınız projelerden bahsedebilir misiniz?

    Teşekkürler çok iyiyiz, siz nasılsınız?

    ÜMİT: Tabi, ben Ümit. Ben aslında mühendislik mezunuyum. 5 yıl kadar özel sektörde çalıştıktan sonra hayallerimin peşinden koşacağım diye istifa ederek kariyer değişikliğine gitttim ve bu dünyaya kafa göz bir dalış yaptım.  İlk başlarda önüme ne geliyorsa çekiyordum ama şu an klip ve moda çekimleri ağırlıklı işler yapıyorum. 

    SAMET: Selam ben Samet. Marmara Sinema Televizyon çıkışlıyım. Yaklaşık 10 yıldır da video dünyasının içindeyim. Birçok alanda işler yaptım. Moda, reklam ve klip projeleri gibi.

    Klip maceram ise ilk olarak Evdeki Saat’in "Uzunlar" şarkısıyla başladı. Daha sonra 3 yıl kadar önce Ümit’le tanıştık ve KÖFN’ün "El" klibiyle ilk duo-yönetmenlik işimizi yaptık. Ardından devam etti, hala da devam ediyor. 

     

    2-) Neden yönetmen olmak istediniz? Daha da önemlisi neden video klip?

    SAMET: İşin sadece görsel kısmında bulunmak değil de aslında projenin bütünüyle her aşamasında olmak ve kreatif süreçte bulunma isteği biraz beni bu yola soktu. 

    ÜMİT: Benimki biraz duygusal. 9-10 yaşlarındayken ablamın beni karşısına alıp aslında hiç var olmayan ve çekilmemiş bir filmi izlediğini anlattığı bir an vardı. Bende ağzım açık dinlemiştim. Sonra kafama vurarak böyle bir film yok, hepsini ben uydurdum dedi ve gitti. O gün bir çeşit hikaye anlatıcılığı olan yönetmenliğin benim için uygun olacağını düşünmüştüm. Bugünde işte buradayız…

    Yolumuzu klip yönetmenliğine doğru yönlendiren şey ise aslında KÖFN’le olan yakın arkadaşlığımız diyebiliriz sanırım. 

    3-) KÖFN ile birçok çalışmanız bulunmakta. Son zamanlarda listelerde bir numaraya kadar yükselen “Bi’ Tek Ben Anlarım” isimli şarkının klibini de siz çektiniz. Klibin planlanma sürecini ve dansçı fikrinin ortaya çıkışından bize bahseder misiniz? 

    Evet neredeyse KÖFN’ün bütün görsel işlerinde birlikte çalıştık. Bu da aslında daha önce dediğimiz gibi aramızdaki arkadaşlıktan ve aynı fikirlerde olup, aynı dili konuşup birlikte üretebilmemizden kaynaklanıyor.

    "Bi' Tek Ben Anlarım" klibi de böyle bir sürecin sonucu ortaya çıkan bir iş. Sürekli birbirimizle görseller, fikirler paylaşıyoruz zaten. Günün sonunda "Bi' Tek Ben Anlarım" klibi çekilmesi gerektiğinde bütün bu fikirler bir araya geldi. 

     

    ÜMİT: Örneğin mekan seçimi; yaklaşık 1 yıl önce ben bir eşofman aldım ve paçalarına lastik yaptırmak için terzi aramaya başladım. Bulduğumuz terzi klibi çektiğimiz iş hanının içindeydi. Sametle birlikte gittik terziye ve Samet iş hanını görünce epey etkilendi, hemen fotoğraflamaya başladı. Birlikte deli gibi iş hanının içinde gezip fotoğraflar çekmeye başladık ve burada kesin bir klip çekmeliyiz dedik.

    Yani aslında mekanın bulunmasından hikayenin oluşmasına kadar uzun bir sürecin ürünü bu klip. KÖFN de biz de her zaman akla ilk gelen fikirlerden uzak durmayı tercih ediyoruz. Alışılmışın dışında kalmak hoşumuza gidiyor ve hepimizin kafası da öyle çalışıyor.

    SAMET: Bu arada eşofmanın paçaları baya iyi oldu…

    4-)”Bi’ Tek Ben Anlarım”ın başarısını neye bağlıyorsunuz?

    Öncelikle şarkının efsoluğu’na, ardından cover-art’ından klibine, sözlerinden alt yapısına kadar bir bütünlük içerisinde oluşuna bağlayabiliriz. 

     

    5-) Klip yönetmenliğinde hedefiniz nedir? Kariyerinizin dönüm noktasını anlatır mısınız?

    Açıkçası bu alanda bir dönüm noktası olduğuna pek inanmıyoruz. Bu bir süreç, devam eden ve hep edecek olan bir süreç. Hedefimiz içimizden aklımızdan geçen birçok şeyi görselleştirmeye devam etmek.

     

    6-) Sizi diğer klip yönetmenlerinden farklı kılan şey nedir? En beğendiğiniz klip yönetmenlerini bizimle paylaşır mısınız?

    Belki ilk akla gelen fikirlerden koşarak uzaklaşmamız olabilir ve yapabildiğimiz sürece absürd olmayı istememiz diyebiliriz. 

    Klip sürecinin aslında tek bir kişi (yönetmen) odaklı olduğunu düşünmüyoruz. Aslında bu bir sanatçının tarzıyla, müziğiyle ve onların hayata bakış açısıyla ortaya çıkan kollektif bir iş. Klip yönetmenlerinden ziyade kliplerini sevdiğimiz sanatçılar var. Salvatore Ganacci, Little Big gibi. Aslında gördüğümüz izlediğimiz ve yaşadığımız her şeyden ilham alabiliyoruz.

     

    7-)Gelen projeleri neye göre seçiyorsunuz?

    Öncelikle gelen şarkıyı severek dinleyip dinlemediğimiz bizim için önemli. Daha sonrasında sanatçıyla kurduğumuz diyalogun verimliliği ve tabiki bütçesi. Biz bir klip fikri ortaya çıkarırken aslında şarkının sözlerine değil de bize ne hissettirdiğiyle daha çok ilgileniyoruz ve o hisse göre bir "mood" ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. 

    8-)Bize unutamadığınız bir klip çekimi anınızı anlatır mısınız?

    ÜMİT: Bir klipte prob olarak kaykay kullanıyorduk. Samet eskiden çok iyi kaykay sürdüğünü iddia edip çekim sırasında molalarda kaykayı denemek istediğini söyledi. Bindikten 30 saniye sonra kaykaydan düşüp belini sakatladı ve bütün çekimi acı içinde kimseye çaktırmadan bitirdi. 

     

    SAMET: Hala eskiden çok iyi kaykay sürdüğümü söyleyebilirim. Ümit’in kıraathanede çektiğimiz klipte çay doldurma sahneleri yüzünden fazladan çıkan 9 tane çayı israf olmasın diye içmesi unutamadığım bir anıdır.

     

    Röportaj teklifimizi geri çevirmedikleri için Samet Eruzun ve Ümit Şahin'e çok teşekkür ederiz.

     

    Klipleri izlemek için;

    ">

    ">

    ">

    ">


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.