Hiçbir Şey Anlatmayan Dizi: Seinfeld!

Hiçbir Şey Anlatmayan Dizi: Seinfeld!
  • 9
    0
    0
    3
  • 80'li yılların efsane komedisi, Jerry, George Costanza, Elaine Benes ve Cosmo Kramer'ın hayatlarına konuk oluyoruz.

    Günlük hayatın anlık komiklikleriyle, bir restoranda yerlerine  oturmayı beklerken, bir elbise alırken, iş hayatına tutunmaya çalışırken,  arabalarını nereye park ettiklerini unuttukları için çok katlı bir otoparkta arabalarını ararken gibi olaylarla karşımıza çıkıyor.

    Evi, arkadaşları tarafından sürekli ziyaret edilen bir “merkez” olan, mutfağından  koltuğuna tam bir düzen ve temizlik hastası Jerry; cimri, kıskanç ve işsizliği ile başarısız George; özgür ruhlu, duygusuz, işi ile iyi bir konumda yer alan Elaine ve deli mi deli Kramer.. Hepsinin ortak noktası bencillik ise bildiğimiz bir gerçek. Ayrıca, Seinfeld'in tüm ana ve birçok yardımcı karakteri, yazarların gerçek hayatlarından alıntıdır. 

    DİZİNİN ARKA PLANINDA;

    GEORGE COSTANZA 

    Jason Alexander'ın Seinfeld'de bir bölümde gözükmemesinin üzerine Alexander kızmış ve rolü bırakmak ile tehdit etmiş..

    Birçok konuda söylediği yalanlar sonradan kesinlikle ayağına dolanır. Yalancı bir kişilik kullanacağı zaman genel olarak “Art Vandelay” ismini kullanır ve kendini mimar olarak tanıtmaktan zevk alır.

    Costanza bize,  Amerikan çalışma hayatında tutunabilmenin ne kadar zor olduğunu  gösteriyor. 

    Costanza için hazırlanan kostümlerin tamamı 1 beden küçük yapılmıştır. sürekli rahatsız ve gergin görünmesi sağlanmıştır ki bu imajı dizide oldukça hissediyoruz..

    SOUNDTRACK

    Eğer dikkat ederseniz, her bölüm jeneriğinde farklıları anlayabilirsiniz..Bu harika işi çıkaran ise Jonathan Wolff.

    Besteci Jonathan Wolff, jeneriğin her bölümünde farklı olması hakkında zamanında şöyle bir yorum yapmış: ‘’Jerry Seinfeld her bölümde farklı bir şey ortaya koyuyorsa ben neden jenerikte farklılık yaratmayayım ki diye düşündüm.’’ 

    COSMO KRAMER

    Diziyi çok sevsek de karakterler, klasik alıştığımız tiplerden oluşmuyor. Aslında gerçekten hepsi bencil, çıkarları uğruna insan kullanıyor ve yaptıklarını umursamıyorlar. Belki de dizinin çok sevilmesinin nedenlerinden biri bu. Samimiyetsiz değiller, aslında hepimizin günlük hayatında karşımıza çıkan tipler. 

    Kramer, aslında diğer yazar Larry David'in gerçek komşusu olan Kenny Kramer. Dizide benim için en komik ve diğerlerine göre daha iyi bir karakter.. Umursamazlığı, Jerry'nin evine ansızın girip çıkan, ansızın mutfağa dalıp ihtiyacı olanı alıp giden, mimikleri ve replikleri ile harika bir karakter.

    Seinfeld'in meşhur sahnelerinden olan, Kramer’ın Jerry’nin evine çat kapı kayarak girdiği sahne dizi boyunca 284 kez yapılmıştır.

    SEİNFELD'İN '9' TAKINTISI

    Seinfeld ile ilgili hayatının çoğu bölümünde dokuz rakamına rastlaması tesadüf mü, komik mi bilinmiyor. 1998 Vanity Fair'de dokuz numarasına olan takıntısını anlatmış;

    '9 iyidir' demiştir. 'Bitirdiğimizde 180 bölüm yapmıştık (1+8+0=9). İnsanlara 9.sezonda final yapacağım dediğimde neden 10.sezonda değil diye sordular. 10 yavandır. 9 ise benim rakamım ve numerolojideki anlamı da 'tamamlamak' demektir.

    Bu bir teori olsada aslında dizinin final yapmasının büyük nedeni ; Jerry ile beraber dizinin senaristliğini üstlenen Larry David'in 7. sezondan sonraki istifası. David'in istifasının ardından 2 sezondan sonra zorlandığını söylemiş, bölüm başına 5 milyon dolar gibi bir ücreti reddetmiş..

    SARILMAK YOK

    Dizide neredeyse karakterlerin sarıldığını, birbirlerine sevgi gösterdiğini görmüyoruz..Hatta dokuzuncu sezonda NBC ile görüşmelerinden sonra Jerry ve George sevinirken sarılmaktan vazgeçiyorlar.

    Larry David, karakterleri değiştirmeye zorlayacak her türlü duygusallıktan veya durumdan kaçındıklarını söylemiş;

    “Pek çok insan Seinfeld'in karanlık bir gösteri olduğunu anlamıyor, insanların başına korkunç şeyler gelir. İşlerini kaybederler; birisi felç geçirmiş birinden ayrılır, birisi sevgilisinin burun ameliyatına ihtiyacı olduğunu söyleyip ayrılır, insanları kandırırlar...'' 

    Yani aslında dizi bize ahlaki bir değer veya uyulması gereken kurallardan bağımsız anlatıyor her şeyi..

    HİÇBİR ŞEY ?

    Tüm dizi boyunca Elaine ve Jerry'nin birbirlerine aşık olduğunu ve birlikte görme isteği üzerimden atamadım ancak dizide bunun bile bir önemi yok aşk yok, kurallar yok, verilen bir mesaj yok..

    Jerry Seinfeld Reddit'te verdiği cevaba göre ''hiçbir şey hakkında" olmadığını söylemiş.. Buradan ulaşabilirsiniz.

    Seinfeld'in "hiçbir şey hakkında şov" lakabını nasıl kazandığına şaşırdıklarını söylerek:

    • "Larry ve ben NBC'ye gittiğimizde şovun aslında 1988'de, bir komedyenin malzemesini nasıl elde ettiğini göstermek istedik.''

    • "Hiçbir şey hakkındaki şov, yıllar sonra bir bölümdeki sadece bir şakaydı ve Larry ve ben bugüne kadar bunun böyle olmasına şaşırdık. İnsanların şovu tarif etme şekli, çünkü bize göre bunun tam tersi."

    Ülkemizde başarılı yapıtlardan olan Avrupa Yakası yazarı Gülse Birsel ''Ne mutlu ki, o dizinin, yazarına ilham kaynağı olduğu Avrupa Yakası, tuttu ve gidiyor'' demiştir.. Jerry Seinfeld'e Teşekkürler! yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

    Seinfeld ivmesini hiç kaybetmedi. Çevremdeki insanlar ''..izlemedim'' dediklerinde üzülüyorum.. Jerry Seinfeld'in yaptığı nokta atışı tespitler ile dizi benim için üçüncü sezondan itibaren güzelleşiyor.  Kültür farklılığına rağmen gerek dizide gerek bölümlerin başında anlattığı sahne şovundan kesitler bize de tam uyuyor. Ve o final..Finali iki kısımdan oluşuyor. Klasik bekler iken yine bambaşka bir yöne gidiyor, tam bir kara mizah örneği. Friends, How I Met Your Mother gibi dizilerle kıyaslanmanın bile gereksiz olduğunu düşünüyorum.. Hepsinin kendi içinde farklılıkları var ama Seinfeld benim için her zaman ayrı bir noktada.. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.