Yerli Kraft Biralarımız!

Yerli Kraft Biralarımız!
  • 5
    0
    0
    1
  • Craft/Butik bira diyoruz. Küçük çaplı üreticilerin elinden çıkan, katkısız biralardır. Kraft biraların en büyük farkı doğal fermentasyona bırakılması ve saflığı bozan katkı maddeleri konulmaması. Kalite ve lezzet için önemli olan bu etkenler beraberinde yüksek maliyeti ve hammadde maliyetini arttırıyor ancak alkol sektöründe biranın hatrı sayılır bir yeri olduğundan dolayı bu açıklar kapanıyor.

    Ülkemizde cesur birçok girişimci var. Bu işi üstlenmek tamamen cesaret işi. Büyük yükü omuzlarına alan beş yerli üreticimiz ve biraları ile tanışalım!

    1) TROKYA & Dakka - Pale Ale

    Edirne'de kurulan Trokya'nın iki üretici ortağı Bangladeş'in başkenti Dakka'da tanışmışlar ve Dakka adını böyle vermişler.

    Alkol oranı %4,8. 5 farklı Amerikan ve Sloven şerbetçiotu kullanılmış, bitterliğin verdiği tadın yanında meyve (narenciye) aromalarıda katılıyor.

    Trokyanın bir diğer güzel yanı ise etiketlerinin harika olması..

    2) Zıkkımm & Deep Ale

    Zıkkımm'lar, Tekirdağ Çerkezköy’deki fabrikadan çıkıyor. Ayrıca 2016'da Gürcistan'da diğer fabrika kuruluyor ve  50 ülkeye ihracat yapan bir marka haline geliyor..

    Deep Ale; Koyu renkli ki bunun açıklaması maltın fazla kavrulduğu yani daha bitter (acımsı) tada sahip olduğu anlamına geliyor. Damakta keskin tatlar bırakan Ale'mız %8,5 alkole sahip.

    3) Knidos & Route 333 (Pale Ale)

    İstanbul Bosphorus Brewing Company tarafından üretilen Knidos, ismini Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim yerinden alıyor.

    Route 333 bir IPA'dır ve %5,2 alkole sahiptir. Bulanık ve koyu sarı renklidir.  Şerbetçiotu'nun baskınlığına ek olarak tropikal tatlarda damakta iz bırakanlardan.

    4) Gara Guzu & IPA 4C

    Türkiye’nin ilk ale, saison, ipa ve pancarlı biralarını üretmenin yanı sıra, sınırlı üretimini yaptıkları proje biralara sahipler..

    ''Bir çekirdek aile işletmesidir.'' Ataç ve Akgonca 2011 yılında kurup zorlu geçen 3,5 yıl sonunda 2014'te ilk guzularını ürettiler. 

    %6 alkol oranına sahip 4C..İsmini içindeki dört farklı şerbetçiotundan alıyor: Colombus, Chinook, Centennial, Cascade. Buğulu görüntüye sahip. Gara Guzu'lar filtrasyona tabi tutulmadığı için diplerinde tortu kalabilir bunun için, bardağınıza ilk kısmı döktükten sonra şişede kalanı dibiyle beraber şöyle bir çalkalayıp tekrar bardağınıza ilave ederseniz burnunuzun yoğun çam, çiçeksi ve baharatsı aromaları daha iyi almasına izin vermiş olursunuz.

    5) 3KAFADAR & IPA 

    Oktoberfest'in etkisi ile evde bira yapımına başlayan iki arkadaş Türkiye'deki malzeme yetersizliğinden dolayı yurt dışından bavul bavul malzeme taşımışlar. Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübü toplantılarından birinde diğer arkadaşları ile tanışmışlar ve ekip tamamlanmış; Hakan, Harun ve Tarık..

    İlk olarak 2018'de Belçika'da Göçmen Biracılık şeklinde üretim yaparak (elinizdeki reçete ile başkasının fabrikasında kendi adınıza üretim yaptırmanız) Graf adı altında yolculuklarına başlıyorlar.

    Bol köpüklü ve %6 alkollü bira. IPA oluşundan anladığımız gibi şerbetçiotu yoğunluğu hissediliyor. Deneyenlerin çoğundan tam not almış..

    Aslında yapabileceklerimizin farkındalığında biraz da cesaret ile her işin üstesinden geldiğimiz gibi bira sektöründe başarılara imza atabiliriz..Şu an olduğumuz yer eskiye göre tabiki daha iyi ve her gün gelişen her gün yenilenen formüller, projeler çıkıyor karşımıza. Umarım daha fazla gelişir ve dünyanın en iyilerinde yer alabiliriz. Bir Gıda Mühendisi öğrencisi ve Biyoteknoloji aşığı olarak bu yolda bütün kraft biracılarımızı gönülden destekliyorum, iyi ki varsınız..

    Fotoğraflar; Doğancan Öncan, ve her zaman yorumları, paylaşımları ile merakla takip ettiğim sevgili 1 bira 1 hikaye


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.