Zagros Dağlarından Kadehe: Bazı Şaraplar!

Zagros Dağlarından Kadehe: Bazı Şaraplar!
  • 8
    0
    0
    2
  • Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu ilk şarap üretiminin yaklaşık 6000 yıl önce Zagros dağlarında yapıldığı tespit edilmiştir. Nuh'un gemisi Ararat dağına oturduğunda;

    Tevrat'ta şöyle yazdığı belirtilir; "Fakat Nuh çiftçi idi, toprağı işledi, bir bağ kurdu ve şarap yaptı."

    Kaliteli şarap; sadece üzümden elde edilen, bağcılık, asma, üzüm çeşidi, fermentasyon süresi, mahzen, tat-aroma bileşenleri, kadeh seçimi gibi birçok kriterlerin mükemmel bir oranda birleşmesi ile kimi sadece zevk için kiminin alkolünden mest olmak için tercih ettiği içki. %80-90 fransız menşeili üzümlerden yapılmakta.  ''Kaliteli'' şarapların bazılarına göz atalım..

    La Turque
    En iyilerden, E. Guigal "La Turque" Côte-Rôtie!

    Fransanın kuzey Rhône'daki Côte Rôtie bölgesinden gelen, Syrah üzümlerinin ön planda olduğu kırmızı bir şarap. Kavruk baharat, vanilya ve bitter acılığından oluşmakta. Şarap eleştirmeni Robert Parker 100 üzerinden 98 puan vermiştir. 

    2001 Giuseppe Quintarelli 'Alzero' Cabernet Veneto
    Bir İtalyan kırmızısı, Giuseppe!

    İtalyan şarabındaki Bordo kırmızısı karışımı, beyaz yer mantarı, baharat, ot ve erik aromalarını barındırıyor. Et ile en iyi gidenlerden birisi. Kalitesi fiyatı ile artan şaraplarda Alzero, 400 dolar civarında..

    Alsace Şarapları
    Acı-tatlı, Pinot Grisi!

     Fransa'nın Alsace bölgesinde üretilen Pinot grisi, beyaz şaraplar..Alsace'nin beyaz şaraplarının çoğu aromatik üzüm çeşitlerinden yapılır, pek çok karakteristik Alsace şarapları aromatik, çiçeksi ve baharatlıdır. Yarı tatlının bir tık üzerinden tatlı tatlara sahip.

    2001 Chateau Margaux
    Fransa'dan ''Şato'' !

    • Chateau, kabaca ‘entegre şarap üretim tesisi’ demektir. Entegre üretim mezbaha ya da fabrika gibi çağrışımlar yapsa da, şarapçılıktaki pek çok terim gibi Fransızcadan gelir; bağların, şaraphanenin etrafında olmasını ifade eder (Levon Bağış).

    Yoğunluğu ve baharatlı, hafif meyvemsi tadı ile damakta gevreklik bırakan Margaux, eleştirmenlerden neredeyse 96 puan alıyor. Yorumların çoğunda ağızda bıraktığı asitliğin, Cabernet sauvignon'un keskinliğinin muhteşem olduğu söyleniyor..

    7 Bilgeler Khilon Sauvignon Blanc 2019
    Thales, Bias, Solon, Khilon, Anaxagoras, Lassos ve Pyhtagoras..7Bilgeler!

    Bilge Yamen'in sahibi olduğu 7 Bilgeler adını bulunduğu yerleşim yerindeki bilgelerden almakta. Yerli  şaraplar arasında en iyilerden. Soğuk içimli, greyfurt,şeftali aromaları eşliğinde damağınızda orta asitlikte, keyifli bir tat bırakıyor. Kesinlikle denemelisiniz..

    Bir sonraki alkol diyarında Bira ve Tarihi'nde görüşmek üzere!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.