Savaş Fotoğraflarının Kullanımı Bağlamında Propaganda

Savaş Fotoğraflarının Kullanımı Bağlamında Propaganda
  • 2
    0
    1
    0
  •   Propaganda kelimesi Latince'den gelir. Kelime, yeni fidanlar elde etmek üzere toprağı ekme manasına gelir. Aynı bu şekilde bir savaş fotoğrafı da insanların düşüncelerine ve kafalarına, kullanım şekline göre yeni fikirler sokabilir. Fotoğrafın bir belge olması ve fotoğrafın inanırlığının çok yüksek olması fotoğrafın propaganda amacıyla kullanılmasını da beraberinde getirmiştir. Fotoğrafın görsel gücü ve sözsüz iletişim becerisi, kendisini mükemmel bir propaganda aracı haline getirmiştir. Özellikle de savaş temalı fotoğrafların günümüzde bu amaçla oldukça fazla kullanıldığı görülmektedir. Savaş foto muhabirleri, savaşta yaşananlara yönelik belge/kanıt üreten “tanık” olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla fotoğrafların propaganda unsuru olarak kullanılmaması ve manipülasyona uğratılmaması fotoğrafçıların görevlerinden biridir.

     Bakıldığında bir savaş fotoğrafı, üzerindeki imgelerin dışında pek bir şey gösteremez ve söyleyemez. Ancak izleyici, fotoğrafın alt yazısı, manşeti ya da o savaşa dair başka kaynaklar tarafından üretilmiş yazı ve görseller tarafından etkilenebilir. Bir savaşa dair oluşan fikrimiz, savaşın doğru ve desteklenmesi gerektiği veya yanlış ve durdurulması gerektiği gibi, bu tip yazı ve görsellerin üzerimizde yarattığı etkiyle şekillenir. Fotoğraf; dramların, krizlerin, savaşların devrim ve politik ayaklanmaların doğrudan temsilinin dışında, aynı zamanda bir gözlemcisi de olmuştur. Fotoğrafın politik ve gündelik hayatın bu kadar içinde olması, bazı gerçekleri göstermek ve propaganda yapmak için kullanılmasının da önünü açmıştır. Özellikle de savaşı ve savaşın sonuçlarını belgeleyen fotoğraflar, bu alanda kendine fazlaca yer bulmuştur.
    Tarihe bakıldığında ise birçok savaş sırasında bu propaganda yapılmıştır;


    Roger Fenton'un Kırım Savaşı fotoğrafları buna bir örnektir. Prens tarafından savaşın iyi yanlarını göstermesini ve kesinlikle ceset fotoğrafları görmek istemediğini belirterek bir nevi savaşın gerçek izlenimsel seyrini değiştirmeye yönelik bir tutum sergilemiştir. Prens’in amacı halkın tepkilerinin değiştirmek ve Prens’e olan güvenin artmasını sağlamaktı.
     
      Hatta Hitler’de “Propaganda, iktidarı elde tutmamızı sağladı, dünyayı fethetme olanağını da bize gene propaganda verecek” diyerek kavramın kendisi için önemini vurgulamıştır. Nazi propagandası fotoğraflar, afişler ve videolar ile yapılmıştır. Hitler, medya organlarını propaganda yapmak için çok etkili bir biçimde kullanmıştır. Savaş sonunda ise Nazi fotoğraflarını çeken fotoğrafçılar Nazi estetiği oluşturmakla suçlanmışlardır.


    Yorumlar (1)
    • Propaganda üzerine daha fazlası yazılabilirdi. Yarım kalmış, bir o kadar da merak uyandırıcı bir konu olmuş gibi gibi..

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.