Kültür Tatili: Fethiye Arkeoloji Müzesi

Kültür Tatili: Fethiye Arkeoloji Müzesi
  • 1
    0
    0
    1
  • Fethiye, havası ve doğasıyla büyülediği kadar, tarihiyle de etkileyici bir ilçedir. Eski zamanlarda farklı kültürden insanlara ev sahipliği yapmıştır ve halen o günlerin izlerini taşır. Tarih ve doğanın birleştiği, antik çağlarda ‘’Işıklar Ülkesi’’ olarak adlandırılan bu belde muhteşem bir doku da taşımaktadır.


    Antik zamanlardan bu yana uzanan geçmişi süresince, birçok olaya tanıklık etmiş bu ilçede, kendinizi yüzyıllar öncesinde hayal etmek isterseniz gezi planınıza Fethiye Arkeoloji Müzesi’ni eklemenizi öneririz.

    Müze, Antik Likya bölgesinde bulunan Telmessos kenti üzerinde kurulmuştur. 1957 yılında meydana gelen deprem sonucunda yeniden yapılanan kentten ve çevresinden toplanan eserlerden oluşmaya başlamıştır.

    Arkeoloji bölümündeki eserler, M.Ö 3000’lerden başlayarak Bizans Dönemi sonuna kadar uzanan heykel, seramik, cam, metal eserler ve sikkelerden meydana gelir. Ayrıca bölgenin kültürü ve tarihi hakkında önemli bilgiler sunan yazıtlar da ön plandadır. Klasik çağda halk dili olarak bilinen Likçe’nin çözümlenerek okunmasında rol oynayan Üç Dilli Yazıt da Fethiye Arkeoloji Müzesi içerisinde yer alır.

    Etnografya salonunda ise, Teke yöresine has dokumalar, kıyafetler, takılar, işlemeler ve süs eşyaları bulunur. Bu salonun dikkat çekici eserlerinden birisi de Üzümlü çevresinde dastar dokumacılığında kullanılan ve çalışır durumdaki tezgahtır.
     
    Yapı olarak küçük bir hacimde olan müze, birçok farklı konuya değinmeye çalışmıştır. Mozaik eserler içerisinde sergilenen, Letoon antik kentindeki Apollon tapınağının taban süslemesi de buraya getirilmiştir. Helenistik dönemden gelen mozaik eserin ortasındaki güneş motifi; Işık ülkesi Likya’yı, ok ve yay Tanrıça Artemis’i ve diğer betimleme ise Tanrı Apollon’u tasvir eder.

    Bunların yanı sıra Fethiye Arkeoloji Müzesi bahçesinde, büyük ebatlı taş eserler, mezarlar, yazıtlar ve Izraza Anıtı bulunur.

    Tunç, Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait olan arkeolojik, Osmanlı ve yakın döneme ait etnografik eserlerin sergilendiği bu müzeyi yaz aylarında 08.00-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

    Güzel tatil beldesi Fethiye, bu ve bunun gibi birçok tarihi dokuyu içinde barındırır. Bölgenin avantajlı yanlarından bir diğeri ise size yatta tatil yapma imkânı sunmasıdır. Birbirinden güzel koylarında denizin keyfini çıkarırken aynı zamanda keşfedecek birçok yer de bulabilirsiniz.

    Alternatif tatil seçeneklerinden birisi olan yatta tatil, Akdeniz’in benzersiz güzelliğinde, deniz ve güneşin yanı sıra tarihin izini sürerek de içinizi ısıtacak nitelikte…

    Yatta tatil keyfini Blue Voyage Yacht Charter ile deneyimlerken kültürel gezi rotanızı da oluşturabilirsiniz. Amintas Kaya Mezarlarından Telmessos Antik Kenti ve Saint Nicolas gibi bilinen birçok kültür miraslarını rehberimiz eşliğinde gezebilme imkânınız olacaktır.

    Kaynak: Kültür Tatili: Fethiye Arkeoloji Müzesi
     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.