All The President's Men Filminin Sinematografik İncelemesi

All The President's Men Filminin Sinematografik İncelemesi
  • 2
    0
    0
    0
  • Öncelikle bu yazım içerisinde filmin konusu veya işledikleri gibi genel bir anlatım olmayacak bu filmin sinematografisi izlerken beni dikkatimi çektiği için daha çok filmin renk, ışık veya mekan gibi farklı alanları hakkında edindiğim bilgileri paylaşacağım. Yazı içerisinde genel film anlatımı olmayacaktır. Eğer çok arzu ederseniz yorum kısmında belirtirseniz film hakkında ayrı bir yazı hazırlayabilirim. Keyifli okumalar dilerim...

    All The President's Men 

    Alan J. Pakula politik gerilim türünün en önemli eserlerini çekmiştir. Dingin, röntgenci ve minimalist yönetmenliği ile tanınmaktadır. Filmin görüntü yönetmeni Gordon Willis, altı Alan J. Pakula filminde çalışmıştır. Bu nedenle görüntü yönetmeni ve yönetmenin çekim tarzlarının birbirlerini tamamladığını söyleyebiliriz. Klute, The Parallax View ve All the President's Men üçlemesinin tüm filmlerini Gordon Willis çekmiştir. All the President's Men ile BAFTA Film Ödüllerinde "En İyi Sinematografi" dalında adaylık almıştır. Willis'in genellikle diğer çalıştığı filmlerde geometrik şekilleri oldukça sık görürüz. Willis şekilleri seyircinin kolayca görebileceği şekilde konumlandırır. Buna örnek olarak The Parallax View filmini verebiliriz. Masalar, Parallax şirketinin içi ve dışı gibi pek çok yerde geometrik şekil hemen seyircinin görebileceği şekilde kullanılmıştır. All the President's Men filminde ise daha çok anlatıma odaklanılmıştır. Filmde en belirgin olan şekil kütüphane sahnesinde yer alan "daire" şeklidir. Bu daire izleyenlere gözetim ve gözlenme hissini vermek için kullanılmıştır. Aynı zamanda Willis'in ışıklandırma konusunda da çok iyi olduğu bilinmektedir. The Godfather filminde ki ışık kullanımı ile bu başarıyı elde etmiştir.


    1. Renkler


       Film için krem, gri, yeşil, kahverengi çekimlerin oldukça fazla olduğu ve canlı renklerin bunlara oranla daha az olduğu söylenebilir. Filmin genel renk yelpazesine bakarsak filmde daha karanlık çekimlerin kullandığını görülmektedir. Karanlık ve gölgeli çekimlerin amacı dikkat çekmek ve filmdeki gerilimi arttırmak olduğunu söylenebilir. Bob'un derin boğaz ile olan sahneleri seyirciye takip edilme, bir şey olacakmış izlenimi verir. Filmde ana karakterlerin en fazla zaman geçirdiği büro masaları ise mavi, kırmızı ve yeşil rengindedir.
    Mavi renk, bir amaca kendini adamayı ve görev bilincini temsil etmektedir.
    Kırmızı renk, devrimciliğin, atak olmanın, cesaretin ve kararlılığın sembolüdür. Ayrıca bu rengin
    kullanımını filmde Bob ve Derin Boğaz'ın haberleşmesi için "kırmızı flamanın" kullanımında da
    görülür.
    Yeşil renk ise, umudun, işbirliğinin temsilidir. Zaten işbirliği dendiğinde seyircinin aklına Bob ve Carl
    ikilisi gelir.
     
    2. Çekim Açıları


       Filmde aksiyon sahnesi bulunmamasına rağmen gerilim yaratan izleyeni heyecanlandıran birçok sahne mevcuttur. Film gazete ofisinde açık televizyonlarda gösterilen başkanın görüntüleriyle bize bilmemiz gerekenleri akıllıca anlatmakta ve Pakula, bu şekilde seyirci ile iletişim kurmaktadır. Bob'un karanlık park alanında takip edildiğinin düşünmesi sonra giren ses ile seyirci her an bir şey yaşanacakmış gibi germektedir. Filmde, Bob Woodward'ın kanıt toplamak için telefon görüşmesi yaptığı sahnede "plan sekans" bir çekim kullanılmıştır.

    Bob, kendini işine kaptırarak bir süre sonra kimi araştırdığını karıştırıp durumu toparlama çabası içine girmektedir. Bu sahne tek çekimde seri olarak yapılmıştır. Bu sahne ile oyuncunun oyunculuğu, jest ve mimikleri oldukça övülmüş bu nedenle de bu sahne önem kazanmıştır. Filmde daktilo ile haber yazıldığı veya kanıtlar bulunduğu sırada birçok "Ayrıntı, çok yakın çekim" yapılmıştır.

    Bu şekilde önemli ayrıntılar seyircilerin ilgisine sunulmuştur. Filmde bazı sahnelerde genel çekim yapılarak terk edilmişlik, yalnızlık hissi verilmiştir. Özellikle Derin Boğaz sahnelerinde bu, oldukça sık görülmektedir. Geniş çekim genelde yalnızlığı göstermek için kullanılsa da filmde gazetenin içinde bulunan dağınıklığı, karmaşayı ve ortamın genel halini görmemiz içinde kullanılmıştır. Bu çekim sayesinde filmdeki dekorlar ve doğal ortamları rahat şekilde görülebilmektedir. Gazetenin içinde yapılan geniş çekimin basının demokrasiye getirdiği "özgürlüğü" simgelediği de düşünülmektedir. Filmde kullanılan en önemli çekimlerden biri de "Optik Kaydırma Devinimi (Zoom) tekniğidir". Kamera yavaşça uzaklaşmaya ve kuş bakışı çekim yapmaya başlar. Bu tekniği özellikle ana karakterler önemi bir araştırma yaparken, kanıt bulduklarında veya araştırmaları sırasında istedikleri sonuca ulaşamadıkları zaman kullanılmıştır. Bu şekilde izleyiciler tarafından, o sırada karakterlerin önemli bir araştırma yaptıkları veya karakterler üzerinde baskı olduğu daha kolay bir şekilde anlaşılmaktadır.


    3. Mekân
    Sanat Yönetmeni: George Jenkins Set Dekorasyonu: George Gaines


     
       “All The President’s Men filminde, çekimlerin en çok yapıldığı mekân olan çalıştıkları gazete, bir ses stüdyosunda “Washington Post” gazetesinin tam bir kopyası biçiminde yapılmıştır. Mekânda kullanılan dekorlar ise "Washington Post" gazetesinin atık dosyaları, evrakları ve çöpleri ile oluşturulmuştur. Filmin tasarımcısı bu mekân tasarımı ile “Oscar” ödülü kazanmıştır. Sahne dekorları o kadar gerçekçi yapılmıştır ki, izleyiciler filmin gerçek bir gazetede çekildiği sanmışlardır. Özellikle ofisin genel planlarında karakterlerin büyük dünyalar içindeki küçük kahramanlar olduğu net bir biçimde resmedilmiştir. Gazetenin iç tasarlanışı orada sanki yıllarca kullanılmış olduğu hissini seyirciye geçirilmektedir. Ofislerin içindeki dosya ve kâğıtların dağınıklığı, sürekli etrafta kişilerin koşuşturması ile mekâna yaşanmışlık hissi katılmıştır. Dış mekânlarda ise devlet binalarına benzeyen beton yapılar, film boyunca karakterlerin geçtikleri yerlerde bulunmaktadır. Binalar, büyük, uzun duvarları olan beton binalardır. Bunlar baskıyı ve sertliği hissettirmek için kullanılmıştır. Mekân, sadece dışarıda karakterlere baskı uygulanmamış binaların içi de karakterler için yeterince baskı altında oldukları yerler haline getirilmiştir. Filmde gazete dışında çekim yapılan yerlerin neredeyse tümü karanlık ve ışığın az olduğu yerlerdir fakat gazetenin içi ise son derece aydınlık bir şekildedir. Bu şekilde binalara soğukluk hissi katılmaya çalışıldığı görülmektedir. Aynı zamanda bunun basının saydamlığını, ışıltısını ve umudunu simgelediği de söylenmektedir.


    4. Müzik
    Filmin müzikleri David Shire ve ekibi tarafından yapılıyor. Daha önce de bahsedildiği gibi film de aksiyon sahneleri olmasa da gerilim seyirciye müziğin kullanımı ile verilir. Gerilim müziği ile her an bir şey olabilirmiş izlenimi verilmiş. Bu müzik kullanımı ile film, 49. Oscar ödüllerinde film "En İyi Ses Dalında" Akademi Ödülü almıştır.


    5. Karakter Seçimi

    Filmdeki oyuncu seçimine baktığımızda ise, filmde yer alan oyuncular, gerçek muhabirlere çok benzemektedirler bu yüzden duyguyu daha iyi geçirdikleri düşünülmektedir. Yönetmenin filme gerçek kişilerin yüzlerine fiziklerine uyan bir seçim yapmasının filme daha bir gerçeklik kattığı da düşünülmektedir. Film üç Oscar ödülü kazanmıştır bunlardan iki tanesi teknik kısma aittir. Bu durum bize filmin teknik kısmının ne kadar değerli olduğunu göstermektedir.

    6. FİLMDE YER ALAN İMGELER 

    Daktilolar
    Film bir daktilo ile açılır ve aynı zamanda bir daktilo ile bitirilir. Film basit bir tarihle başlatılır: 1 Haziran 1972. Filmde daktilolar, gazetecilerin silahı olarak imgelenmiştir. Gazeteciler, halka gerçekleri sunmasının yolu daktilolardır. Aynı zaman da filmde daktilolar ile gazetecilerin en önemli silahı olan “kelimeler” imgelenmiştir. Filmin ilk sahnesindeki daktilo sesi ile son sahnesindeki daktilo sesi arasından fark vardır. Son sahnedeki daktilonun sesi silah sesini andırmaktadır. Bu uzun uğraşlar sonucunda gazetecilerin son vurgununu yapacağının imgelenmesidir.

    Gizli Yerler
    Deep Throat'ın Woodward ile buluşmayı seçtiği yer, bir kara filmden akımından çıkmış gibidir. Boş bir garaj, bir trençkot ve bir sigara. Bu ögeler gizliliğin vurgulanması adına kullanılmıştır. Aynı zaman ikilinin buluşması sırasından arkadan gelen ambulans sesleri başka bir diğer gizlilik imgelemesidir.

     Washington D.C.
    Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iktidar merkezi, her yerde bulunan başkentin görüntüleri filme sabit bir risk katmaktadır. Beyaz Saray, Washington Anıtı, filmin arka planında belirerek izleyiciye ülkenin hilekârlık, hırs ve yolsuzluk gibi ülkeyi kuran bu onurlu adamlar tarafından tiksindirici bulunulacak bir durum imgelenir.

    Telefonlar
    Telefonlar bu filmdeki her şeydir; kapıları açabilir, bir alıntı yapabilirler veya birinin bir şey sakladığını ortaya çıkarabilirler. Filmdeki en önemli aracılar olarak telefonlar gösterilir. Woodward ve Bernstein bir an olsun ellerinden telefonu düşürmedikleri bizlere yansıtılır. İyi bir hikaye üstünde oldukları kongre kütüphanecisi ile yaptıkları telefon görüşmesi ile gösterilir. Her şeyin tetikleyicisi bir telefon görüşmesi olur.

     

    Okuduğunuz İçin Teşekkürler...

    Bunlar benim araştırmalarım sonucu kendi düşüncelerimle harmanladığım filmin bana yansıttığı görünümdür. Kendi fikirlerim olduğu için herkese bunu yansıtmak zorunda değildir. Filmi izledikten sonra sizin yaptığınız çıkarımları da okumak isterim...


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.