Drill Rap Müzik Avrupa'da Neden Yaygınlaştı

Drill Rap Müzik Avrupa'da Neden Yaygınlaştı
  • 2
    0
    0
    0
  •  Drill Trap 2010 yıllının başlarında Chicago, South Side'da yapılan Trap Müzik alt dalıdır. Karanlık, şiddetli ve nihilist lirik içeriği ve Trapten etkilenen değişik ritimleriyle tanımlanır. Drill tarzında başlıca rol gösterenler Pop Smoke, Lil Durk, Fivio Foreign, Russ Millions, Chief Keef gibi isimlerdir. Aynı zamanda Drill farklı ülkelerde farklı isimlerle yapılmaktadır. Örn; FR Drill, UK Drill gibi ve bu Drillerin aralarında enstrümanlar ve Vocal olarak farklılıklar vardır.*

    2010 yılının başlarında Güney Chicago’da doğmuş olan bu tür, Drill, Drill Scene ve ya Drill-hop olarakta bilinir. Drill aynı zamanda eskiden Chicago’da otomatik silahlar için kullanılan bir sokak terimidir. Drill’ de karanlık, sert ve şiddet içerikli sözler bulunur. Müzikal anlamda ise Atlanta’da doğmuş olan Trap müziğin ögelerini taşır. Genellikle kullanılan enstrümanlar, sequencer, drum machine, woodwinds, brass, digital audio workstation, percussion ve strings'dir. Vokal de ise Auto-Tune adı verilen efekt kullanımı yaygındır. Kayıt kaliteleri her zaman çok iyi olmamakla birlikte bu istenen bir şey haline de gelmiştir. En bilinen ve soundun gelişiminde büyük rol oynayan prodüktör Young Chop'tır.**

    Drill müziğin rapin alt janrasında kaynaklı stili dinleyici kitleleri etkilemesidir. Yapı olarak rapin battle tarafına yakınlığından dolayı insanların dikkat çekmesi önemliydi. Chicago’da üretilen bu müzik Avrupa’da geniş kitlelerde benimsendi. Drill müzik kalıba varması Birleşik Krallık’ta oldu. Drill kelime anlamı “Matkap ve Delmek” anlamına gelir. Trap kelimesinin anlamı ise “Tuzak”tır. Bu müzik o kadar geniş kitlelere vardı ki gerçekçi davranan insanların elinde iyice büyüdü.

    Son yıllarda Hiphop kültüründe baya yer alan Drill müzik geniş kitlelere hitap etmeye başladı. Hiphop kültüründe rap müziğin alt janralarından türemiştir. Trap müziğin tam tersi işleyişi vardır. Trap müziğe göre karanlık ve şiddet içeren ögelere yer verir. Bu müziğin çıkış yeri Chicago’dur. Chicago’nun Dro City mahallesinden çıkışını yaptı. Dro City’de yaşayan rapçi Pac Man ilk drill şarkıyı çıkardı. It’s a Drill şarkısını 2010 yılında çıkardı. Bu şarkı Drill müziğin başlangıcı sayılır. Pac Man bu şarkıda Drill kelimesini “ateş etme” manasında kullandı.

     

    Chicago’nun en tehlikeli mahallelerinden birisi olan Dro City’de yaşayan Pac Man drill müziğin başlangıcı yapsa bile 25 yaşında öldürüldü. Pac Man’in açtığı yoldan devam eden başka Chicago’lu rapçi Chief Keef oldu. Chief Keef, 2012 yılında ilk stüdyo albümü olan Finally Rich’i yayımlandı ve Billboard 200’de 2.sırada yer aldı. Finally Rich albümünün içinde bulunan Lil Reelse düeti “I Don’t Like“ olan Drill şarkı ilk hit olma özelliğini taşır. Bu şarkı Drill müziğin geniş kitleler tarafından fark edilmesini sağladı. Chief Keef’in bu başarısını diğer ülkedeki rapçilerin dikkatini çekmişti. Kanye West’in G.O.O.D Music’in toplama albümü olan Cruel Summer için “I Don’t Like“ şarkısı remix’lemesi Drill müzik için devrimin ve değişimin noktası olmuştur. Chief Keef’in başarısından etkilenen Fredo Santana, Lil Reese, G Herbo gibi rapçiler benzer stilde Drill müzik yaparak Chicago’da yerini sağlamlaştırdı. Bu müzik mainstream yapmasının en büyük nedeni Pop Smoke’un ölümüdür. Burada Brooklyn Drill’e değinmeden geçmeyeceğim. Çünkü Drill müzik Chicago’dan çıkıp tekrar Brooklyn’e gelmesi olmuştur. Doğduğu vatana gelen Drill müzik burada yine büyük işler yaptı. Drill müzik ana vatanı olan Amerika’ya 2014 yılında geri döndü. Bu sefer Drill müzik Chicago’ya değil Brooklyn’e gelmişti. 2014 yılında Bobby Shurmarda’nın yayımladığı Hot Ni** başladığı serüven devam Drill müzik 2016 yılında çıkışını yaptı. Brooklyn Drill’in 2016 yılında büyük çıkış sağlaması 22Gz’ın Suburban yakaladı. 2017 yılında ise Sheff G’nin No Suburban şarkısı ile olmuştur. Bu iki Drill şarkının altyapısında UK Drill prodüktörü AXL Beats vardı. Brooklyn Drill’in yükselmesinin en büyük etkenlerden birisi AXL Beats ve 808Melo olmasıdır. Bu durum Brooklyn Drill’in için büyük gelişmedir.

    “AXL Beats, drill’i UK’den alıp Brooklyn’e getirince iyiden iyiye ünlenmiş ve daha sonra Drake, Travis Scott gibi isimlerle çalışmıştı. 808Melo ise Pop Smoke’un Dior, Welcome To The Party, Shake The Room gibi birçok sevilen şarkısının prodüktörüdür.”

     

    Pop Smoke’un kısa kariyerinde başarısı ve ölümünden sonra tüm dünyaya adını iyice duyurdu. Bu da Brooklyn Drill’in ayrı konuma getirdi. 2020 yılında ölen Pop Smoke diğer rapçilere ilham oldu. Onun ilerleme sağladığı bayrağı başka rapçiler aldı. Fivio Foreign, Sleepy Hallow, 22Gz, Sheff G, Sosa Geek gibi sanatçılarla yaşamaya devam ediyor. Bu sanatçılar sayesinde Brooklyn Drill aşama kaydetti. Şu anda Drill müzik Brooklyn dışında New York’ta devam etmektedir. Staten Island çıkışlı CJ, Whoopty isimli hit şarkısı ile bunun ilk sağlam adımlarını attı. Bunun dışında The Bronx doğumlu Lil Tjay de yer yer Drill denemelerine imza atıyor. Yani Drill müzik doğduğu vatanda kendini geliştirdi. Esas patlamasını İngiltere’de yaşadı. Çünkü ABD’de yapılan Drill müzik ile İngiltere’de Drill müzik birbirinin aynısıdır ama gelişimi İngiltere’de yaşadı.

    Gel gelelim Drill müzikle ilgili prodüktörlerin neler söylemiştir. Onu bakalım ki bu müzik kitleleri etkilemiştir.

    “Drill beat’leri diğer tarzlardan ayıran şeylerden en önemlisi hihat ve bassline dizilimi bana göre. Drill beat’lerdeki dizilimlerde genel olarak trap’teki gibi tekdüze değil, daha aksak ritimler tercih ediliyor. Hatta bazılarında afro esintileri de görmek mümkün. Drill beat’leri diğer beat’lerden ayıran diğer bir özellik de bana göre birden fazla 808 çeşidinin tek beat’te kullanılıyor olması. 808’ler haricinde grime bass dediğimiz bir bass çeşidi de çoğunlukta. Son zamanlarda ise mono 808 yerine stereo ve daha geniş bass’lar tercih edilmeye başlandı.”

    Down

    Down’ın dediği gibi Drill müziği diğer janralardan ayıran bassline ve hihat dizilimidir. Drill beatlere bakıldığında 808 bassline ağırlık işlemlerin fazla olmasıdır. 808 bassline’ı tek beatte kullanılması onu farklı kılmasıdır. UK Drill’in Brooklyn Drill’e göre farkı grime 808 bassline’ı ağırlıkta olmasıdır.

    Burada biraz grime müziğe değinmeyi gerek duymamız gerekir. Grime müziği burada değinmek gerekir. Çünkü UK Drill Grimesi tüm çehresini değiştirdi. Grime, 2000'lerin başında Londra'da ortaya çıkan eklektik bir İngiliz rap müziği tarzıdır. Londra'da ki İngiltere garaj müziği sahnesinden gelişen grime müzik, hip hop, rap ve hardcore tekno etkilerini de içeriyor. Grime müziği, hızlı vuruşlar, elektronik sesler, İngiltere aksanları ve çılgın enerji ile karakterizedir. Grime müzik, 2000'li yılların başında, İngiltere garajının (perküsyon ağırlıklı bir elektronik müzik türü) popülaritesinin Londra'da azalmaya başladığı zaman ortaya çıktı. Kirli sesin tonunu belirleyen rapçilerden biri, Londra'daki hayatı hakkında buz gibi tonlu şarkı sözleriyle 'eski-beats' olarak adlandırdığı ağır vuruşların sesini söyleyen Wiley'dir.2004'te Wiley, Grime'ı vurmalı vuruşlar ve İngiliz aksanlı tekerlemelerle bir imza stili olarak pekiştiren ilk albümü 'Treddin' on Thin Ice'ı çıkardı.***

    Birazda Grime müziğin özelliğini öğrenelim. Grime müziğin janrası farklı olması biraz Drill müziği etkiledi. Grime müziği şu üç özelliğine bakalım.

    1. Etkiler: Grime müzik eklektik bir müzik koleksiyonundan etkilenmiş, hip hop'u 1990'larda popüler olan Birleşik Krallık'ta ki garaj müziği, tekno ve orman müziği de dahil olmak üzere bir dizi Birleşik Krallık müzikal alt türüyle kaynaştırmıştır. Ağır geri tepme.

    2. Hızlı vuruş: Grime müzik tipik olarak 140 bpm civarında çalar, bu da ona çok hızlı bir ara atışı ve güçlü bir bas çizgisi verir.

    3. İngiliz aksanı: Grime Londra'da doğdu ve grime müzisyenlerinin hayatlarını ifade etmek için yapıldı. Kirli sahnedeki rapçiler tipik olarak bu tür müziği Amerikan hip hopundan ayıran İngiliz aksanlarına sahiptir.

     

    Çünkü UK Drill müziği yapan rapçilerin grime 808 bassline önem vermiştir. Grime tarzında rap yapan ilk rapçi Wiley’dir. 808 grime bassline UK Drill farklı ton katmıştı. Bu da UK Drill’i iyice dinlenir hale getirdi.  Grime 808 bassline sayesinde UK Drill kendini yeni kimlik bulmuştu. Drill müzik UK tarzında kendine iyice kabul ettirdi. Esas konu ise bassline kısmında grime tarzında 808 katılmasıdır. Bir nevi  drill müzik İngiltere’de şekil buldu. Birçok rapçi bu akıma karşılıksız kalmadı. İngiltere’de bu müzik sayesinde Yeni Grimes olarak litarüte girdi.

    Gel gelelim Drill müziğin İngiltere’ye yolculuğunu başlayalım. Çünkü Uk Drill müzik yapanlara neden yeni grimes denildiğini öğrenelim.

    Drill müzik Chicago’nun Dro City mahallesinden doğuşundan bu yana gelişim sağladı. Fakat İngiltere’nin başkenti Londra’nın güneyinde bulunan Brixton bölgesinde gelişti. Chicago’da bulunan suç oranları Brixton bölgesinde aynıydı. Çünkü bu iki ayrı diyar Drill müzik için farklı anlam ifade eder. 2012 yılında Chicago’da doğan Drill müzikten etkilenen 150 isimli grup kendi aksanlarına ve UK Drill müziğin temelini attı. Kaynaklara göre 150 isimli grup Drill müziğin temelini atmış olsa da 67 isimli grup Chicago’dan gelen Drill müziği İngiltere’ye kendi aksanları ve grime tarzına adapte etmiştir. Şunu unutmayalım ki müzik evrenseldir.

    UK Drill müzik ne kadar Chicago’dan doğup etkilense de konumu gereği İngiltere’de icra edilmesinden dolayı grime ve garage türlerinden etkilenir. Bundan dolayı UK Drill müziğe “Yeni Grimes” olarak söylenir. Fakat buna çoğu sanatçı katılmasa da UK Drill, İngiltere’de Yeni Grimes olarak anılır.

    UK Drill ilgili başka konusu ise tartışma olmasıdır. Çünkü bu müziğin farklı olması sebebi ise farklı kesimler tartışma konusu olmasıdır.

    Amerika’da dinamikleri gereği pek tartışma konusu olmamasıdır ama İngiltere’de sıkı ve tutucu yapısı olmasından dolayı tartışma yaratmasıdır. Maalesef rap müziğin kaderinden dolayı her zaman suçlu olmasıdır. İngiltere’de tartışma konusu olmasının sebebiyse suç oranlarının Drill müzikten yüksek seviyede bulunmasıdır. Bundan dolayı savcılık tarafından Youtube’dan kaldıran çoğu Drill şarkılar kaldırıldı. Bunu sebebiyse M-Trap isimli UK Drill rapçisi 17 yaşında yazdığı bir şarkıda “bıçaklı saldırı” yaptığını anlatmıştır. Bu sözlerinden dolayı 15 yaşında öldürülen çocuğun olay yerinde bulunduğu için tutuklanıp hapishaneye gönderilmiştir. M-Trap bu olaydan dolayı müebbet hapse çarptırılmıştır.

    2018 yılında Londra Polis Teşkilatı Amiri Cressida Dick, Londra’daki suçlarını Drill müziğe bağladı ve de Youtube’da bu tür klip ile şarkıları kaldırıldı. Yani şiddet ve silah olayları olan klipleri kaldırılmasını sağlandı. Hatta bu kliplerde geçen sözleri mahkemede delil ve belge olarak kullanıldı. Bundan dolayı Drill müzik yapan rapçiler klip çekimleri öncesi polise haber vermek zorunda oldu. Hatta Youtube 100’den fazla Drill müzik içeren klip ve şarkıyı kaldırdığını bildirdi. Batı Londra grubu 1011’e şiddet ve tehlikeli suç içeren klipler öncesi polislere haber vermeyi söz verildi. Ne kadar Drill müzik sert ve agresif olsa bile gang tarzına yakınlığından dolayı rapçiler tarafından tutuldu. Buna örnek vermek gerekirse Mali Strip ve Active Gxng gruplarıdır. İlk önce Mali Strip grubundan bahsedelim.

    Mali Strip ya da Mali Boys , Beaumont Boys grubundan ayrılıp 2015 yılında kuruldu. Mali Boys bildiğimiz adıyla Mali Strip organize sokak çetedir. Walthamstow,Batı Londra merkezli sokak çetesidir. Sosyal medya pek kullanmazlar. Bunun sebebiyse polislerden dolayıdır. Bulundukları bölgede uyuşturucu işlerini kontrol etmektedir. 40-50 kişilik grup olan Mali Strip şiddet ve silahlı olaylardan dolayı sorumlu olduğu bilinir. Polis karakolları ve polis memurlarında ellerinde kayıtlı olduğundan dolayı tehdit etmektedirler.

     

    Mali Strip’in işlediği cinayetler;

    • 14 Mart 2018'de Joseph Williams-Torres, Doğu Londra'daki Walthamstow'da Mali Boys üyeleri tarafından vurularak öldürüldü. Joseph Williams-Torres yanlışlıkla bir çete üyesi olarak tanımlandı ve amaçlanan hedef değildi.

    8 Ocak 2019'da 14 yaşındaki Jaden Moodie, Doğu Londra'nın Leyton kentinde bir grup Mali Boys üyesi tarafından dokuz kez bıçaklanarak öldürüldü. Jaden, rakip çete Beaumont Crew (Let's Get Rich olarak da bilinir) ile ilişkiliydi ve iddiaya göre uyuşturucu ticareti yaparken öldürüldü.

    Sırada Active Gxng grubunu incelemeye başlayım. Bu grubun en skorer birisi olan Suspect’tir. Amerika ve Afrika kökenli sokak çetesidir. Active Gxng, Kuzey Londra sokak çetesidir. Active Gxng grubunun üyeleri:

     

    2smokeyy/rocky

    agar

    alert

    blitz

    broadday

    ck

    hitman

    suspect

    swavey

    sy

    t.scam

    yevz

    Hatta Active Gxng sokak çetesinin klipleri Londra Polisi tarafından kaldırılmaktadır. Bu grubun en ünlü rapçisi Suspect’tir. Suspect skor tablosunda en üst listedir. Suspect şarkılarında öldürdüğü çocukla bile dalga geçer. Suçlarından dolayı Kenya’ya kaçar. Uzun uğraşlar sonucu tutuklanır ve Londra Polisine teslim edilir. Suspect tam ölüm makinesidir. İşlediği suçlarından çete arasında en skorer isim olarak bilinir. Şu anda mahkemesi olan ömür boyu hapis istenmektedir.

    Drill müzik yapan rapçiler giyiniş ve tarzlarına bakalım. Drill müzik yapan rapçiler genellikle kar maskesi ve eldiven takmaktadır. Çünkü yüzlerini polisler tanınmaması için kullanılırlar. Kliplerde kadından çok bıçak ve pitbull köpekleri bulunur. Performans sahnelerinde bile yüzleri maskelidir. Kadın dansçılar bile bulunmaz. Bu insanların tercihi siyah kar maskesi ve siyah eldiven tercih edilir. Düşük bel pantolon ve üst beden ise yarı çıplaktır. Drill müzikte silah kullanmayan rapçiler onun yerine bıçak kullanırlar. Kliplerin özelliğiyse karanlık ve agresif olmasıdır. Rapçiler seslerini kalınlaştırmak için autotune gibi efektleri kullanırlar. Bu nevi polisten dolayı tanımamak için denen yoldur. Drill müzik sözleri mumble tarzını andırmaktadır. Basit cümleler üzerine farklı flow ve ryhme söylenerek Drill yapılmaktadır.

    “Zaman zaman kadınlardan da bahsetmektedir. Fakat Lil' Durk'ün "Like Me" adlı şarkısında bile, Drill Scene’nin şu ana kadar ki tarihinde çıkarılmış en ana akım müziğine hitap eden ve bir kadından bahseden şarkısıdır." Have you ever met a Chi town nigga? / Girl I heard you need a go-getter" (Hiç Chi-Town zencisiyle tanıştın mı? / Kızım duydum ki senin hızlı kazanç sağlayacak birine ihtiyacın varmış.) şeklinde bir giriş vardır.”

    Drill müziğin İngiltere’de yükselmesine gelince şöyle açıklamasını yapalım. Unknown T’nin 2018 yılında yayınlanan Homerton B isimli şarkısı The UK Singles Chart’a alındı ve bunu başaran ilk Drill türünde şarkı oldu. Unknown T, UK Drill müzikte öncü oldu. Mainstream olarak hit iş yaptı. Hatta 67 isimli grup iki farklı mixtape ile listelere girdiler. Section Boyz’un Don’t Panic isimli mixtape’i de yine 36. sıraya kadar yükselmişti. Bu yükseliş Drill müziği iyice İngiltere’ye adapte olmuştu.

    Drill müzik, İngiltere’de underground olarak başladığı yerden mainstreame yaklaşınca hem dinleyen hem de farklı teknikler kullanılınca dinleyici tarafından güvenilir hale gelişmişti. Tion Wayne ve Russ Millions’un birlikte çıkardığı “Body” isimli şarkılarıyla İngiltere’de zirveye çıktı. 2021 yılında yayınlanan şarkı, UK Singles Chart’ta 1. sıraya yükseldi ve bunu başaran ilk şarkı oldu. UK Single Chart gibi endüstride Drill müziğin yer alması önemli başarıdır. Drill müzik, Avrupa’da İtalya, Fransa gibi ülkeleri etkiledi. Fransız Drill’den çok önemli rapçiler çıktı. Gazo, Freeze Carleone, Ash 22 ve Ziak gibi isimler öne çıkmıştır. İtalyan Drill’e gelince Rondo, Sacky, Keta gibi isimlerin öne çıkması Drill müziğin etkisini büyük olduğunu gösterir. UK Drill piyasasında Centrel Cee ve Digga D isimleri ön plana çıkmaktadır. TPL grubu da UK Drill piyasasında yer almaktadır. Mixtape Midness, GRM Daily, GTK ve Pressplay Media gibi müzik stüdyolarında Drill müziği çok önem vermektedir. Her hafta Freestyle şeklinde şarkılar çıkmaktadır. O hafta diğer stüdyolar ise klip şeklinde Drill şarkılar yayımlanmaktadır.

    Türkiye’de Drill müzik tam manasıyla kavramını bulmadı. Çünkü Drill müzik şiddet ve silah olayları içerir. Bizim ülkeye bakınca Drill müzik sadece hobi gang gibi takılmaya benziyor. Mesela Çakal, Reckol, Organize, Lvbel C5 ve Batuflex Drill müzik yapsa bile diğer Avrupa ülkelerine kıyaslanınca hafif kalıyor. Yani tam manasıyla Drill müziğin agresyonuyla ilgilidir. Ülkemizde Drill müzik tartışmanın odak olmasının sebebiyse kliplerin orijinal olmamasıdır ve rapçilerin yaşam tarzlarıyla ters olmasıdır. Drillci olmak şöyledir;

    Yaşadığın ghettolarda silah ve kavga olaylarından etkilenip onu mikrofonla anlatmaktadır. Bu yaşadığın çevreden kaynaklıdır. Drill sound kullanmak ise o soundu protest ya da battle tarzında insanlara derdini anlatmaktır. Allame, Joker, Hayki, Fredd ve Chef Bi gibi isimler Drill sound sentezli işler yapmıştır. Drill müzik kısa ömrünün sadece popülerite belirler. Tüketim kültürüne göre Drill müzik ömrünü sürdürebilir.

    Kaynakça:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Drill_(m%C3%BCzik_tarz%C4%B1)

    https://www.rapertuar.com/nedir/tarihi-cikisi-yukselisi-ve-tum-detaylariyla-drill-muzik-nedir/

    https://www.academia.edu/34370092/DRILL_SCENE

    https://tr.lightups.io/grime-music-guide-understanding-british-grime-music

    https://www.secure.instagram.com/p/CPn7KyALoTL/

    https://www.bolsozluk.com/sozluk.php?process=eid&eid=341900


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.