Selam Görsel Severler.
Bir fikrin film olma yolculuğuna nasıl başladığından “Fikrin Film Olma Süreci” başlıklı yazımda bahsetmiştim. Fikrin yazıya dökülüp senaryo olduktan sonra bir takım fikir fırtınaları ile somutlaştırılarak çekim aşamasına gelmesiyle beraber artık çekirdek kadro ve film ekibi oluşturulması kısmına geliyoruz. Bu bölümde film ekibinin kimlerden oluştuğunu ve bu kişilerin ne iş yaptıklarını bilgim el verdiğince anlatacağım.
FİLM EKİBİ
Filmin çekilme fikri akla gelir gelmez oluşan doğal bir çekirdek kadro olur, buna “Key Creative Team” denir. Filmin senaristi, yapımcısı ve genellikle yönetmeni, bu kadroyu oluşturur. Yönetmen daha sonradan da seçilebilir ama genellikle Senarist ve yapımcı film hakkında ilk düşüncelerini dile getirirlerken genellikle hangi yönetmenle çalışacaklarını çoktan seçmiş olurlar.
YAPIMCI ( THE PRODUCER)
Filmin her sürecinde, her yerinde olan ve filmi bir araya getiren kişidir. Yapımcı film için gereken finansmanı sağlar, senarist ile beraber hikayeyi geliştirir, pazarı araştırır ve ekibi toplar. Kısaca fikri film yapmak için gereken en önemli kişi diyebiliriz yapımcıya. Yapımcı bazen hikayenin sahibi, yönetmeni ve oyuncusu sıfatlarını da alır.
SENARİST (THE WRITER)
İlk bölümde bahsettiğim gibi senaryoyu yazma işini üstlenir, olay örgüsünü tasarlar, karakterleri yaratır, diyaloğu ve ana aksiyonu yazar. Senarist, prodüksiyon sırasında senaryo ile ilgili değişmesi gereken kısımlar olursa, ana aksiyonu bozmadan değişikliği yapabilecek en önemli kişidir. Bu sebeple de yönetmen ve yapımcı ile sürekli işbirliği halindedir.
YÖNETMEN (THE DIRECTOR)
Yönetmen fikrin izlence kısmının patronudur. Bir senaryoyu bir vizyona sanatsal olarak yorumlamaktan, oyuncu kadrosuna ve ekibe bunu başarmak için rehberlik etmekten sorumludur. Yönetmen genellikle Görüntü Yönetmenini kendi seçer ve prodüksiyonun tüm aşamalarında filmle ilgili tüm sanatsal kararları, görüntü yönetmeni ile işbirliği halinde ortak olarak verir. Özellikle bir sahnenin aksiyonuna ve yapımdaki oyuncuların performanslarına rehberlik etmekten sorumludur.
BİRİM ÜRETİM MÜDÜRÜ (UNIT PRODUCTION MANAGER)
Personelin işe alımından sorumludur. Üretimle ilgili çalışan herkesin iletişim kurdugu kişidir. Müdür sıfatı sizi yanıltmasın, takım elbiseyle sette dolaşan birinden bahsetmiyorum. Gayet enerjik, herkesle iletişimde olan keyifli bir tiptir Birim Üretim Müdürü.
1. Asistan Yönetmen (1st ASSISTANT DIRECTOR)
Tam bir set düzencisidir. Her zaman settedir. Güvenlik ve düzenden sorumludur. Günlük çekim programını oluşturmak için çekim listesi (Shot List) konusunda yönetmenle birlikte çalışır ve her gün lojistik olarak ne yapılması gerektiği konusunda her departmanla iletişim kurar.
2. Asistan Yönetmen (2nd ASSISTANT DIRECTOR)
Film setlerinde herkesin büyük görevleri vardır. Biri çalışmazsa diğeri sendeler. O sebeple bakmayın öyle ikinci asistan dediklerine, herkesten çok ana görevi vardır. Gardırop, makyaj, set vb. arasındaki döküm hareketini yönetir. Ertesi gün herkesin olması gereken günlük çağrı listelerini oluşturur. Ekstraları/arka plan oyuncularını yönlendirir. Yönetmeni ve birinci asistanı oldukça rahatlatır.
PRODÜKSİYON ASİSTANI (PRODUCTION ASSISTANT)
Makinelerin göreve ve programa göre hareket etmesine yardımcı olmak için asistan yönetmenlere yardımcı olur.
SANAT DEPARTMANI (THE ART DEPARTMENT)
Setleri tasarlayan, inşa eden ve dönüştüren, sahne malzemelerini yöneten ve mekanları giydiren sanatçılardan oluşan departmandır. Kağıtta yazan fikrin betimlemesini yaparlar.
PRODÜKSİYON TASARIMCISI (PRODUCTION DESIGNER)
Filmin genel görsel estetiğini yaratmak için Yönetmen ve Görüntü Yönetmeni ile birlikte çalışır. Ayrıca bunun gerçekleşmesi için mülk ustaları, set inşaatçıları, konum yöneticisi, müşteriler ve makyaj ve saç stilistleri ile birlikte çalışır. Filmin görselini maddeleştiren kişidir.
SANAT YÖNETMENİ (THE ART DIRECTOR)
Sanat departmanı ekibini organize etmekten ve yapım tasarımcısının görsel vizyonunu gerçekleştirmekten sorumludur.
SET TASARIMCISI (SET DESIGNER)
Filmin yapılarını ve boşluklarını gerçekleştirir, sadece sanatsal bütünlüğe değil, aynı zamanda ekip ve ekipman için yapısal stabilite ve üretim gereksinimlerine de odaklanır.
KOSTÜM DEPARTMANI (THE WARDROBE DEPARTMENT)
Filmin temalarını, zaman dilimini, ortamı ve karakter özelliklerini her karakterin giyimine aktaran ilüzyonculardır.
KOSTÜM TASARIMCISI (COSTUME DESIGNER)
Kostüm tasarımcısı, film prodüksiyonu için kostüm tasarlayan kişidir. Kostüm tasarımcısının rolü, karakterlerin kıyafetlerini/kostümlerini yaratmak ve sahneleri doku ve renk vb. ile dengelemektir.
KOSTÜM DENETÇİLERİ (COSTUME SUPERVISOR)
Genel olarak karakterlerin kostümlerini denetler, kostüm tasarımcısının gözünden kaçanları gözünden kaçırmamak gibi bir sorumluluğu vardır.
KOSTÜMCÜ (SET COSTUMER)
Her sahneden önce ve sonra kostümleri denetler, sürekliliğe özen gösterirler, karakter ve mekan kostümleri ile ilgili süreklilik notları tutarlar. (Türkiye'de herhangi bir sette bulunmadığım için bilgilerimi Amerika’daki setlere göre derliyorum bu sebeple Türkçesinin kostümcü olup olmadığını tam olarak bilmiyorum.)
KAMERA DEPARTMANI (CAMERA DEPARTMENT)
Görüntü oluşturuculardır, görsel ve işitsel cihazları elleri ayakları gibi kullanırlar. Filmi ekranda ilk bu departman gorur.
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ (THE DIRECTOR of PHOTOGRAPHY)
Kamera bölümünden sorumlu bölüm başkanı ve kamera departmanlarının gözetmenidir.
Filmin görsel kısmının yönetmenidir. Filmin çekim listelerini ve kurulumlarını tasarlamak ve setteki ışıklandırma kararlarını vermek için sette ve prodüksiyonda yönetmenle yakın çalışır. Bahsettiğim çekirdek kadroda da yer alır. Her iyi filmin ortak özelliği, yönetmen ve görüntü yönetmeninin iyi işbirliği içinde olmasıdır.
KAMERA OPERATÖRÜ (THE CAMERA OPERATOR)
Kamerayı çalıştıran ve çekimi yapan kişidir. Şanslıdır çünkü filmi ilk izleyen kişidir.
1. YARDIMCI KAMERAMAN (1ST ASSISTANT CAMERA)
Bir görüntüyü odakta tutmaktan ve uygun şekilde pozlamaktan ve çekimden çekime kamera ve aksesuarlarını bir araya getirmekten sorumludur. Tüm kamera ekipmanlarının bakımını yapar. Ön üretim sırasında, ekipmanı test etmek ve her şeyin programa göre hazır olduğundan emin olmak gibi UFAK bir görevi de vardır. Gecesi yoktur, gündüzü belki…
2. YARDIMCI KAMERA (2ND ASSISTANT CAMERA)
Her çekim için ayrıntılı kamera raporları tutar, aktörler için bant işaretleri bırakır ve klaket(slate) üzerinde çalışır. Lens ve filtre değişikliklerine yardımcı olur, filmi uygun şekilde depolamaktan ve açıkta kalan filmi nakletmekten veya dijital medyayı dijital görüntü teknisyenine (DIT) boşaltmaktan ve taşımaktan sorumludur. Yükleyici olarak hareket edebilir. Filmi görmek yerine, çekilen makara ve harddiskleri görür.
GRIP DEPARTMENT (SES VE IŞIK DEPARTMANI)
(Türkiye'de herhangi bir sette bulunmadığım için bilgilerimi Amerika’daki setlere göre derliyorum bu sebeple Türkçesinin ses ve ışık olup olmadığını tam olarak bilmiyorum. Olsa olsa ne olur diye düşünüp ses ve ışık yazdım.) Aydınlatma ve kamera destek ekipmanı için setteki tüm elektrikli olmayan bileşenler için tüm donanımları denetleyen kullanışlı ekiptir.
GRİP ŞEFİ (KEY GRIP)
Grip departmanının müdürüdür. Her çekim için ışığı şekillendirmek üzere Görüntü Yönetmeni ile birlikte çalışır. Kamera ve tutma ekipmanlarının hareketini ve yerleşimini denetler. Kamera raylarından, vinçlere kadar her çekim ekipmanının fiziksel hareketlerini yönetir.
ASİSTAN GRİP (BEST BOY GRIP)
Best Boy diye boşuna denilmiyor. Her ekipmandan sorumludur, grip şefinin tüm sorumlulukları, best boy için de geçerlidir. Grip şefi söyler, best boy yapar.
TUTUCULAR (GRIPS)
Standlar, kutular, bezler, zıplamalar, bayraklar vb. dahil olmak üzere tüm kamera ve aydınlatma destek ekipmanlarının arma, montaj ve yapımından sorumludurlar. Üretim ekipmanlarındaki her türlü ayarlamayı ve ekipmanların bakımını yaparlar. Kamera hareketinden, odaklama ışıklarından ve dolly rayları gibi mekanik donanımlardan sorumludurlar.
DOLLY TUTUCULARI (DOLLY GRIP)
Hani bazı filmlerin kamera arkası görüntülerini izlerken rayın üzerinde bir sandalyede kamera ile birlikte oturan biri vardır, işte odur. O raylardan ve rayları oluşturan sistemden sorumludur.
ELEKTRİK DEPARTMANI (ELECTRIC DEPARTMENT)
Aydınlatmayı denetleyen, setin güç merkezidir.
BAŞ AYDINLATMA TEKNİSYENİ (GAFFER/ CHIEF LIGHTING TECHNICIAN)
Elektrik bölümü başkanıdır. Görüntü yönetmeninin istenen görünümünü elde etmek için aydınlatma planını tasarlamaktan ve uygulamaktan sorumludur. Hangi ışıkların kullanılacağına ve nasıl kurulacağına o karar verir.
ASİSTAN ELEKTRİK TEKNİSYENİ (BEST BOY ELECTRIC)
Gaffer'in baş asistanıdır. Tüm aydınlatma ekipmanını düzenler ve bakımını yapar ve sete güç sağlamak için plan yapar. Sorumlulukları, ekipman kiralamalarının ayarlanması ve elektrikçilerin ise alınması ve programlanması ile üretim öncesi başlar.
AYDINLATMA TEKNİSYENLERİ (ELECTRICAL LIGHTING TECHNICIANS)
Sete güç sağlamaktan sorumludur. Sadece ışıklara değil, sette gereken her yere güç veren kişilerdir. Buna treylerler, catering, ofisler ve daha fazlası da dahildir.
SES DEPARTMANI (THE SOUND DEPARTMENT)
Projeksiyonun sesi bu departman sayesinde çıkar.
PRODUCTION SOUND MIXER
Ses departmanının başıdır. Ses mix’inden, kayıttan, çekim sırasındaki ses yüksekliğinden, kısacası sesle ilgili her şeyden sorumludur. Çekim sonrası yapılması gereken ses düzeltmelerini kurgucuya aciklayan kişidir.
BOOM OPERATÖRÜ (BOOM OPERATOR)
Mikrofonun yerleştirilmesinden ve boom direğinin çalıştırılmasından sorumludur. Herkesi mikrofona mümkün olduğunca yaklaştıran kişidir. Öyle ki film çekimi bitip, film kurguya götürüldüğü zaman kurgucu en çok boom operatörünü film karelerinden silmekle uğraşır.
Fikir somutlaştırıldıktan sonra, genel olarak bu ekip toplanır ve filmin çekim toplantısı yapılır. Tabiki bu ekibe, kurgucuları, görsel efekt departmanını, müzik süpervizörlerini, renkçiyi ve benzeri bir çok kişiyi daha ekleyebiliriz ve ekleyeceğiz de. Fakat bu bahsettiğim kadro, filmin prodüksiyona girmesi için gereken kadrodur. Bir sonraki bölümde film prodüksiyona girdikten sonra bizim önümüze gelene kadarki süreci anlatacağım.
Prodüksiyon günler efendim.
Yorum Bırakın