OKTOBERFEST'İN 213. YILI!

OKTOBERFEST'İN 213. YILI!
  • 4
    0
    0
    0
  • Bu yıl 16 Eylül Cumartesi günü başlayan festival, 3 Ekim 2023  Salı günü sona erdi. 200 yıldan fazla süren bir gelenek.

    Almanya'nın Bavyera eyaletinde olan Münih kentinde her yıl düzenlenen bu festivaldeki amaç Ekim'in gelişini kutlamak.. Almanlarca kısaca “d’ Wiesn” ya da “d'Waasn” olarak söylenen Theresienwiese'de yapılıyor.

    1810 yılında Bavyera Prensi Ludwig’in Saksonya Prensesi Therese ile evlenmesinin şerefine başlayan düğün bugünkü Theresienwiese alanında günlerce kutlanmış.  Oktoberfest başka bir deyişle yıllardır bitmeyen bir düğün eğlencesi. 

    Evliliği kutlamak için eğlencelere ilk olarak 12 Ekim 1810'da başlandı. Beş gün sonra Theresienwiese (“Therese'nin yeşili”) olarak adlandırılan açık alanda düzenlenen bir at yarışı ile sona erdi. Ertesi yıl yarış bir devlet tarım fuarı ile birleştirildi ve 1818'de yiyecek ve içecek servisi yapan stantlar tanıtıldı. 20. Yüzyılın sonlarına gelindiğinde, kabinler iç balkonları ve çadırlardan oluşan olan büyük bira salonlarına dönüştü (Kaynak).

    “O’zapft is!”  , ''Çeşme Delindi!''

    Yerli bira üreticilerinin geçit töreniyle Oktoberfest alanına girmesi ve geleneksel olan  Münih Belediye Başkanı’nın Schottenhamel çadırında “O’zapft is!” diyerek büyük bir ahşap bira fıçısına musluk çakmasıyla başlar. Çeşme delinmeden içmek ise yasak.

    2022, O’zapft is!

    Oktoberfest giriş ücreti yok, çadırlarda ne yiyip içerseniz onu ödüyorsunuz. Her zaman festivalin orijinal geleneklerine saygı gösteren yemeklerle başlanıyor. Sosisler ve lahana turşusu gelenekseldir..

    Maß!

    Oktoberfest için özel mayalanan biralar hem tat hem alkol açısından sert olan türlerinin yanı sıra Augustiner , Paulaner ve Spaten gibi Münih bira fabrikalarından gelen çoğu bira Helles adı verilen bir Alman türü soluk biradır veya Dunkel Bier (koyu bira)'da oluşur. Maß denen bir litrelik özel bardaklarda sunulur ve ilk Maß Bavyera Başkanına ikram edilir (Kaynak).

    Oktoberfest Kayıp ve Bulunan Eşya Ofisi

    O kadar kalabalık ki, üç hafta boyunca neredeyse 6 milyondan fazla ziyaretçisi var.. Eğlencelere ve içkilere dalıp giderken eşyalarını kaybedenler için bir ofis bulunuyor. Önceki zamanlarda ise lginç eşyalar çıktığıda görülmüş; 1056 pasaport, 520 cüzdan, 320 cep telefonu, 300 çanta ve sırt çantası ve 50 kamera, bir işitme cihazı, bir takma diş takımı, araba plakası, bir mezar taşı gibi ilginç eşyalar bulundu.

    Theresienwiese'deki Oktoberfest fuar alanı

    Oktoberfest: Beer & Blood

    Netflix'te yer alan 6 bölümlük mini dizi Oktoberfest, Hırslı bir bira imalatçısı olan Curt Prank'ın Oktoberfest’e hükmetmek için bir bira çadırı kurma macerasında kullandığı taktikleri anlatıyor. Kadrosuyla, sıkmayan akıcı hikayesi ile bu diziyi kesinlikle izlemelisiniz.

    Fragman


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.