Daft Punk dinlemek istiyorsanız ama orijinal ve ham bir şeyler istiyorsanız, en başa dönmemiz lazım, 1997’ye. Homework, Daft Punk'ın 1997 yılında yayınladığı ilk müzik albümüdür. İkili henüz robotlaşmadan, o ikonik kasklarını takmadan önce kaydedilmiş bir albümdür. Albümün kaydedilme süresi 3 yıl sürmüştür. Elektronik müzik severlerin baş tacı ettiği albüm, 90'lı yılların en önemli dans kayıtlarını içermektedir. Albümün kayıtlarını 1993 yılında başlayan ikili, albümden ilk teklileri olan “Da Funk” yayımlamışlardır.
Albümün ismi ise kayıtın evde çok ucuza, çok hızlı ve spontane bir şekilde sadece havalı şeyler yapmaya çalıştıklarından dolayı gelmektedir. Albümü neredeyse ceplerinden hiç para çıkartmadan yapmışlardı. Albümdeki parçalar zengin seslere sahip olmasına rağmen davul kiti olarak sadece Roland TR-909, 3 tane sampler ve çeşitli synthesizer kullandılar.
1999 senesinde ise D.A.F.T.: A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes adı altında albümdeki parça ve teklilerin kliplerini içeren video koleksiyonu yayınladı. Bu video koleksiyonu aynı zamanda “Discovery” albümü için yapılan “Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem” video koleksiyonun temeliydi. Koleksiyonun adındaki dogs (“Da Funk” ve “Fresh”), androids (“Around the World”), firemen (“Burnin’”), tomatoes (“Revolution 909”) parçalarını içermektedir. Pek bilinmez ancak “Da Funk” ile “Around the World” klipleri “En İyi Orijinal Senaryo” salında Akademi Ödülleri kazandılar.
Daftendirekt
Albümün açılış parçasıdır. Aslında, “Daftendirekt”in albüm versiyonu, 11 Kasım 1995'te Belçika'nın Ghent kentindeki canlı performanslarındanki kayıttan öğeler bulundurmaktadır. Bu durum aynı zamanda parçanın adını da açıklıyor: Fransızcada “Daft en direct”, “Daft live” anlamına gelmektedir. İkili, her konser başlangıçlarında bu parçayı çalmaktadır.
Parçanın sampleları Vaughn & Crew’s’ın “Bounce, Rock, Skate, Roll” şarkısından alınmıştır. Aynı zamanda davul ritmi albümün 4. parçası olan “Da Funk”a kadar aynı ilerlemektedir. 4 parçalık bir açılış kompozisyonu bulunmaktadır.
WDPK 83.7 FM
Daft Punk’ın 1995’te “Da Funk” teklisi içinde yer alan Musique adlı parçanın sampleları kullanılmıştır. Bu parça, Amerikan radyo istasyonlarına ve onların girişine saygı duruşunda bulunurken aynı zamanda albümü tanıtıyor.
Revolution 909
Albümün 1998 senesinde çıkan 5. ve son teklisidir. Klibini Roman Coppola yönetmiştir. Akılda kalıcı ve tuhaf girişi olan Revolution 909 oldukça funky ve davul ağırlıklıdır. Parça, isminden anlaşılacağı üzere Fransız hükümetinin dans müziği konusundaki duruşunun bir yansımasıdır. “909” ismi ise parçada kullandıkları drum machine’in adı Roland TR-909’dan gelmektedir.
Şarkı, polis tarafından kapatılan ravede geçen bir Skit ile açılıyor. DMA (Dance Music Authority) Magazine dergisine verdiği röportaja göre Thomas Bangalter, bunun Fransız hükümetinin ve onun çılgın partilere karşı duruşunun bir yansıması olduğunu söylemiştir.
Da Funk
1995 yılında çıkan parça albümün ilk teklisidir. İlginçtir ki “Da Funk” teklisi albümden daha fazla satılmıştır. “Da Funk” gerçekten önceden veya sonradan yapılmış hiçbir parçaya benzemiyor. İkili belli ki uzun bir süre “Old School West Coast G-funk”ı dinleyerek, en azından onu yeniden şekillendirmeye çalışmışlardır. Bangalter, “Bir tür gangsta-rap yapmak istedik ve seslerimizi mümkün olduğunca mırıldanmaya çalıştık” diyor ve ekliyor “Hiç kimse kulağa hip-hop gibi geldiği konusunda bizimle aynı fikirde değil.”
Parçanın klibini “Her”, “Being John Malkovich” filmlerinin yönetmeni Spike Jonze çekmiştir.
Phoenix ve Fresh
Albümün 5. Şarkısı olan Phoenix’in sampleları Elton John, Kiki Dee’nin "Don’t Go Breaking My Heart” adlı şarkıya aittir. Parça, “gospel” ve “house” müzik elementler içermektedir.
Fresh parçasının sampleları Viola Wills’in “If You Leave Me Now” parçasındaki Viola Wills’in sesinden ufak kesitlerdir. Daft Punk'ın kendi başına yönettiği ilk klip olmasının yanı sıra, “Fresh”in klibi, “Da Funk” klibinin doğrudan devamıydı. Aynı kahramanı takip ediyor ve ilk filmin yönetmeni Spike Jonze'den bir cameo içeriyordu.
Around the World
1997’de yayımlanan ve albümün 3. teklisi olan parça, albümün hit olan, birçok ülkede listelere giren ve Daft Punk'ın popülaritesini artırmasını sağlamıştır. Parçanın sampleları Hot Butter’ın “Popcorn” adlı şarkısından alınmıştır. Aynı zamanda parça, “synth-pop” olarak sınıflandırılan ilk ve en popüler şarkıdır.
MTV'de yoğun ilgi gören klibin yönetmenliğini Fransız yönetmen Michel Gondry, koreografisini Blanca Li üstlendi. Klibin, her bir enstrümanı temsil eden karakterlerle şarkının görsel bir temsili olması amaçlanmıştır Parçada geçen tek söz “Around the World” albüm versiyonunda 144, radyo versiyonunda 80 defa tekrarlanmıştır.
Rollin' & Scratchin’ ve Teachers
İsminden anlaşılacağı gibi parça davul ritmi sabit ve tekrarlanan, synthler ise bozulmuş, çarpıtılmış şekilde ilerliyor. Açık ara benim albümde en sevdiğim parça durumdadır.
Parçanın sampleları Parris Mitchell’in “Ghetto Shout Out!!” adlı şarkısından alınmadır. Parça, Daft Punkı etkileyen, ilham veren kişilere saygı niteliğindedir.
High Fidelity, Rock’n Roll ve Oh Yeah
High Fidelity parçasının sampleları, Billy Joel'in “Just the Way You Are” şarkısından karmaşık bir örnek içeriyor ve bir dizi ses oluşturmak için şarkıdan birkaç mikro örnek kullanıyor.
Burnin’ ve Indo Silver Club
Burnin’ albümün 4. teklisidir. Parçada Daft Punk, Chicagolu house müziğinin ustalarına saygı duruşunda bulunmaktadır. Örneğin parçanın klibinde Daft Punk’ın kahramanı olan DJ Sneak’in cameosu bulunmaktadır. Parçanın sampleları, Bar-Keys’in “Freaky Behavior” şarkısından alınmadır.
Indo Silver Club, albümün 1996’da yayımlanan 2. teklisidir. Teklide parçanın iki farklı versiyonu mevcuttu. Albümde Part 2 versiyonu kullanıldığından çok az kişi Part 1 versiyonunu bilmektedir. Karen Young’ın “Hot Shot” şarkısından samplelar mevcuttur.
Alive ve Funk Ad
Alive, ilk olarak Daft Punk'ın 1994 yılında “The New Wave” adlı ilk EP'sinde yayınlandı. Bu EP'de 4 şarkı bulunmaktadır: The New Wave (Edit), The New Wave (Full Length), Assault, Alive (New Wave Final Mix). İlk iki şarkı Alive'ın bir tür demo versiyonudur. Assault ise başka bir şarkıdır. Albümde bulunan parça aslında The New Wave’in en son halidir.
Funk Ad parçası aslında orijinal değil, hatta içinde neredeyse hiç enstrüman yok. Parça, 50 saniyelik bir "Da Funk" bölümünün, ters çevrilmiş ve “Funk Ad” olarak yeniden adlandırılmıştır.
Albüme bakıldığı zaman Daft Punk'ın toy ve ham olduğu gayet açık ancak buna rağmen dans müziğine yön verecek kadar da orijinal bir başyapıt. Parçaların soundları, kulağa çizik bir plaktan çıkan ses gibi bozuk, kulak tırlamayan ama insanı rahatsız etmeyen türden. Albümün çoğu şarkısı enstrümantaldir. Her soundu synthesizer, drum machine ve samplelar kullanarak yapıyorlardı. Discovery albümünü çıkarana kadar ki 5 yıllık süreçte ne kadar kendilerini geliştirdikleri ve homework albümünden ders çıkarttıkları belli oluyor. Discovery ve sonraki albümlerinde parçalarına lirikalite de katarak müziklerini daha üst seviyelere çıkartıyorlar.
İkili albümün çıkışından hemen 1 ay sonra Şubat 1997’de “Daftendirektour” adı altında turneye çıkmıştır. Turne Aralık 1997’de son ermiştir. Turne boyunca 70’e yakın performans sergileyen ikili tünesini Avrupa ağırlıklı yapmıştır. Londra Birmingham şehrindeki Que Club’ta ki performanslarını “Alive 1997” adı altında yayımlamışlardır. Performanslarında “Around the World”, “Da Funk”, “Rollin’ & Scrathin’” ve “Revolution 909” gibi parçaların yanı sıra Armand Van Helden'ın Da Funk’a yaptığı remix "Ten Minutes of Funk" ve sonradan “Discovery” albümünde kendine yer bulan “Short Circuit” parçaları öne çıkmaktadır. Bu canlı kayıt “Alive 2007”’in de temelini atmıştır.
Kısaca albüm bize şunu sunmaktadır; “The sound of tomorrow, The music of today. Brings you exclusively Daft Punk's Homework”
Albüm;
D.A.F.T. ve Albümün Klipleri;
Yorum Bırakın