İnsanlığın Geleceği Tahminlerinden Biri Olarak Kovan Bilinci

İnsanlığın Geleceği Tahminlerinden Biri Olarak Kovan Bilinci
  • 5
    0
    0
    0
  • Kovan bilinci (hive mind); herhangi bir grup veya topluluğa mensup tüm üyelerin bilincinin birbirleriyle telepatik veya teknolojik bir şekilde bağlı olması ve hiçbir çaba sarf etmeden, mesafe farketmeksizin iletişim kurabilmesidir. Kovan bilinci kavramını daha iyi anlayabilmek için öncelikle arılar arasındaki iletişime bakmamız gerekir. Arıların her biri ayrı ayrı yerlere giderek yeni bir kovan için en uygun yeri bulmaya çalışırlar. Uygun yer bulunduğunda ise kovanın bütün mensupları anında o yere doğru gelmeye başlarlar. Bu yerin neresi olacağına ve nerede buluşacaklarına dair kararı, bu kovana mensup tüm arılar için geçerli olan ortak bir bilinç yöntemiyle aldıkları düşünülüyor.

     

    Bazı bilim insanları yaptıkları araştırmalarda, arıların kullandığı bu ortak bilinç yönteminin insan beyninde de bulunduğunu fakat algılama sorunu olduğunu savunuyorlar. İnsanlığın teknolojik olarak ilerlemesiyle birlikte, bu algılama sorunlarının teknolojik cihazlarla aşılacağı veya geliştirileceği düşünülüyor. 

    Halihazırda bu konuyla ilgili başarılı deney ve araştırmalar yapılmış ve temelleri atılmış durumda. Beyin implantları kullanarak makinelerle etkileşime geçilebiliyor ve klavyede yazı yazdırılabiliyor. Düşünce yoluyla protez kol veya bacak hareket ettirilebiliyor. Bir araştırmacı grubu, 2014 yılında elektroensefalografi (EEG) ve bunu çevirmesi için bir bilgisayar kullanarak İspanya'da bulunan bir kişinin düşüncelerini Fransa'daki başka bir kişiye, beyin dalgalarını okumak için  iletti. Daha sonraki aşama olarak bir başkasının beynine ulaşmak için yapılması gerekenler çok uzakta görünmüyor. Böyle bir "üst akıl" veya “insansonrası" (posthuman) bir teknolojiye sahip olunduğunda ortak bilinç, gruptaki herkesi ve tüm dinamikleri gözeterek grubun tüm mensuplarının birçok bakımdan gelişmesini sağlayabilecek.

     

    Kovan bilincinin birçok faydası olacaktır. Öğrenme süreleri ve kapasiteleri inanılmaz bir şekilde artabilir, anlamlı bir ortak amaç belirlenip gruptaki her bir bireyin gelişimi desteklenerek grubun ortak zekâsı geliştirilebilir. Hiyerarşiden bağımsız, herkesin ilgi alanı ve yetkinliklerine göre bir organizasyon kurulup herkesi kendi alanının eksperi olarak geliştirilebilir. Her şey çok daha hızlı ve kolay bir şekilde paylaşılabilir. Dünyanın başka yerinde birisinin yaptığı geziyi kendimiz yapmış gibi deneyimleyebilir, bir futbol karşılaşmasında, futbolcunun attığı golü kendimiz atmış gibi hissedebilir veya dünyaca ünlü bir şarkıcının konserine gidemesek de kovan bilinci sayesinde oradaymış gibi eğlenebiliriz. 

    Kovan bilinci, kavramı gereği herhangi bir ülke, ırk ya da statü gözetmeksizin işleyeceği için dünyanın büyük bir değişikliğe uğrayacağını söyleyebiliriz. Kimsenin yalan söyleyemediği, herkesin eşit olduğu bir dünya, içinde bulunduğumuz dünyadan çok daha farklı olacaktır. Hükümetler halktan veya yönetimlerin yönetimi altındaki insanlardan bir şey saklayamayacakları için açıklık, şeffaflık ve dürüstlük esas olacaktır.

    Kovan bilinci için bazı çekinceler de mevcut. Bunlardan bir tanesi olarak mahremiyet önemli bir konudur. İnsanlar her ne kadar kovan bilincine sahip olacak olsalar da içgüdüleri gereği mahremiyetini gizlemek istediği zamanlar olacaktır. Bu durumda her ne kadar teknoloji vasıtasıyla kolaylıkla çevrimdışı duruma geçilebileceği düşünülüyor olsa da en başta yöneticiler olmak üzere bazı insanlar tarafından mahremiyet ileri sürülerek kovan bilincinin istismar edilip edilmeyeceği ise soru işareti.

     

    KAYNAKÇA

    Sokol, Joshua (2019-05-14). "Striking Down the Queen Won't Save You From the Swarm (Published 2019)". The New York Times. ISSN 0362-4331. Retrieved 2020-12-03.

    Stableford, Brian M; Langford, David (June 13, 2017). "Hive Minds". In Clute, John; Langford, David; Nicholls, Peter; Sleight, Graham (eds.). The Encyclopedia of Science Fiction (3rd ed.). London: Gollancz.

    Zimmer, Ben (2015-12-29). "'Hive Mind,' From Beekeeping to Economics". Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. Retrieved 2020-12-20.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.