Karşınızda Bulut Atlası Grubu!

Karşınızda Bulut Atlası Grubu!
  • 1
    0
    0
    0
  • 1-Öncelikle nasıl olduğunuzu sormak istiyorum; nasılsınız, her şey yolunda mı?

    Kadir: Yolunda diyebiliriz, bir terslik yok. İsmim Kadir. Yeditepe Üniversitesi'nde okudum, İktisat mezunuyum. Fakat yazılımla ilgiliyim ve şu anda yazılım işiyle meşgulüm. Hayatım yazılım ve müzik arasında gidip geliyor. Yaptığım işler hayatımı heyecanlı kılıyor. Ek olarak bir de kedim var. 

    Kaan: İsmim Kaan. Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji bölümünden mezun oldum. Şimdi Cerrahpaşa'da Fizyoloji alanında master yapıyorum. Klinik araştırma sektöründe çalışıyorum fakat her an değişebilir bu durum, yazılım sektörüne yavaş yavaş geçiyorum ben de. Kadir'le müzik hayatımız beraber başladı diyebiliriz. Müzik konusunda çok disiplinliyiz ikimiz de, aksi takdirde daha iyi olmanın ve gelişmenin bir yolu yok diye düşünüyorum. Bunlar dışında iyiyim, hayatım keyifli ve güzel gidiyor. Bir geçiş dönemindeyim şu anda. Mesleki geçiş dönemi de diyebiliriz buna. 

    2-Son çıkan şarkınız ‘’Yarın Olmasa’’ epey dinlenmeye ulaştı. Şarkınızla ilgili reaksiyonlar nasıldı? Ufukta yeni şarkı çalışmalarınız var mı?

    Kaan: Son şarkı hakkında çok güzel yorumlar aldık. Sound'un daha da oturduğunu düşünüyoruz. Özellikle sonbahar temalı, yağmurlu bir havada sokakta tek başına yürürken dinlenebilecek bir şarkı olmasına çok dikkat ettik. Yorumlardan da ulaştığımızı görüyorum. Reaksiyonlar çok güzel, özellikle Spotify tarafında editör listelerine girdik. Diğer projeler hakkında da şöyle söyleyebilirim; bir sonraki parçamız hazır. Yayınlanmayı bekliyor, muhtemelen Kasım sonunda yayınlanmış olacak. O çok daha duygusal ve tam olarak bir sonbahar şarkısı. Aşkı betimleyen bir şarkı olacak. Bir mum düşün, bu mum üzerinden aşk nasıl anlatılır, mumun özelliklerini hayal et, ortamı aydınlatması ve söndürmesi gibi özellikleri işledik şarkıda. İsmi de ''Yalnız Bir Mum'' olacak. Bunun dışında bir tişört projemiz var, Perşembe günü itibariyle başladı. Çok heyecanlıyız, ilk kez bir tişört projesi yapıyoruz.

    3-Ayrı ayrı hepinize sormak istediğim bir soru var şimdi; hayatınızın şu anki dönemine kadar hep müzikle mi uğraşmak istemiştiniz yoksa başka planlarınız var mıydı?

    Kadir: Müzikle tanışana kadar neyle uğraşacağımı bilmiyordum açıkçası. Sadece çizimle ilgileniyordum. Yapabiliyordum ama sevmiyordum diyebiliriz. Birkaç spor dalıyla uğraştım, ama kariyer hedeflerim arasında spor yoktu. Müziğe gelene kadar çok fazla şey denedim. Bir gün müzik odasında bir davul gördüm ve o an ''Buldum!'' dedim, ''Ben müzik yapacağım.'' O günden beri müzikle uğraşıyorum. Daha sonra Kaan'la tanıştım, o günden beri hayatımızda sadece müzik var. 

    Kaan: Benim yaşadığım süreçler de Kadir'inkine benziyor aslında. İnsan belli bir yaşa gelene kadar hayatı keşfetmek üzerine bir çaba harcıyor, ne istediğini bilemiyor. Özellikle ergenlik döneminde. Tam bu dönemde kaybolmuştum ben de. O zamanlar ağabeyim amatör müzikle uğraşıyordu. Evde gitar çalardı, ben başım ağrıdı çalma artık derdim. Güzel de çalardı bu arada. Ama hiç ilgimi çekmiyordu o zamanlar. Dışarı çıkayım, top oynayayım düşüncesindeydim hep. Biraz daha büyüdükten sonra ''Neden olmasın?'' dedim. O zamanlar da arkadaşlarımla hep metal müzik dinlerdik. Çalmak istiyor insan o şarkıları. Ve sonra dedim ki ben bunu yapabilirim. Birkaç arkadaş toplandık ve müzik yapmaya başladık. Birkaç ay çalıştıktan sonra müzik öğretmenimin karşısına geçtim. Bana ''Senden bir halt olmaz!'' dedi. Ama bu cümle bende ters etki yarattı. 6 ay sonra okulun baş gitaristi oldum. Çok gururlandım, hala da gururlanıyorum ama söyledikleri hep aklımda. Bizim şansımız birbirimizle karşılaşmamız oldu biraz da. Güzel bir ekip olduk, aramızdaki ilişki bambaşka.
     
    4-‘’Bulut Atlası’’ isminin anlamı nedir, nereden geliyor?

    Kaan: Grubun ismi bir filmden geliyor. Ben çok sıkı bir film izleyicisiyim aynı zamanda. Çocukluğumdan beri çok severim film izlemeyi. Bulut Atlası filminden de çok etkilenmiştim. Çünkü filmde işlenen konularla benim müzik hayatımda işlediğim konular çok benziyor. Genel kültür olsun, popüler kültür olsun, toplumda yaşanan normlar olsun öyle güzel eleştiriyor ki. Örnek vermem gerekirse; ırkçılık, homofobiklik gibi. Bunu çoğu senarist ve yönetmen yapmıyor. Bu yüzden temel esin kaynağımız bu.  

    Kadir: Benim de çok sevdiğim bir filmdir Bulut Atlası. En sevdiğim ilk 10 filmin arasında. 

    5-Müziğinizin insanlarda uyandırdığı etki hakkında nasıl geri dönüşler aldınız?

    Kadir: Genel olarak ''Ciğerimi söktün!'' ''Mahvoldum'' gibi tepkiler aldık. Bazı şarkıların sound'ını duyunca insanlar ''Bunu kesin Bulut Atlası yapmıştır'' gibi şeyler söylüyor. Çok etkilendiklerini söylüyorlar. Kalitemizin sürekli arttığını duyuyoruz insanlardan.  

    6-Kariyerinizin dönüm noktası ne zamandı ve nasıl fark ettiniz?

    Kaan: İki tane dönüm noktamız oldu. İlki Taksim İstiklal'de yere çöktüğümüz an oldu. Bir binanın merdivenlerine oturduk, o zamanlar bas gitaristimiz Ensar da vardı. Ona da buradan selamlarımızı iletelim. Kalabalığa bakıp dedik ki ''Biz bu işi yapmalıyız!''. Grubun dinamiğinin oturmadığı zamanlardı çünkü ve  insanlar sürekli girip çıkıyorlardı, prova dahi alamıyorduk ve henüz kendimizi tam olarak geliştirmeye başlamamıştık. İkincisi ise pandemiden sonra grup yine dağıldı ve iki kişi devam etmeye karar verdik. Bu asıl kırılma noktamız oldu diyebilirim. 

    Kadir: Benim için de ikincisi. Çünkü üretim açısından, sound'un oturması açısından ve disiplin açısından çok ilerledik. Ciddi bir dönüm noktasıydı bizim için.

    7-Şarkılarınızda ilham aldığınız bir eşya veya bir çocujluk anınız var mı?

    Kadir: Benim için eşyadan ziyade yaşadığım şeyler, tecrübelerim ilham kaynağım oluyor. Spesifik olarak bir çocukluk anısı yok, ama genel olarak kişiliğimin oturmasını sağlayan çocukluk anılarım diyebilirim. 

    Kaan: Eserlerimizin sözlerini ben yazdım. Çocukluğumdan beri yazı yazıyorum. Bazı şarkılarımda da yaşadığım şeyleri yazıyorum. Ama bazen kurguya da yer veriyorum. Yaşansaydı nasıl olurdu diye düşünüyorum ve sözler kalemimden akıp gidiyor. Mesela ''Artık Susma'' parçamızda kadına şiddete yer verdik. Birebir yaşadığım, önümde yaşanmış bir olay değildi ama yaşansaydı nasıl olurdu diye düşünerek yazdım bu parçayı. Gerçi bu konuda kurgusallığa hiç gerek yok, Türkiye'de fazlasıyla yaşanıyor bu durum ne yazık ki. İstemesek de her gün şahit oluyoruz. Aynı zamanda başkalarının ne yaşadığını da empatize edip şarkı sözlerime bunu yansıtmaya çalışıyorum. Hepimiz farklı filmlerin başrolleriyiz ve çok benzer hisler yaşıyoruz. Bu yüzden müzik ortak bir dil oluyor. Dinlediğimiz zaman ''Kendimi bu şarkıda buldum'' diyebiliyoruz. Bence sanatın ortak bir dil olmasının sebebi de bu empati duygusu.

    8-Son olarak; dinlerken huzurlu hissettiğiniz bir parça veya sanatçı var mı, varsa nedir veya kimdir?

    Kadir: Biri Johnny Cash. Diğeri de Cem Karaca. Bazı geceler Cem Karaca dinlerim severek.

    Kaan: Kaçamak yaptığım bir müzik grubu var. Placebo. Dinlerken gerçekten kafamı dinliyorum. Özellikle ''Sleeping with Ghosts'' albümü.Yazı yazarken bile Placebo dinliyorum. Geçiş dönemlerimin ana karakteridir. Placebo aynı zamanda benim için bir ilham kaynağı. Bir de ''My Chemical Romance'' var. Artık çok sık dinlemiyorum çünkü çok dinlediğim zaman duygusallaşıyorum.
     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.