Kim Bu Buddha

Kim Bu Buddha
  • 2
    0
    0
    0
  • Buda ya da Buddha, Sanksrit dilinde ''uyanmak, bilinçlenmek'' anlamına gelen Orta Hint dillerinden türemştir. 

    Üç tür Buda vardır: Samyaksanbuda ( tam uyanmış denilen, deneyimleriyle insanlara doğru yolu gösteren kişidir.)

    Pratyekabuda (kendiliğinden uyanan kişi anlamına gelir. Kimse tarafından yönlendirilmeden, kendi kurtuluş yolunu kendisi bulan kişidir.)

    Shakyamuni (Siddharta Guatama)

    Siddharta Guatama, tarihte ''Buda'' sözcüğünü hem kendisi için, hem de ona inanan ve yol göstericisi olmadan doğru yolu bulan insanlar için kullanmıştır. Budizmde Buda kavramıyla ifade edilen, kişinin gücünün farkında olması, içindeki merhameti keşfetmesi, aydınlanması ve mükemmel olan bilgiye ulaşması demektir.

    Bilindiği üzere Guatama, çok zengin bir kralın oğludur. Ve bu yolculuğa çıktığında tüm servetini ve şanını geride bırakmıştır. Artık dünyevi şeylere bağlı kalmayacaktır, her şeyden arınmayı başaracaktır. Böylece Budist inancına göre artık yeniden doğuş döngüsüne bağlı kalmamış olacaktır.

    Bildiğiniz üzere Budist mezhepler ''yeniden doğum'' (reankarnasyon) ve karma inançları kabul eder. Karuna anlayışı da tüm okullarda ortaktır. Budizm bugün dünya üzerinde 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Daha sonra Güneydoğu ve Doğu Asya'ya yayılmıştır. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.