Franz Kafka'yı Bir De Böyle Tanıyın

Franz Kafka'yı Bir De Böyle Tanıyın
  • 9
    0
    1
    1
  • Herkesin bildiği üzere bir roman yazarı olan Franz Kafka 3 Temmuz 1883 yılında Prag'da dünyaya geldi. Ailesi orta sınıf bir Yahudidir. Babası birçok işin yanı sıra bir köyde kasap olarak çalışmaktadır. Annesi oldukça iyi bir eğitim alan zengin bir ailenin kızıdır.

    Kafka'nın ailesi, oturduğu yerlerde edindiği alışkanlıktan mıdır bilinmez oldukça kaba ve sert mizaca sahip insanlardır. Bunun yanı sıra çocuklarına karşı da oldukça ilgisizlerdir. Annesi günde 12 saat çalışmaktaydı. Kafka bu nedenden midir bilinmez kendisini oldukça yalnız hissettiği bir çocukluk geçirmiştir. 

    Franz Kafka, özgüveni olmayan, insanların kendisini fiziksel ve zihinsel olarak itici bulacağını kendisine kabul ettirmiş ve bu yüzden insanlardan kendisini soyutlamış biri haline gelmiştir. Ancak onunla tanışanlar Kafka'nın oldukça zeki ve gelişmiş bir mizah anlayışının olduğunu söylerler.

    Kafka'nın en yakın arkadaşı olarak bilinen Max Brod, onun tanıdığı en eğlenceli insan olduğunu bile söylemiştir. Brod'un bir de şöyle bir etkisi vardır, eğer bugün Kafka'yı okuyor, konuşuyor ve tanıyorak bu onun sayesindedir. 

    Kafka yazmış olduğu hiçbir eseri paylamşaya değer görmemiştir. Hepsini yazıp kendisine saklamıştır hatta ilginçtir ki bir ara hepsini toplayıp yakmayı düşünmüştür. Brog engel olmasaydı belki de bugün Kafka'dan bir haber olacaktık.

    Peki sizce Kafka'nın özgüvensiz olması hayatının her alanında ona engel olmuştu. Bunun en büyük nedenlerinden birisi, Kafka'nın babası tarafından gördüğü muameleydi. Onun bu şekilde hayatının hiçbir yerinde kendisine bir yer bulamamasının nedeni de buydu. 

    Franz Kafka'nın babasına yazdığı bir mektup vardı ve hayatı boyunca onu babasına vermeye cesaret edememişti. Hatta bir ara tam yeltenir gibi olmuştu fakat bu seferde annesi engel olmuştu. 

    Yine arkadaşı Brog ''Babaya mektup'' başlığıyla Franz Kafka'nın hayattayken babasına asla veremediği mektubu Kafka öldükten hemen sonra kitap haline getirmişti. O kitapta herkesi derinden etkileyen sözler ve yaşanmışlıklar var. Kafkayı ve hissettiklerini daha iyi anlıyorsunuz okuyunca. Bir sonraki yazımda ''Babaya mektup'' kitabına yer vereceğim.


    Yorumlar (1)
    • Babaya Mektup'a yer verdiğiniz yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum. :)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.