Sigaranın Var Oluş Tarihi

Sigaranın Var Oluş Tarihi
  • 0
    0
    0
    0
  • Yazıma başlamadan önce sigaranın sağlığa zararlı olduğunu kamu spotu şeklinde geçmek istiyorum. Sadece içene değil, doğaya ve içen kişinin çevresinde bulunan herkese oldukça zararı vardır. Evet artık sigaranın tarihi sürecine bir göz atalım.

    Kıyılmış tütünlerin bir kağıda sarılmasıyla içilen bu nesne 18.yüzyılın Avrupasında İspanyol denizciler tarafından Amerikadan getirildiği bilinmektedir.

    Ayrıca şu dipnotu vermeden geçmek istemiyorum. Sigaraya bağlı olarak her sene 7 milyon insan ölmektedir. Yani anlayacağınız üzere her 10 ölümden 1'i sigaradandır. Bizim ülkemizde ise Dünya Sağlık örgütüne göre Türkiyedeki erkeklerin %30'u ve kadınların %12'si sigara yüzünden hayatlarını kaybetmektedir.

    Neyse biz tarihi sürecine geri dönelim. İlk yıllarda tütün yaprağına, daha sonra da kağıtlara sarılarak içilmeye başlanmıştır. 1830'da İspanyollar, 1845'de Fransızlar, 1850'de İngilizler Osmanlı askerlerini görerek başlamıştır. 

    Avrupa ve Amerika'da 1. ve 2.Dünya savaşları sırasında ihtiyaç zaruri ihtiyaç olarak dağıtılmıştır. 1965 Yılına kadar sigara tüketimi artış göstermiş olsa bile, zararları hakkında halk bilinlendikçe tüketme oranı düşmüştür. Gelişmekte olan ülkelerde hala bu oran oldukça fazladır.

    Araştırmalara göre sigara sadece fiziksel bir bağımlılık değil aynı zamanda pskikolojik de bir bağımlılıktır. 

    Aslında sigara içme eylemi bulaşıcı bir pskiyatrik hastalıktır. Kuşaktan kuşağa, görerek/duyarak başlar. Gerek insanların doğduklarından itibaren çevresindeki insanların tüketmeleri, gerekse sigara şirketlerinin yaptığı özendirici reklamlar hepsi insanların bilincinde önemli bir etki bırakmaktadır. 

    Bir de ne yazık ki sigara içen insanlarla aynı ortamda bulunan pasif içici dediğimiz grup var. En az sigara içenler kadar hatta onların daha fazla etkilendiklerini bile savunan bilim insanları mevcut. Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl 600.000 bin kişi pasif içicilikten etkilenip ölmektedir. 

    Buraya sigara bırakma yöntemlerini veya sigara bırakma hattının numarasını yazmayacağım. Ne yaparsanız yapın dışardan ek müdahale ile bir alışkanlıktan kurtulamazsınız. Bunun için önce iç müdahale şart. Nasıl mı? İçinize dönün ve neden bırakmanız gerektiğini düşünün. Kendinizi düşünmezsiniz belki ama çok sevdiğiniz kızınız, kardeşiniz, eşiniz veya anneniz bu durumdan etkilenip, sizin zevkleriniz yüzünden hayattan kopmazsın diye bırakırsınız. Ya da kendinizi o kadar önemli görmüyorsunuzdur ama doğayı önemsizyorsunuzdur. 

    Bırakmak için neden bulun ve o nedene sıkı sıkıya tutunun. Unutmayın her şey insanın beyninin kontrol edebileceği şekilde gerçekleşir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.