Shakespeare'in Romeosu

Shakespeare'in Romeosu
  • 4
    0
    0
    0
  • Bugün dünyanın en büyük oyun yazarı olan Shakespear'ın en gözde eserlerinden birinin kahramanı olan Romeoyu ele alacağız. Öncelikle okuduğum her eserini başka insanlara da okutmuş biri olarak Shakespear'a sevgim ve saygım sonsuzdur. İyi ki bu dünyadan geçmiş ve arkasına eserler bırakmıştır.

    Lafı uzatmadan gelelim aşk adamı Romeoya

    Romeo ve Juliet 1500'lü yılların sonunda yayınlanmış bir eserdir. Trajik bir aşkı konu almaktadır. Kısa bir özet geçmek gerekirse oyun, Montegue ve Capulet ailelerinin birbirlerine beslediği kin ve bitmek bilmeyen düşmanlıklarıyla başlar. 

    Romeo ve Juliet ise tahmin edeceğiniz üzere düşman olan ailelerin çocuklarıdır. O günlerde Capulet ailesi evlerinin bahçesinde bir balo vermeye karar verir. O baloya Juliet'e talip olan Paris'de konuk edilir. Romeo'da baloya kimliğini gizleyerek katılmaya karar verir. Fakat Juliet için değil Capuletlerin yeğeni Rosaline için.

    Evet bilinenin aksine Romeo ezelden beri Juliet'e aşık olan ve aşkından ölüp biten birisi değildir. Ondan önce başka birisine olan aşkını şu cümlelerle ifade eder

    Ah sevgi, gözleri bağlıyken bile

    Nasıl da görür, yolunu seçer dilediğince!

    Sözlerini Rosaline için sarfetmiştir. Tabii başlarda anlam veremiyorsunuz, Romeo'nun Juliet için söylediği sözler sanıyorsunuz, taa ki Rosaline adında birinden bahsedilene kadar. 

    Hemen sonra katıldığı baloda Julietle karşılaşan karakerimiz, Rosaline'i anında unutup Juliet'e aşık olduğunu hatta daha önce hiç gerçekten aşık olmadığını dile getirir. Bu durum sadece bize değil, Romeo'nun arkadaşına ve Rahip Lawrence'ye de oldukça tuhaf gelir. 

    Rahip Lawrence'ye gidip aşkından ölüp bittiğini söyleyen Romeo'ya hepimizin söylemek istediklerini söyler Lawrence:

    Bu ne değişme!

    Büyük bir aşkla sevdiğin Rosaline'i

    öylece, çabucak bıraktın ha! Gençlerin sevgisi,

    Yüreklerinde değil de, gözlerindeymiş demek!

    Bu sözlerden de anladığınız üzere bu aşk biz de dahil Romeo'nun çevresindeki herkesi oldukça şaşırtır. Romeo ve Juliet'in aşkı tam da bu yüzden kafamızda kabul edemediğimiz bir hal alır. Söylenen sözler etkisini yitirir ve maalesef etkileyici tarafı kalmaz. İlk okuduğum andan beri bu ani sevgi, aşk değişkenliği yüzünden olsa gerek benim için bir okuyucu olarak Romeo ve Juliet aşkının inandırıcılığı yoktur.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.