Bob Ross Kowalski’lere Karşı

Bob Ross Kowalski’lere Karşı
  • 1
    0
    0
    0
  • Yaptığı programlar ile milyonlarca insanın sevgisini kazanmış, onlara resim yapmayı hem sevdirmiş hem de kendine has tarzı ile ögretmiş olan Bob Ross'un kariyerinin arka planındaki hırs perdesini aralayalım.

    Bob Ross resim çizmeye ilk olarak eşi ile birlikte metal tavaları boyayarak başlamıştı. Ormana, hayvanlara, ağaçlara büyük bir hayranlık duyuyordu. Sürekli ama sürekli evde üretmeye devam ediyordu. Bu yeteneğini eğitim alarak ilerletmek istemişti ve bu yüzden John Thamm'dan resim dersi almaya karar vermişti. Bu eğitim sırasında Ross o kadar güzel resimler üretiyordu ki, sınıftaki herkes fırçalarını bırakıp Bob Ross'un ne yaptığına bakıp, ona övgüler yağdırıyordu.

    Bob Ross TV'de yayınlanan ve o dönem oldukça popüler olan The Magic of Oil Painting adlı programı izledi. William Alexander bir tuvalin önünde elinde kocaman bir palet ile dakikalar içerisinde müthiş manzaralar çiziyordu. İzlediği bu video onu etkilemişti ve bu adam ile tanışmak istemişti. Zor olsa da ulaştı, tanışıp çok iyi anlaştılar. Bob Ross Hava Kuvvetlerinden emekli oldu ve William ile resim dersleri vermeye başladı. 1982 yılında Annette Kowalski Ross'u arayıp, yeteneğini paket halinde satma teklifini sundu. Bu proje hayata geçti, işi tek bir yerden idare etmek için Ross ailesi Kowalski'lerle beraber yaşadı. Dava açmaları ile ünlü, telefondaki iş görüşmelerinin hepsini kaydeden tuhaf bir aile. 

    The Joy of Painting 1983 yılında The Magic of Oil Painting formatıyla yayın hayatına başladı. Bir günde 3 bölüm çektikleri bu süreç bildiğiniz üzere çok başarılı oldu. Milyonlarca insana ulaşıldı, Bob Ross büyük bir üne sahip oldu.

    Bob Ross'un oğlu Steve Ross'a göre babasının Annette Kowalski ile bir ilişkisi vardı. Ve bu ilişki herkesin arasının açılmasına sebep olmuştu.

    Bob Ross sadece resim yapmayı öğretmek istiyordu fakat Kowalski'ler ise sadece daha fazla ürün satıp para kazanmak istiyordu. Eşinin ölümünden kısa süre sonra Ross'a Hodgkin dışı Lenfoma teşhisi kondu. Günden güne güçsüzleşen Ross, Kowalski'leri endişelendiriyordu çünkü o ölürse işleri de ölecekti. Tam bu sıralarda Annette Kowalski bir çiçek çizimleri kitabı çıkardığını duyurdu. Fakat bu kitap baştan aşağı çalıntıydı. Jenkins Çiçek kitabının şemalarının ve açıklamalarının neredeyse tamamını kendisininmiş gibi yayınlamıştı. Hatta intihalin boyutu o kadar büyüktü ki, Kathwren'in kitabındaki tavus kuşu sandalye üstündeki pozun bile aynısını vermişti Annette. Kowalski'ler piyasayı tam anlamıyla ele geçirmeyi hedefliyorlardı, öyle ki Weber firmasını bir şekilde ayarlayıp Jenkins ailesine porsuk kılı fırçası üretemeyeceklerini söyletip, kısa süre sonra Bob Ross markası adı altında kendi Porsuk Kılı Fırçalarını tanıtıyorlardı.

    Bob Ross giderek güçsüzleşiyordu ve oğluna daha önce anlatmadığı şeyleri anlattı. Şirket kurulduğunda bir oylama sistemi varmış ve eşi Jane öldüğünde Ross bir oy kaybetmiş. Bu durumu Kowalski'ler tabii ki kötüye kullandılar ve oy çoğunluğu ile ne derlerse ne düşünürlerse Ross'a yaptırdılar. Bob Ross kendi isim markasında, fikirleri önemsiz bir misafir olarak kalmıştı.

    Bob Ross artık peruk takıyordu. Kowalski'ler hastalığını herkesten gizlemesini istiyordu. Bob Ross ölüm döşeğindeyken Annette, Steve Ross'a bunu babana imzalatmalısın dedi ve eline isim haklarını Kowalski'lere devretmesini deklare eden belgeyi uzattı. Bu belgenin reddedilmesi üzerine Kowalski'ler fazlasıyla sinirlendi. Bob Ross adını Kowalski'lere vermemek, oğlunun ve üvey kardeşinin devam edebilmesi için 2 aydır tanıdığı hemşire ile evlendi.

    4 Temmuz 1995 yılında hayata veda eden Bob Ross'un cenazesinde 30 kişi vardı ve bu 30 kişi içerisinde Kowalski'ler yoktu. Cenazede neden az kişi vardı derseniz, Kowalski'ler cenazenin olduğunu saklamaya çalışmışlar ve başarılı olmuşlar.

    Bob Ross öldükten sonra Kowalski'ler Bob Ross markasını Avrupa'ya tanıtmak için Bert Effing ile çalışmaya başlamışlar ve kısa sürede program Almanya devlet televizyonuna satılmıştı. Burada fırça, boya ve eğitim satışlarına başlanmıştı. Bert Effing'in anlatmasına göre çizilmiş manzara resimlerine sahte Bob Ross imzası atıp orijinalmiş gibi satış dahi yapıyorlarmış.

    Steve Ross, Bob Ross şirketine dava açtı. Babasının ismi üzerinden yılda milyonlarca dolar kazanan Kowalski'ler bu davayı kaybetmedi. Nedenine gelelim. Bob Ross tüm fikri mülkiyetini Steve Ross ve üvey kardeşi Jim'e vermiş. Bu oran şöyle %51 Jim %49 Steve. Bu durum sonucu Amca, Kowalski'lerin verdiği sıkıntılardan kurtulmak için önüne koyulanları imzalamış. Bu imzalar sonucunda tüm mülkiyet Kowalski'lere geçmiş.

    Steve Ross hala resim dersleri vermekte fakat Bob Ross şirketinden bir dolar bile alamamaktadır.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.