Yves Klein: Boşluğu Mavi Tonlarına Boyayan Sanatçı

Yves Klein: Boşluğu Mavi Tonlarına Boyayan Sanatçı
  • 4
    0
    1
    0
  • Sanatçı bir aileye doğan Yves Klein, hayatı boyunca resmi bir şekilde sanat eğitimi almamış olmasına rağmen sanat dünyasına oldukça empoze bir şekilde büyüdü. Fakat sanat çevresine girişi ailesi tarafından iteklenerek gerçekleşmedi. Üniversitede olduğu sürede, Yves, Armand Fernandez ve Claude Pascal ile tanıştı, onlar sayesinde ressamlığa giriş yaptı. 

    Sanat dünyasında ses getiren Yves’in, ressamlığa girişmesinden sonra beklenmedik sayılabilecek bir zaman periyodu kitaplara girdi. Judo ile uğraştı, 4. seviye siyah kemerin sahibi oldu ve İspanyol judo takımının direktörü konumuna yükseldi. Bu seviyeye kadar gelebilmiş ilk Avrupalı oldu. Kesinlikle garip bir geçmişinin olması yanında henüz en dikkat çekici kısmına gelmedik bile.

    Sanatla ilgilenen iki arkadaşıyla sahilde oturduğu bir gün, birbirlerine çevrelerinin bir bölümünü atamaya karar verdiler. Arkadaşlarından biri dünyayı alırken, diğeri kelimeleri aldı. Kendisi ise arasında kalan her şeyi, bir boşluk olduğunu var saydığı göğü almaya karar verdi. 


    Klein, boşluğu incelemeye başladığı süreden sonra bir eksiklik olduğunu fark etti: mavi tonlarındaki yetersizlik. Bunun üzerine kendisi bir tane oluşturmaya karar verdi ve ismini Yves Klein Mavisi (İngilizcede: International Klein Blue) koydu, çabalarına rağmen patentini alamadı. Renklerle haşır neşir olduğu dönemde tek renkli (monochrome) resim sanatı ile ilgilendi. İnsanları bir fırça olarak kullandı onlarla boşlukları tek renge boyadı. Çeşitli çıplak kadın performansçılar ile eserler oluşturdu, performans sanatı öncüsü olarak adını yazdırdı. Arabaya bağladığı Klein mavisi ve tablosuyla çeşitli eserler oluşturdu ve sergiler düzenledi. Yeni Gerçeklik Fransız sanatının önde gelen isimlerinden biri haline geldi. Buna rağmen, sergileri toplumdan olumlu dönüt almayan Yves, mavisi ile boşluğu daha da irdelemeye karar verdi.

    Judodan başlayarak etkilendiği düşünülen, zen budizm yoluna girdi, maddelerin uçsuz bucaksızlığını irdelemeye karar verdi. Hayatının son dönemlerinde, kitabında yayınladığı bir fotoğrafıyla gündeme geldi, Boşluğa Atlayış. Bileşik fotoğrafçılık adı verilen bir alana geçiş yaptı. Yüksekten yüzünde bir rahatlık ve sırıtış ifadesiyle atlarken çekilmiş fotoğrafı ile insanları adeta boşlukta süzüldüğüne ikna etti. 

    Boşluğu kendine gündem edinen sanatçı, Cannes Film Festivalinde gösterilen ve aynı zamanda kendisinin de yer aldığı oyunu gösterilirken kalp krizi geçirdi. Takibinde, ölümüne sebep olan iki kalp krizi sonucunda boşluğu irdelemesinin yolu kesildi. 

    Müzik ve resim alanında Yves Klein mavisi kullanılmaya devam etti. Sanatçılar, bu hikayeyi şarkılara döktüler, ressamlar boşluğu daha iyi anlamak adına Yves’in yolundan gittiler. Talihsiz ölümüne rağmen, kattıklarıyla gündeme oturmayı başaran, boşluğu kendi mavisine boyayan sanatçı, sanata etkileyici hikayeleriyle de ortak oldu. Çeşitli alanlarda kendinden sonra gelenlere patikalar açtı, asfaltları arabasına bağladığı boyasıyla Yves mavisine boyamaya devam etti. 


    Yorumlar (1)
    • Benim Türkçem en iyisi değil ama yine de bu yazıyı anladım. Çok net ve merak uyandırıcı.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.