Arbitraj Çeşitleri Nelerdir?

Arbitraj Çeşitleri Nelerdir?
  • 0
    0
    0
    0
  • Arbitraj yöntemlerinin farklı çeşitleri bulunur. Bu çeşitler işlemin nasıl yapıldığına ve hangi tarafların işleme dahil edildiklerine göre değişiklik gösterir.

    1. Borsalar Arası (İkili) Arbitraj

    Bu ilk yöntemde basitçe bir borsadan belirli bir kripto para satın alınır ve diğer borsada satışı yapılır. Bu yöntemin uygulanmasında yalnızca iki kripto para borsası yer alır.

    Bu tip bir stratejide kripto paraların gerçek zamanlı fiyat verileri önem kazanmaktadır ve kripto paraları bir borsadan almak, diğerine aktarmak ve satışını yapmak önceden de bahsettiğimiz gibi çok pratik değildir. 

    Bu uzun sürecin yerine kripto parayı aynı anda satın alıp satabiliriz. Bunun yolu ise aynı anda iki borsada da varlık bulunduruyor olmaktır. Şimdi bir örnek verelim:

    Binance’te 15.000 dolarlık USDT’miz olduğunu ve Kucoin borsasında ise 1 BTC bulundurduğumuzu düşünelim. Eğer Kucoin’de 1 BTC’nin fiyatı 15.100 USDT ve Binance’te de tam 15.000 USDT ise Kucoin üzerindeki 1 BTC’mizi satar ve 15.100 USDT elde ederiz. Aynı anda Binance üzerinden 15.000 USDT’miz ile 1 BTC satın alırız. 

     

    Bu işlemleri hızlı bir şekilde yaptıktan sonra elimizde Binance’te 1 BTC ve Kucoin’de de 15.100 USDT olur. Son tabloya göre kısa süre içerisinde toplamda 100 USDT’lik bir kazanç elde etmiş oluruz.

    2. Üçgen Arbirtaj

    Bu yöntem ilk yönteme göre nispeten daha kolaydır çünkü işlemler tek bir borsa üzerinde yapılır. Ancak bu sefer işlemlerde üç farklı kripto para kullanmak gerekir.

    Bir borsa içerisinde Bitcoin, Ether ve Avax bulundurduğumuzu varsayalım. Eğer son ikisi, o anda borsada gerçek değerlerinden daha az bir değere sahipse bu durumu bir avantaja dönüştürerek daha fazla Bitcoin elde edebiliriz. Bir örnek verelim: 

    Uygun fiyat değerleri ve matematik oluştuğunda Bitcoin’i Ether almak için kullanır, ardından Ether ile Avax alırız. Son olarak Avax ile tekrar Bitcoin alırız. 

    Bu işlemler sonunda, en başta Ether alırken elimizde bulunan Bitcoin’den daha fazla Bitcoin’imiz olmuş olacaktır. Tüm bunlar tek bir borsa içerisinde yapıldığı için çekim, transfer ve deposit gibi işlemler için ücret ödemesi de yapmayız.

    3. İstatistiksel Arbitraj

    Bu yöntemde matematiksel modeller kullanılarak fiyat farklılıklarından kazanç elde edilir. Bu yöntem için genellikle botları kullanılır ve bu botlar yüzlerce kripto para için aynı anda trade işlemleri gerçekleştirebilir. 

    Botlar matematiksel modeller ile bir trade işleminin kazandırıp kazandırmayacağını tahmin edebilir. Bu yöntemde genellikle botlar kullanıldığı için süreç manuel olmak yerine otomatik işler. Kullanıcıların yapması gereken fazla bir şey yoktur ve hata yapma riski daha azdır.

    4. Mekansal Arbitraj

    Bu yöntemde farklı coğrafi konumların yarattığı fiyat farklılıklarından yararlanılır. Birinci yönteme çok benzer ancak mekansal özellikleri dolayısıyla birbirlerinden ayrışırlar. 

    Bu yöntemi kullanılabilir kılan en önemli faktör ilgili kripto paradaki talep farklılığıdır. Eğer Bitcoin’in çok talep gördüğü bir ülkede yaşıyorsanız daha az talep edilen bir ülkeden satın alabilir ve kendi ülkenizde daha yüksek bir fiyata satabilirsiniz.

    Bu işlem kulağa her ne kadar ikili yöntemin aynısı gibi gelse de burada gerçek zamanlı fiyatlar o kadar da önemli değildir. Düşük talepli bir borsadan satın aldığınız Bitcoin’i yüksek talepli bir borsada dilediğiniz zaman daha yüksek bir fiyata satabilirsiniz.

    Popüler Kripto Arbitraj Botları

    Kripto arbitraj yapmak isteyen yatırımcılar araştırma ve işlemlerini manuel olarak yapmaktansa bu süreci otomatikleştirmek isteyebilirler. 

    En kullanışlı kripto botunu seçebilmek için tercih edilecek botun hangi kişisel ihtiyaç ve amaçlara hizmet edeceği önceden tespit edilmelidir. Her botun kullanım alanı, özellikleri, ücretleri ve faydaları değişiklik gösterebilmektedir. 

    Piyasada en çok tercih edilen 8 kripto arbitraj botu sırasıyla şöyledir: 

    ● Kucoin Trading Bot

    ● Pionex

    ● Trality

    ● 3Commas

    ● NapBots

    ● Quadency

    ● Cryptohopper

    ● Coinrule

    Kaynak: Arbitraj Çeşitleri Nelerdir?

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.