NFT Nedir, Ne İşe Yarar?

NFT Nedir, Ne İşe Yarar?
  • 1
    0
    0
    0
  • NFT, benzersiz dijital varlık’ anlamına gelir.  Dijital eserlerin tümünü kapsayan bir kavramdır. Bu dijital platformdaki resim, oyun objeleri, ses, video gif ve benzeri içerikler dijital varlık sahibi tarafından oluşturulan eserlerdir. Tüm bu içeriklerin yanı sıra aynı zamanda oyun ve spor kartları için de kullanılır. Yıllar önce yapılan nesneler bile dijital varlık olup satılabilir. Tüm bu eserlerin oluşturulup satılması için bazı dijital varlık kuralları vardır. Söz konusu olan kurallara uyulduğu takdirde dijital varlık kolayca alınıp satılabilir. 

    Bu dijital varlık platformu görsel ve işitsel olarak objelerin sayısız alım satımın gerçekleşmesine olanak sağlar. Bu platformda kimse dijital objeleri tasarlayıp oluşturan kişinin eserini kopyalayamaz ya da çalamaz. Sadece satın alabilir ve yine kendisi de satabilir. Benzersiz dijital varlık olduğu için kripto paralardan bu şekilde ayrılıyor. Durum böyle olunca bu platformda herhangi bir takas işlemi de yapılamıyor. Dijital varlığını ilk yapan kişi oluşturulan içeriğin değerini belirleyerek satışa sunar. Sonrasında alım ve satımlar gerçekleşir, dijital varlığı alan her kişi de bu değeri değiştirerek satışa sunabilir. Dijital varlık sahibinin bu satışlarda eserinin sonradan gerçekleşen her satışında komisyon alarak sürekli bir kazanç elde eder. 

    Dijital varlıklar resim, video, gif, ses, oyun ve benzeri fiziksel nesnelerin satılmasını sağlayan bir dijital bir ticaret aracıdır. Hatta bu içeriklerde tweetler bile yerini alabiliyor. Bu dijital varlıklar benzersiz oldukları için değiştirilemiyor. Bu alandaki koleksiyonseverler de bu eserleri satın alarak eserin orijinalliğini korumuş olurlar. Böylece NFT’lerin en büyük işlevi sanat eserlerinin taklidinin önlenmesini sağlamaktır. 

    NFT’nin Açılımı Nedir?

    NFT “Non Fungible Token” açılımıyla Türkçe’de “benzersiz dijital varlık” anlamında kullanılır. ‘Benzersiz dijital varlık’ denilmesinin sebebi tek ve biricik bir objenin tasarlanıp oluşturulmasıdır. Benzersiz olarak oluşturulan dijital varlık, aynı zamanda dijital varlık sahipleri tarafından bir gelir kaynağıdır. Dolayısıyla resim, video, gif, ses ve benzeri içerikleri oluşturma konusunda yeteneklere sahip olunduğunda  bu türdeki dijital varlıklar ticaret aracılığıyla alıcılara sunulur.

    Kaynak: NFT Nedir, Ne İşe Yarar?


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.