Advertisement

JDM NEDİR?

JDM NEDİR?
  • 1
    0
    0
    0
  • Açılımı “Japanese Domestic Market” olan JDM, Türkçeye “Japon İç Pazarı” olarak çevrilir. Çoğu otomobil tutkununun bildiğinin aksine JDM, bir Japon otomobil kültürü değildir. Konuyu açacak olursak aslında JDM, Japon pazarına uygun üretilen araçlar için kullanılan bir terimdir. Kısaca Japon pazarına homologe olan otomobillere JDM denir. 


    Her otomobil JDM’ midir? Sorusunu siz sormadan hemen cevaplayalım. Hayır her otomobil JDM değildir. Bir otomobil sağdan direksiyonlu ve uzak doğu firmalarından birisine ait ise kesin olmamak ile beraber JDM diyebiliriz.


    JDM otomobilleri 1998 yılında Japon Otomobil Üreticileri Birliği’ nin firmaları zorlamasıyla, 276 beygir ve maksimum 180 km/s hız ile sınırlandırılmıştı. Bunun sonucunda Japonya’da satışı yapılan bir JDM otomobili ile Japonya dışına satılan otomobil arasında farklılıklar görülebiliyordu.


    Bu sınırlamalar sonucunda muazzam bir modifiye kültürü ortaya çıkıyor. Burada ki amaç, temelinde daha güçlü olup yasalar gereği gücü sınırlandırılmış araçları modifiye ederek kullanıcının zevkine bağlı olarak aracı özgürleştirmek diyebiliriz.


    JDM’ in kültür olarak görülmesinin en büyük nedeni JDM araçlarının yasalar gereği Amerika’ ya getirilememesidir. Dergiler, Initial-d, Fast and Furious gibi kaynaklardan JDM araçlarını gören Amerikalılar, yurtdışından getirdikleri motor ve aksesuarları kendi araçlarına illegal olarak uygulamaya başlar. Bunun sonucunda ulaşılmaz olan JDM araçları bir kültür olarak görülür.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.