Narcissus ve Echo'nun Hikayesi

Narcissus ve Echo'nun Hikayesi
  • 11
    0
    0
    0
  •  Yunan Mitolojisi'nin kahramanlarından.. Echo ve Narcissus;

    Güzeller Güzeli : Echo

    Kithairon dağında yaşayan güzel sesli bir su perisi olan Echo, Zeus’un gönlü ne zaman nympelerle (hep genç ve güzel kalan su perileri) vakit geçirmek istese Echo’yu, karısı Hera’nın yanına göndererek oyalamasını istiyordu ancak Hera bu durumun farkına vardı ve Echo’yu cezalandırdı. Hera’nın lanetiyle artık karşısındaki konuşursa konuşabilir, karşısındakinin son kelimelerini tekrarlayabilirdi.

    Echo , Alexander Cabanel ,1874

    Yakışıklı Avcımız : Narcissus

    Hikayeye göre, doğduğunda annesi bir kahinden kehanette bulunmasını istedi ‘‘Ömrü uzun olacak mı?’’ diye sordu ve kahinden ‘‘Kendini bilmediği sürece oğlunun ömrü uzun olacak.’’ yanıtını aldı. Nymph Liriope‘nin oğlu Narcissus..O kadar yakışıklı ki ona aşık olan hiç kimseye karşılık vermiyordu.. 

    Franz Caucig (1755–1828)

    Bir nehir kenarında avlanan Narcissus'u gören Echo, ilk görüşte aşık olur. Bir ağacın arkasına saklanan Echo, "Kim var orada?" diye soran Narcissus'a lanetinden dolayı "orada,orada" demek zorunda kalır. Kollarını açarak aşkına koşan Echo, Narcissus'un karşılıksız tavrı ile karşılaştı ve Narcissus ona peşini bırakmasını söyledi.

    John William Waterhouse (1849–1917)

    Narcissus'u aklından çıkaramayan Echo, günden güne çektiği karşılıksız aşkının acısı ile ölür. Vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalarda yankılara dönüşür. Echo'nun düştüğü bu duruma sinirlenen, Olympos Dağı’ndaki tanrılar Narcissus'u cezalandırır. Bir gün avlanırken dinlenmek için bir nehir kıyısına gelen Narcissus, su içmek üzere eğildiğinde suda kendi yansımasını görür ve o an dona kalır, kendi siluetine aşık olmuştur..

    Placido Costanzi (1702–1759)
    Son sözleri idi; ''Ne yazık ki! Boşuna sevdiğim çocuk, Elveda''. Yorgun başını yeşil çimlere eğdi ve o parlak gözleri ölümle kapandı.. 
    Barselona, ​​Katalonya'daki (İspanya) Parc del Laberint d'Horta'daki su perisi Echo'nun kabartması

    Ne su içen, ne yemek yiyebilen Narcissus, tıpkı Echo gibi günden güne erimeye başlar ve ölene dek kendini seyreder. Olduğu yerde kendi yansımasına bakarak can verir..

    Narcissus'un bedenini gömmek isteyenler onu bulamazlar, öldüğü yerde güzel bir çiçek vardır. Bu çiçeğe Narsissus'un adı verildi; yani Nergis çiçeği.

    François-Xavier Fabre: The Death of Narcissus

    '' ..cenaze ateşini, titreyen meşaleleri ve tabutu hazırlıyorlardı ama ceset yoktu. Vücudu yerine sarı bir kalbi çevreleyen beyaz yaprakları olan bir çiçeğe rastladılar''. 

    Nicolas Poussin
    Narsisizm ve Nergis kökenini işte Narcissus'tan alıyor.. Sanırım herkes Narcissus ve Echo'dan bir hikaye çıkarabilir kendine.. 

    Mitolojiye olan ilgim her gün artmaya devam ederken, tanıdığım ve değer verdiğim birinin tavsiyesi üzerine tanıştığım için mutlu olduğum ve tanışmakta geç kaldığım için üzüldüğüm bu hikayeyi paylaşmak istedim. Teşekkür ederim.

    **Dünya tarihini 250'den fazla mit , 15 kitap ve 11.995 dizeden oluşan efsanevi-tarihsel bir çerçevede anlatan Ovid'in kitabından kesitler için ; Ovid: Metamorfozlar 3

    Kaynaklar: 1, 2, 3    


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.