104 milyon dolarlık Picasso eseri ‘Garco a la Pipe’

104 milyon dolarlık Picasso eseri ‘Garco a la Pipe’
  • 1
    0
    0
    0
  • Picasso'nun eserlerinin pahalı olması şaşırtıcı bir durum değil. Gerek sanatçının popülerliği, gerek eserlerinin temsil ettiği akımların öncüleri olması bile eserlerin açık artırmalarda milyonlarca dolar etmesi için yeterli sebebler. Fakat Picasso'nun bir eseri var ki sanatçının en popüler çalışmalarından biri olmamasına rağmen 2004 yılında Sotheby's New York'ta yapılan açık artırmada 70 milyon dolarlık tahmini değerinin tam 34 milyon dolar üstünde 104 milyon dolara satılarak dönemin sanat dünyasında haklı bir şaşkınlığa yol açtı. Öyle ki Picaosso eksperti olan Prof. Pepe Karmel bu durumu ' piyasanın gerçek sanatın değerinden ne kadar uzak olduğunun bir göstergesi' diyerek eleştirmiş. Her ne kadar Sotheby's tablonun sahibini gizli tutsa da söylentiler tablonun sahibinin makarnalarıyla bildiğimiz Barilla Group'un sahibi Guido Barilla olduğu yönünde.

    İşte 104 milyon dolarlık tablomuz

      Tabloya baktığımızda sanat dünyası resimde mavi ve pembe(rose) olarak ikiye ayrılan Picasso'nun Rose Dönemi'ne denk geldiğini kolayca anlayabiliyoruz(kullanılan renk teması, arkadaki ve saç bölgesindeki gül detayları). Picasso tabloda özne olarak Paris'li bir genci betimliyor. Picasso gencin 'little Louis' adlı Bateau-Lavoir'e takılan çeşitli tiplerden biri olduğunu söylüyor. Çocuğun bohem havası, kıyafetlerinden anlaşıldığı üzere elit bir zümreye tabii olmadığı, Picasso'nun bu tabloyu yarattığı dönemde Paris'teki yaşamına alışmaya çalışan ve maddi zorluklarla boğuşan 20'li yaşlarında bir genç olduğu birlikte düşünülünce Picasso'nun neden böyle bir tasvire yer verdiğini anlamak kolay olacaktır.

    Birçok seçkin sanatçının takıldığı Bateau-Lavoir(Yıkama Teknesi)


      Resim sanatı konusunda birikimi olmayan benim ise tabloyu öğrenme yolum Calvin Harris'in Funk Wav Bounces albümünde yer alan 'Slide' adlı parçayla oldu. Sanırsam ilk olarak 2018'de dinlediğim Slide'ı o kadar çok beğenmiştim ki parça Spotify Wrapped listemde 1. sıraya oturmuştu. Yine şarkının intro'sunda Frank Ocean'ın bu tablodan bahsederek bu tabloyu almam için banka hesabımı boşaltmam gerek demesiyle ilgimi çekmişti. Sonra tablo adını yazarak arattığımda Frank Ocean'nın neden bu tabloyu almak için banka hesabını boşaltmasını gerektiğini anlamıştım. Pipolu Çocuk Picasso'nun peak eserlerinden birisi olmasa da bohem yapısı, az ayrıntıya sahip olması, kullanılan renk teması gibi nitelikleriyle beğenime hitap eden bir tablo oldu.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.