Modern Batı Dünyasının Mimarları: Medici Ailesi

Modern Batı Dünyasının Mimarları: Medici Ailesi
  • 4
    0
    0
    0
  • “Evet, ailemde dört papa, iki kraliçe var. Rönesans’ı da başlatan ailelerdeniz: Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Boticelli gibi sanatçıların hamisiydik. Medici Bankası ile modern bankacılık sistemini de oturttuk, Vatikan’ın bankası olarak da anılır...”

    -Ottaviano de’ Medici di Toscana

    Avrupa'nın en çalkantılı döneminde 300 yıldan fazla hüküm sürmek, her siyasi ve sanatsal olayda etki sahibi olmak, papa çıkarmak, sanatçılara kol-kanat germek, kralları devirmek ve yerine yeni krallar tayin etmek... Bir imparatorluk için bile oldukça etkileyici bir geçmiş olurdu. Peki tüm bunları yapanın bir aile olduğunu söylesem.

    Medici Ailesi 14. yüzyılda İtalya'da tekstil işinle uğraşan bir aile olarak tarih sahnesine giriş yaptı. Fakat onları özel kılan ilk gelişme bankacılık sektörüne girişleriyle oldu. Dönemin Avrupa'sında bankacılıkla ilgili çok bir girişim bulunmazken bu ailenin bankacılığı kendisine meslek edinmesiyle Medici Ailesi, kısa sürede kralların bile dokunmaktan çekindiği bir aile konumu yükselmişti. Ailenin edindiği bu maddi gücü, sanata ve sanatçıya sunması ve bu yolla da toplumları etkileyecek hareketlerin adeta mimari olması ise sadece dönemin değil tüm insanlık tarihinin kökten değişimine sebep verecek olayların başlangıcına sebebiyet verecekti.

    Medici Ailesi

    Ailenin tarihinden kısaca bahsedersek; Medici’lerin servetlerinin kaynağı loncaların (Arte della Lana) yaptığı tekstil ticaretinden gelmekteydi. Güçleri ise Floransalı halk grubu Popularen (halkın gözdeleri) ile yapmış oldukları iyi ilişkilerden kaynaklanmaktaydı. Bu temeller üzerine modern bankacılığın temellerini atarak ve de Papalık ile ilişkilerini geliştirerek o zamanki Avrupa ekonomisini yönetmişlerdi. Medici’lerin desteği altında tüccarlar ve diğer bankacılar; Floransa, Venedik, Milano, Cenova ve Roma şehirlerini o zamanki Avrupa’nın önemli kültür ve ekonomik açıdan gelişmiş metropolleri haline getirmişlerdi. Böylece Rönesans’ın ortaya çıkmasında etkili olmuşlardır.

    Aslına baktığımızda Mediciler, ellerindeki maddi gücü sanatçıyı ve dolayısıyla sanatı korumaya vakfettikleri için sanatçılar sanatarlıyla ilgilenme imkanı bulmuştur. Bu da doğal olarak sanatı özgür kılmış, ortaya üretken, özgür, kaliteli sanatçılar çıkmıştır. Bu sanatçıların ortaya çıkması kendilerinden sonra gelen sanatçıları etkilemiş buna bağlı olarak ekoller ortaya çıkmıştır. Böylelikle Medicilerin sanata katkıları sadece kendi dönemleriyle bağımsız kalmamış kendilerinden sonraki dönemleri de oldukça ciddi şekilde etkilemiştir. Buna bağlı olarak sanatta, ekonomide, siyasette kavramsal 'Medici Etkisi' ortaya çıkmıştır.

    Ailenin en önemli üyelerinden Lorenzo Medici(Muhteşem Lorenzo)

    Rönesans Dönemi Floransa'sında dengeli bir yönetimin mimari olan Lorenzo, siyasette ve sanatta öncü bir rol üstlenmesiyle Floransa'nın altın bir dönem yaşamasına vesile olmuştur. Öyle ki Lorenzo döneminde Floransa ekolü oluşmuş, Floransa Okulu'nun daha etkin bir noktaya taşınması için Leonardo Da Vinci, Boticelli, Verocchio gibi sanatçılara önemli görevler vermiştir. Yine Michelangelo'yu Medici Sarayı'nda yaşamaya davet etmiş, sanatçının Pieta ve Davut gibi en önemli eserlerini oluşturmasına katkı sağlamıştır. Lorenzo'nun kısa hayatında Floransa'da kurduğu etkili yönetim, beklenmedik ölümü sonrasında yerini yıllar sürecek siyasi bunalımlara bırakmıştır. 

    Lorenzo ayrıca dönemin en önemli imparatoru Fatih Sultan Mehmet'le de yakın ilişkilere sahiptir. Bu ilişkinin kökeni Pazzi ve Salviati Aileleri'nin Medici Ailesi'nin kurduğu bu güç imparatorluğunu yıkmak için Lorenzo ve Giuliano Medici'yi öldürmek üzere suikast saldırısı düzenlemesine dayanır. Bu saldırıda Giuliano(Lorenzo'nun kardeşi) hayatını kaybeder. Bu saldırının faili olan suikastçı ise İstanbul'a kaçar. Bunun haberini alan Lorenzo, Fatih Sultan Mehmet'ten ricacı olarak kardeşinin katilinin iadesini ister. Fatih Sultan Mehmet ise bu ricaya olumlu yanıt vererek faili öldürüp Lorenzo'ya iade eder. Bunun üzerine Lorenzo, Fatih'e birçok hediyeyle beraber bir madalyon gönderir. Bu madalyon şu anda New York Metropolitan Müzesi'nde sergileniyor.(Madalyonun detaylı analizi için https://www.wikitarih.com/fatih-sultan-mehmet-madalyonlari-portreleri/)

    Lorenzo'nun Fatihe hediye ettiği Bertoldo di Giovanni Madalyonu

    Ailenin gücü belli dönemlerde artarak, belli dönemlerde azalarak 1700'lerin başına kadar devam etmiştir. Ailenin orijinal soyağacı 1743 yılında son bulmuştur fakat günümüzde hala hayatta olan Medici aile üyeleri bulunmaktadır. 

    Mediciler büyük topraklara hükmetmemişlerdir. Önemli savaşlar yapmamışlardır. Büyük ordular kurmamışlar, ciddi askeri harcamalarda bulunmamışlardır. Buna rağmen dönemlerinin en etkili gelişmelerine yön vermişler, dünya tarihini değiştiren hareketlere öncülük etmişlerdir. Bunu sanata ve sanatçıya değer vererek başarmışlar ve kendilerinden sonraki oldukça etkileyici bir mirasın kalmasına da vesile olmuşlarıdır. Bu yüzdendir ki tarihte Medicilerle ilgili haklı olarak pozitif bir intiba oluşmuştur. Son olarak da Medici Ailesi'nin içli dışlı olduğu sanatçıların en bilindik olanlarını aşağıya ekliyorum.

    -Leonardo da Vinci

    -Michelangelo

    -Machiavelli

    -Galileo

    - Botticelli

    -Brunelleschi

    - Raphael


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.