Dünya Tiyatro Günü

Dünya Tiyatro Günü
  • 3
    0
    1
    1
  • Dünya tiyatro günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından kurulmuştur. Her yıl 27 Mart tarihinde tüm dünya genelindeki tiyatrocular tarafından kutlanmaktadır. 

    Bilindiği üzere tiyatro, bir sahnede seyircilerin önünde oyuncuların sergilemesi için sunulan oyunlardır. Duyguların farklı şekilde, hareket, jest ve mimiklerle oynanmasıdır. 

    Tiyatro, Yunanca Theatron yani ''görme yeri'' sözcüğünden gelmektedir. İlk tiyatro şenliği M.Ö 534'de Atina'da yapılmıştır. Antik Çağ'da tiyatro, üst sınıfa özgü bir etkinlikti. Ayrıca ilk tiyatro eserleri ile Yunan Mitolojisinin el ele olduğu söylenir. 

    Bu dönemde oyunlarda dekor ya da kostüm bulunmaz, sahne tamamen boş olarak, oyuncuların doldurmasıyla oynanırdı. Zamanla bu yerini büyük kalabalıklara ve tiyatro severlere bıraktı. 

    Orta Çağ'da özellikle William Shakespeare'in ön plana çıktığı bu dönemde artık tiyatro dinsel niteliğini yitirmiştir ve popüler bir eğlence türü olarak dikkat çekmiştir. Antik Yunan'dan izler taşısa da, halkla olan doğrudan ilişkisi nedeniyle tiyatro yaklaşımları değişime uğramaştır. 

    Tiyatro oynamak, tiyatro seyircisi olmak ve tiyatro oyunlarını okumak bence bu dönemde insanın kendine vermiş olduğu en sanatsal hediyelerden biridir. Bugüne özel sevdiğim ve gerçekten okurken kaybolduğum Shakespeare'ın eserlerinden en sevdiğim eser olan Hamlet'i hala okumamış olanlara şiddetle tavsiye ediyorum. Ve yorum yapanlardan birine bu kitabı hediye etmek istiyorum. 

     

     

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.