Kızılderililerde Saçın Önemi

Kızılderililerde Saçın Önemi
  • 5
    0
    0
    0
  • 1960'lı yıllarda Vietnam ve Amerika arasında çıkan savaş sonrasında yaşanan olaylarla alakalı pek çok ilginç hikaye ortaya atıldı. Bu hikayelerden bir tanesini bizlere Vietnam savaşı sonrası post travmatik stres rahatsızlığı olan hastaları redavi eden doktorun eşi anlatmıştır. 

    Kadının anlattığına göre ABD hükümetinin Kızılderililerden ulaştığı bazı gizli belgelere dayanarak eşinin saçlarını ve sakallarını uzattığı gözlemlenmiştir. Hatta eşi sadece kendisiyle sınırlı kalmamış çevresindeki insanlara da öncü olmuş ve onların da kendisinden etkilenip saçlarını uzattığı görülmeye başlanmıştır.

    Bunun nedenine ve Kızılderililerden alınan dökümanlara gelecek olursak, Vietnam savaşı sırasında birçok Kızılderili asker ABD tarafından ikna edilip askerliğe kaydolmuştur. Bunu yaparken özellikle içlerinde kabiliyeti yüksek ve yetenekli olanlara öncelik verilmiştir.

    Savaş sonrasında da insanların birçoğu ikna edilip askerde kalmıştır. Fakat asıl beklenmedik olay bu sırada ortaya çıkmıştır. Doğal yaşam alanlarında oldukça başarılı olan bu askerler bir süre sonra yeteneklerini yitirmeye başlamışlardır. 

    Bu düşüşün nedenini merak eden ABD askerleri ise bunun nedenine odaklanıp araştırmaya koyulmuşlardır. Bu araştırma sonucu edilen bilgiye göre, askere alınan erlerin saçlarının kesilmesi sonucu duyusal bazı yeteneklerinin kaybolması yönündedir. Bununla beraber kızılderili erler, altıncı his dediğimiz hislerinin de ortadan kalktığını düşünmüşlerdir. 

    Bu araştırmadan hemen sonra daha detaylı bir deney yapmaya karar verdiler ve iki grup oluşturdular.

    Bu deneyde daha fazla kızılderili insanları toplayıp bir kısmının saçlarını keserken bir diğerlerinin kesmemeye karar verdiler. Bu test sonucuna göre saçları uzun olan adamlar her defasında daha fazla skorla, saçları kesilenleri yendiler. 

    Buna şahit olanlar ise saçlarını bir daha kesmemeye karar verdiler. 

    Şimdi bilimsel açıdan bakacak olursak, saçlar sinir sisteminin bir uzantısıdır. Saç kesildiği zaman, ortamdan alınan ve ortama verilen aktarımlar büyük ölçüde engellenir. Tabii ki bunlar değişkenlik gösteren şeyler olsa da Amerika'da yapılan bir araştırma sonucunda bağışıklık sistemi ve saçların uzaması arasında bir bağlantı olduğu keşfedilmiştir.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.