Ünlü Yönetmenlerin Favori Filmleri Dosyası: Guillermo del Toro

Ünlü Yönetmenlerin Favori Filmleri Dosyası: Guillermo del Toro
  • 0
    0
    0
    0
  • Ünlü yönetmenlerin favori filmleri dosyamızın beşinci kısmında Oscar ödüllü Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro'ya ver veriyoruz. İşte Guillermo del Toro'nun favori on filmi:

    1. 8 ½ (Sekiz Buçuk)

    Yönetmen: Federico Fellini Yapım: 1963 Tür: Dram 8 ½, yeni filmine duyduğu ilgiyi kaybeden bir yönetmenin anıların ve fantezilerini konu ediyor. Ünlü bir yönetmen olan Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanması gibi bir handikapla karşılaşır. Yeni projesi biyografik öğeler de barındıran bir bilimkurgu filmidir. İşi üzerinde yoğunlaşmaya ve bir şekilde bitirmeye çalışan Guido, zamanla bir grup flashback ve rüyalarla, anıları ve fantezileri arasında gidip, gerçeklik hissini kaybetmeye başlar.

    2. La Belle et la Bete (Güzel ve Çirkin)

    Yönetmen: Jean Cocteau, Rene Clement Yapım: 1946 Tür: Fantezi, Dram, Melodram Güzel ve Çirkin hikayesinin beyazperde uyarlamasında oldukça fakir bir tüccar, kızına hediye olarak bir gül verir. Alınan bu tek gül, Çirkin'in gül bahçesinden çalınmış bir çiçektir. Çirkin, bunu fark ettiğinde ortalığı birbirine katarak tüccarın cezalandırılmasını ister. Karşılığında o da tüccara ait olan bir şeyi ister: Kızını. Başta bu fikre alışamasa da, zamanla Çirkin'in sert mizacı genç kızın güzelliğiyle yumuşayacak ve birbirlerini tanıdıkça genç kızı sevmeye başlayacaktır.

    3. Frankenstein 

    Yönetmen: James Whale Yapım: 1931 Tür: Korku, Fantastik, Dram Derslerinde son derece başarılı ve dikkat çeken bir öğrenci olan Henry Frankenstein, sıradışı bir takıntıya sahiptir. Ölü insanların bedenlerindeki parçaları birleştirip yeni bir insan yaratmayı hedefleyen Henry, bu konuda oldukça ciddidir. Bu nedenle gözlerden uzak bir şatoyu mesken edinir ve burada gerekli çalışmaları yapmaya başlar. Bu çalışmalar sırasında ona yardımcısı Fritz eşlik etmektedir. Sonuç olarak ilginç bir şekilde başarıya ulaşırlar. Ancak yarattıkları şey dehşet verici bir canlıya dönüşür.

    4. Freaks (Hilkat Garibeleri)

    Yönetmen: Tod Browning Yapım: 1932 Tür: Korku, Dram

    Freaks, sıradışı bedenlerini sergileyerek para kazanan hilkat garibelerinin çalıştığı sirkte geçer. Sirkin primadonnası içlerinden birini öldürmek isteyince, birbirilerine sıkı sıkıya bağlı bir topluluk olan hilkat garibeleri, bu kadın ve sevgilisi için korkunç bir intikam planı hazırlarlar.

    Tod Browning bu filminde gerçekten fiziksel deformasyonları olan insanları kullanmıştır. Bu insanların deformasyonları bazı seyircileri öylesine korkutmuştur ki, kimi söylentilere göre seyirciler salonu çığlık çığlığa terk etmek zorunda kalmışlardır. Film, bu nedenle 30 sene boyunca yasaklı kalmıştır.

    5. Goodfellas (Sıkı Dostlar)

    Yönetmen: Martin Scorsese Yapım: 1990 Tür: Dram, Suç Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry’i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir...

    6. Greed (Tutku)

    Yönetmen: Erich Von Stroheim Yapım: 1925 Tür: Dram San Francisco'da yaşayan diş hekimi John McTeague, en yakın arkadaşı Marcus'un kız arkadaşı Trina ile tanışır ve ikisi evlenirler. Nikah törenlerinden kısa bir süre sonra Trina 5.000 dolarlık bir piyango kazandığını öğrenir. Bunu öğrenen Marcus kıskançlıkla John'un lisanssız bir şekilde dişçilik yaptığını ihbar eder...

    7. Los Olvidados (Unutulmuşlar)

    Yönetmen: Luis Buñuel Yapım: 1950 Tür: Dram, Suç Meksika sokaklarında geçen hikayede, sokaklarda yaşayan çocukların ve fakir ailelerin çocuklarının dramı anlatılıyor. El Jaibo hapisten kaçar ve arkadaşlarıyla birlikte suç işlemeye devam eder. Jaibo, kendisini hapse attıran adamı da öldürünce işler daha karışık ve tehlikeli bir hal almaya başlar. Çarpık aile ilişkilerine, sistemin acımasızlığına çarpıcı bir bakış atan Luis Bunuel'in toplumsal düzeni eleştiren önemli filmlerinden biri.

    8. Modern Times (Modern Zamanlar)

    Yönetmen: Charlie Chaplin Yapım: 1936 Tür: Dram, Melodram, Komedi
    Film, döneminin sosyal ve ekonomik konumu üzerine gerçekçi yorumlar getirir. Bir fabrikada sıkı bir mesaiyle çalışan Şarlo’nun, bu tempoya ayak uyduramaması, beraberinde türlü yanlış anlaşılmalarla akıl sağlının yerinde olmadığına karar verilip hastaneye yatırılması gibi trajideleri konu alır. Hastaneden çıkan Şarlo, bu kez amaçsızca elinde salladığı kırmızı bayrak yüzünden komünist zannedilerek hapse atılır. Her haliyle kara komedi ve esaslı bir eleştiri niteliği taşıyan filmde Şarlo’nun hayatını değiştiren şey ise kimsesiz bir kızla yollarının kesişmesi olur.

    9. Nosferatu (Bir Dehşet Senfonisi)

    Yönetmen: F. W. Murnau Yapım: 1922 Tür: Korku, Fantezi Thomas Hutter Almanya'nın Wisborg şehrinde, Knock isimli patronu için çeşitli işler yapan sıradan bir adamdır. Patronu genç adamı, Kont Orlok isimli yeni bir müşteriyi ziyaret etmesi göreviyle Transylvania'ya gönderir. Yolcuğa çıkan Hutter, Carpathian dağlarına eriştiği sırada mola verir ve burada karşılaştığı yerli insanlarla sohbete başlar. Kont Orlok'u görmek için geldiğini söylediğinde ise herkes dehşete kapılır. Yerliler Hutter'a bir an önce geri dönmesini, Orlok'un esrarengiz bir kişilik olduğunu ve civarda bir kurt adamın dolaştığını söyleyerek onu vazgeçirmeye çalışsalar da Hutter tehlike ve gizem dolu bu yolculuğa atılmak için bir an bile tereddüt etmeyecektir.

    10. Shadow of a Doubt (Şüphenin Gölgesi)

    Yönetmen: Alfred Hitchcock Yapım: 1943 Tür: Kara film, Polisiye, Dram Genç bir kadın, kendisini ziyarete gelen Charlie Amca adındaki kişinin, göründüğü gibi biri olmadığını keşfeder. Söz konusu kişi aslında ülkenin her yanını dolaşırken kanundan ustaca kaçabilen biridir. Aynı isme sahip genç kuzen Charlie, kısa sürede şüphelenmeye başlayacaktır. Onun katil olma ihtimalini anlayınca aralarında bir kaçıp kovalamaca ortaya çıkar. Genç kuzen gerçeğe yaklaştıkça, psikopat katilin en sevdiği akrabasının ölümünü planlamaktan başka seçenek bulamaz. Dosyamızın bir önceki yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Kaynak: 1, 2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.