Bugün hiç tarzım olmayan bir kitabın tahlilini yapmak üzere klavyemi arşınlamaya geldim.
İlk etapta biraz yadırgayabilirsiniz benim gibi fakat devamında ne kadar önyargılı olduğumuzu hep birlikte göreceğiz.
Merhum psikolog yazar DOĞAN CÜCELOĞLU 'NUN Evlenmeden Önce adlı kitabında bahsedeceğim.
Tabii öncesinde bu kitabı okumamın tamamiyle tevafuk olduğunu ve planlı bir okuma olmadığını söylemeliyim.İçerik olarak çok kıymetli bilgilere aynı zamanda tanıklara yer veren son derece donanımlı bu kitabın biraz irdelenmesi gerektiğine kanaat getirdim.
Aile adı altında toplanan ve toplumun en temel yapı taşlarını oluşturan evlilik, yazarın deyimiyle kutsal bir kurumdur.
Bu kutsal kurumu oluştururken nelere dikkat edilmeli, nasıl bir yol izlenmeli, yanı sıra evlenmeyi düşündüğünüz kişinin korku kültürünün bir parçası mı ya da değerler kültürünün mü bir parçası olduğunu ve öğrenmenin ne denli önemli olduğuna kitap boyunca değinmiştir , evlenmeyi düşünen, düşünmeyen ve evlilik hakkında herhangi bir yorumu olmayan büyük bir kesime hitap eden merhum yazar, beynimizin kıvrımlarını hareket ettiren envai çeşit soruyla yolumuza ışık tutmuştur.
Evlilikte , evlilik yolunda yapılan hataların temelinde yatan sebeplere çokça değinen ve olması gerekeni akıllara mıhlatacak şekilde ifade edilmesi yönüyle çokça takdir edilesi bir kitap. Evet şimdi üstünkörü yazarımızın yazdıklarından bahsedelim;
Kendini Tanımayan Dengini Zor Bulur
Biz kendimiz olmadan , sahip olmadığımız hiçbir şey gerçek anlamını bulamaz. Diyor yazar
Bakıldığında ne kadar yalın bir cümle fakat enine boyuna konuşulacak yığınla konu barındırıyor bünyesinde.
Peki kendinizi, kendimizi tanımak neden bu kadar önemli, etrafımızdakilerin bizi tanıması yeterli değil mi ? Ya da evleneceğiniz kişinin sizi biliyor olması yetmez mi? Sizin kendinizi tanımanız neden bu kadar mühim.
Evet tam bu sırada yazar araya girip tüm bu sorularınıza hayır kardeşim yetmez ! diye gayet medeni bir şekilde cevap veriyor.
Kendini bilmekle başlamalı ki karşıdakini de rahatlıkla tanımlayabilsin. Karşılıklı iyi bir iletişim için her iki tarafın önce kendilerini tanımaları çok önemli.
Yani yazarımız kısaca şunu ifade etmek istiyor: çıktığınız bu yolda kendinizi çok iyi tanımalısınız ki yoldaşınızı doğru seçebilesiniz. Yoldaşınızı seçmezden önce kendinizin kim olduğunu bilmekte fayda var.
Evet hemen akabinde doğru yoldaşı bulmak için ne tür farkındalıklar söz konusu bunlardan bahsediyor yazarımız en yalın haliyle.
Ve ilk mübarek soru geliyor:)
Neden o?
Kabul edelim bu süreçteki başlangıç için en iyi soru.
Neden o? Neden onunla böylesi uzun bir yaşama evet demek , neden aynı çatı altında yaşamak yani neden onunla bu yol yoldaşlığına karar vermek.
Boy, pos , endam, enerjisi , dişleri , kaşı gözü v.s bütün bunlar bir ömür için yeterli parametreler mi?
Evlenmeden önce dikkate alınmayan pek çok durum evlendikten sonra büyük bir tokat gibi yüze inebilir. Yüzeysel ve değişkenlik gösteren
( fiziksel, parasal) durumları baz alıp önemli olanları görmezden gelmek evlilikte büyük sorunlara sıklıkla yol açmaktadır maalesef ki.
Evet bu tanışma fasıllarında müstakbel eşlerinizin görünüşünden öte aklını, duygularını, sosyal ve manevi yaşamını görme, tanıma ve anlama fırsatını bulamabilmek en önemli kaidelerden biri.
Tanışma ya da görüşme esnasında şu sorular ne sıklıkla aklınızda.
Aklı aklıma uyuyor mu?
Karşıdakinin düşünüşü yorumlama biçimi sizinkiyle örtüşüyor mu? Yoksa karşınızda sürekli ben bilirimci bi bakış açısı mı var ?
Şayet varsa Allah yardımcınız olsun:)
Aynı kuzeyi mi gösteriyorsunuz?
Kitapta beni en etkileyen alt başlıklardan biri buydu.
Yazar bir kurumda yaptığı seminerde çalışanlara gözlerini kapatıp kuzeylerini göstermelerini istiyor sonra gözlerini açmalarını söylüyor çalışanlar gülmeye başlıyor çünkü hiçbiri aynı yönü işaret etmiyor.
Merhum yazar şunu ekliyor ; bir iş yerinde bir pusulanın mı ya da bir müdürün kuzeyini mi baz almalı? Kurumdakiler yalnızca müdürün kuzeyini yeterli bulmayacağı ve önemsemeyeceği için bence sorunun cevabı pekâlâ ortada
Pusulaların(m)ız bizlerin inanç ve değerlerimizdir.
Velhasıl ilişkilerde pusulalarınızın aynı yönü göstermesi daha ziyade ilişkinizde inanç ve değerlerinizin uyum içerisinde olması sağlıklı bir evlilik için son derece önem arz etmektedir.
Ne kadar olgun biri?
Birliktelik içerisinde olduğunuz kimse kendi davranışlarının sorumluluğunu alıyor mu? Yoksa sorumluluğu başkalarına mı atıyor? İşte bunlarda önemli ve gözden kaçırılmaması gereken durumlar.
Ben onu değiştiririm düşüncesinin yanlışlığı
Karşı tarafın kötü ya da rahatsız edici yönlerini oturup enine boyuna konuşmak varken bunu erteleyip ilerde (evlilikte) değiştiririm fikri son derece sağlıksız ve yıpratıcı. İyi sonuç vermez.
Aileler
Son kararı vermeden önce muhakkak suretle karşınızdaki kişinin ailesini , yakın çevresini ve değerlerini tanımak ve bilmek evliliğinizi olumlu yönde etkileyecektir. Çünkü aile ve yakın çevrenin evliliğinizi etkileme potansiyeli oldukça yüksek.
Yazar devamında pek çok önemli başlığı tek tek açıklamış ben başlıkları buraya iliştireceğim umarım teferruatlı okuma fırsatı bulabilirsiniz.
Önemli farkındalık soruları
Birlikteyken kendiniz olarak var olabiliyor musunuz?
Beraberken konfor, keşif, panik alanlarından hangisindesiniz?
Mükemmeliyetçi mi?
Temel değer ve inançlarını tanıyor musunuz?
Stresle nasıl baş ediyor?
ŞU KONULARI YETERİ KADAR KONUŞTUNUZ MU?
Evlilikten beklentileriniz?
Muhtaç olduğum için mi evleniyorum?
Aynı şeylere gülebilip aynı şeylere üzülebiliyor musunuz?
Sohbet edebiliyor musunuz?
Fedakarlık
Hayaller
Evliliğin öğrencisi olmak
Gibi sorularla uzun uzadıya düşündürten damaklarda mükemmel bir tat bırakan bu kitabı samimiyetle öneriyorum.
Kısacası;
Günümüzde insanın memnuniyetsizliği duygusal ilişkilere de yansıyor. Her şeyin mükemmel, eksiksiz olmasını beklemek büyük bir haksızlık. Harçlığını idare edemeyen, sorunlar karşısında çözümsüz, iletişim kurmaktan aciz, sokakta hayvana, şoföre, garsona hatta ailesine bile saygı ve merhamet duymayan tahammülsüz bir insanla mutluluk hayali kurmak ve "Evlendikten sonra değiştin!" demek nasıl bir cehalettir. Okumak isteyen herkese şimdiden keyifli okumalar diliyorum...
“Sen ve ben gafletini aşıp,biz olanların rızkıdır aşk."
Kahveler çaylar soğumasın 🍓💜
#Doğan Cüceloğlu Evlenmeden önce
Yorum Bırakın