Advertisement
Advertisement

Freud| Narsisizm-Yas ve Melankoli

Freud| Narsisizm-Yas ve Melankoli
  • 3
    0
    0
    0
  • Roman Oda Yayınlarından çıkan Freud'un Narsisizim Üzerine kitabı iki bölümden oluşmaktadır: Narsisizim Üzerine, Matem ve Melankoli. 

    Cem Yayınlarından çıkan Yas ve Melankoli kitabı ise üç bölümden oluşmaktadır: Yas ve Melankoli, Tekinsiz, Narsisizim Üzerine. 

    Çeviri olarak ikisinin de normal olduğunu söyleyebilirim ama Oda Yayınlarını tercih ederim.

    Gelelim konularına. Narsisizm Üzerine'de Freud kavramın ne olduğunu, nasıl geliştiğini ve nasıl önlenebileceğini anlatır. Hepimizin bildiği gibi narsisizim fazla egodan kaynaklanmaktadır, tedavi olarak Freud sevgiyi öne sürer. Bu kişiler birini gerçekten sevebilirlerse narsisizmden uzaklaşırlar. Benim asıl dikkatimi çeken şey ise bu kavramın eşcinsellere birlikte ortaya çıktığını söylemesi. Freud'a göre eşcinseller ilişki esnasında birbirlerini yeteri kadar tatmin edemedikleri için kendilerini tatmin etmeye başlıyorlar ama birbirleriyle olmaktan da vazgeçmiyorlar. Karşıdaki kişi sadece bir objeye dönüşüyor. Buradaki kendini tatmin etme, kendini önemseme durumu da narsizizmi ortaya çıkartıyor. 

    Matem ve Melankoli'de ise tanımla başlıyor: Matem genellikle sevilen bir kişinin ya da kişinin onun yerine koymuş olduğu, anavatan, özgürlük, bir ideal ya da buna benzer soyut bir kavramın yitirilişine verilen tepkidir. Yani üzülmemizin sebebi insanların bizdeki yeri. 

    Melankoli'de ise kendisini kabuğuna çekip olduğu değeri hiçe sayar ve kendisini en değersiz varlıkmış gibi görür. Bu da beraberinde birçok olumsuz hissiyatı getirir. Ego kaybı olarak da bilinir. Kişinin öz saygısını yitirmesi.

    Narsisizme nazaran Yas ve Melankoli'den daha az bahsetsem de kitapta daha çok altını çizdiğimi ve beni daha çok etkilediğini söylemem gerek. Psikolojik açıdan mutlaka okunması gereken kitaplardan. 

    Tekinsiz'de ise insanın kendini güvensiz hissetmesini kitap karakterlerinden örneklerle anlatıyor ama bana pek bir şey katmadığı için (bahsedilen kitapları okumamış olmamdan da olabilir) çok üzerinde durma gereği duymuyorum. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.