Karikatürler Konuşuyor: The Son of Man

Karikatürler Konuşuyor: The Son of Man
  • 11
    0
    0
    0
  • Vee karşımızda İlker Altungök imzalı bir karikatür! Gerçekten tüm detayları ile bize bir şeyler anlatan bir karikatür. Bana bu çizgilerin derinliklerine inme fırsatı veren İlker Altungök'e de çok teşekkür ediyorum.

    İki parçalı öncesi sonrası olan bir karikatür. İlk kısımda Belçikalı sürrealist ressam René Magritte'ın İnsanın oğlu tablosu karşımıza çıkıyor. 

    Rene Magritte, İnsanın Oğlu, 1964

    Karikatüre devam etmeden bir soluk alalım. Ve tablomuza dönelim, karşımızda sürrealist akımın en bilinen eserlerinden biri İnsanın Oğlu adlı tablosu. Aynı zamanda René Magritte’in otoportresi olarak bilinir. Resme şöyle ilk geniş bir açıdan baktığımızda dikkatimizi yeşil bir elma çeker. Buraya bir virgül koyacak olursak yeşil elma sembolü, melon şapkalar ve pipo ile birlikte Magritte'ın tablolarının vazgeçilmezleri arasında.

    Resmi için Magritte şöyle tarif ediyor: “Herkes bir şeyler saklar ve insanlar ne sakladığını bilmek ister, ama hiçbir zaman bilemez” Magritte'ın bu tarifi karikatürümüzün biraz öncesi yazan kısmı ile hoş bir uyum içinde. Elma seçerken hepimizin en iyisini kendimize saklamak isteriz, ama aslında neyi niçin sakladığımız bilmeyiz.

    René Magritte'ın otoportresinde sol göz elmanın üzerinden görünür; cekette ilk iki düğme ilikli, diğeri boştadır. Ve sol kola dikkat ederseniz dirsek çıkmış, sol kol tersten çizilmiştir. Fazlasıyla gizem dolu imgeler bunlar ama ressamımız sebebini sorgulamamıza gerek olmadığını söylüyor ve şöyle diyor:

    “Benim resimlerim, hiçbir şey anlatmayan görsel imgelerdir. Akla gizemi getirirler. Doğrusunu isterseniz, benim resimlerimi gören biri kendi kendine şu basit soruyu sorar: ‘Bunun manası ne?’ O resmin bir manası yoktur. Çünkü zaten gizem de aslında hiçbir şeydir, bilinmeyendir.” – René Magritte

    Şimdi karikatürümüzün biraz öncesi kısmına gözünü çevirin ve pazarcı abinin baloncuğunu okuyun: Alacaksan al,mıncıklayıp durma! Elma seçmenin anlamsız olduğunu birbirinden farklı gibi bize bir gizem yaratma da bir şey anlatmayan bir görselliktir. Seçmece meyve sebze almanın harika olduğunu çürük çarık almanın önüne geçen muazzam bir şey icat olduğunu ve benim savunduğum şey ile delirdiğim düşünebilirsiniz. Hakkınız var. Ama durun! Buradaki yeşil elma bir sembol. Yeşil elma akıl, düşünce ile ilgili bir semboldür. Ve tüm metaforlar ona yönelik!!

     

     

     

     

    Yeşil elma sembolüne bu karikatürün çizgileri üzerinden inmem için destek veren İlker Altungök'e tekrar teşekkür ediyorum 

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.