Advertisement Tracker

İnönü'nün Din Poltikası

İnönü'nün Din Poltikası
  • 1
    0
    0
    0
  •    Siyasî tarihçilerin sunduğu komik tezlerden birisinin “Atatürk’ü dinsiz göstermek” olduğunu zaten anlatmıştım. Şimdi Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan bile İnönü dönemini kirletmeye çalışmıştır. Kendi çapında “büyük hesaplaşma” veren Sn. Erdoğan’ın söylemlerini dönemin müfredatı ile çürüteceğiz. Erdoğan, 1946 ve İnönü CHP’sini din düşmanı olarak değerlendirir. Şimdi ilk olarak Atatürk dönmendeki din kitaplarına ardından İnönü döneminde din kitaplarına bunun değerini anlamak için de Osmanlı’daki dinî eserlere bakalım…

    “Belgelerle Gerçek Tarih” isminde gerçeklikle uzaktan ilgisi olmayan bu site kitap içeriğini ve kullanımını hiçe sayarak Atatürk dönemine iftira atmıştır.

     

     

      Atatürk’ün ölümünden 3 yıl sonra okutulmaktan çıkan yani 1941’de iptal olan 4 ciltlik tarih kitabının 2. cildinde Hz. Muhammet’e çokça kez övgü dolu cümleler kullanılmıştır. Özellikle dikkat çekmek gerekir; bu bölümleri Atatürk’ün bizzat kendisi yazmıştır. Bununla birlikte din yobazlarının tezlerinden bir tanesi de çürümüş oluyor. Atatürk din konusunda çok hassastır ve İnönü’de bu konuda kültürlüdür. Bu ailenin genelinde böyledir. İnönü’nün eşi Mevhibe Hanım camii konusunda engindir. Daha ileride de İnönü’nün cami politikasına değineceğiz. Şimdi İnönü dönemindeki müfredat eserlerine bakalım:

    1946 basım, bu eserin 2 basımıdır. İnönü döneminde de devam ettiğini görürüz dinî değerlerin.

     

       Erdoğan’ın gerçek dışı tezlerinden biri ise İnönü’nün din kitaplarını toplattığı üzerinedir bu tezinin yalan olduğu ortada ve açıktadır.

    Tek Parti döneminde ait bir dinî eser.

     

       Osmanlı’daki Dinî Eserler

     

          Osmanlı’da 1727-1830 yılları arasında basılan eser sayısı 80 idi. Bu örneği okuma-yazma oranının ne denli düşük olduğunu vurgulamak için yazdım. Şimdi 1400-1730 yani 330 yıllık dönemde Fünûn-ı Âliye çalışmaları dahilinde sadece 143 din içerikli eser vardı. Cumhuriyet döneminde ise 352.000 takım dinî eser halka dağıtılmıştır. Bu inanılmaz bir artıştır. İnönü döneminde de müfredata koyulan din içerikli kitaplar okutulmaya devam etmiştir.

     

       İnönü ve Camiler

     

       Efsane yalanlardan biri cami kıyımı olduğu yönündedir bu yalanı ilk olarak M. Şevket Eygi ortaya atmış ve nesillerden nesillere taşınılmıştır.

         M. Şevket Eygi, cami yalanını “Camii Kıyımı” isimli eserinde ortaya atmıştır.

     

        Mevhibe İnönü, 1960’lı yıllarda cami yapımlarıyla ilgilenmiştir. Bunun dışında Ramazan aylarında namazını camilerde kılan ve camiyi seven bir hanımefendidir. Böyle bir hanımın kocası nasıl cami düşmanı olabilir?

     

       Sonuç

     

       İnönü 1966’da kendini din düşmanı olarak gösterenlere de yanıtlarını eksiltmemiştir. Din konusunda en az Atatürk kadar hassas davrandı 1946’dan CHP içinde bazı dönmeler olsa bile İnönü sakin bir siyaset görmüş, Ecevit’e yenilmiş ve kabuğuna çekilmiştir. Sn. Erdoğan’ın ve diğer bakanlarının vekillerinin zannettiği gibi din düşmanlığı konusunda “faşist” değillerdir. Bu Kemalistlere dinsizlik yaftasını yapıştırmak bir İngiliz stratejisi olarak Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmıştır. Daha sonra Demokrat Parti (DP)’de İnönü’yü ve CHP’yi dinsiz göstermeye çalıştılar. Demokrat Parti'nin "Partizan Radyosu" vardır. İnönü'nün değimi ile: "Seçimin başladığı ilk saatten itibaren radyo yalnız DP'nin kazandığın haberlerini ve takiben rakamları, kasten tahrif ederek yaymıştır. (27 Ekim 1957)." Bu radyo programıyla CHP'yi "dinsiz" muamelesiyle yerden yere vurup ezanları, Arapça yapıp "rozet Atatürkçülüğü" yapıp, 5816 kanununu çıkarmışlardır. İnönü'yü, Atatürk ile aldatmaya çalıştılar. Bunu Atatürk'ü çok sevdiklerinden yapmadılar. Eğer Atatürk'ü çok sevselerdi Anıtkabir'deki Atatürk'ün siyah arabasını Amerika başkanına vermezlerdi...


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.