İlişkide Aynalama Tekniği Nedir?

İlişkide Aynalama Tekniği Nedir?
  • 16
    0
    2
    0

  • Ayna etkisi psikolojide empati ve manipülasyon yöntemleri arasında yer alıyor. Taklit etmek ve yansıtmak, narsistlerin ve diğer duygusal manipülatörlerin oldukça sık kullandığı en yaygın yöntemlerden biridir. 


    Fark edilmeden maruz kaldığımız aynalama tekniği oldukça stratejik bir yöntemle yapılıyor. İkili ilişkilerin başlangıcında başlayan bu süreç fark edilmediği ve maruz kalındığı sürece ciddi duygusal boşluklara sebep oluyor.

    Aynalama tekniği, bir kişinin davranışlarının aynısını ona karşı yansıtmaktır. Romantik, profesyonel ya da arkadaşlık ilişkilerinizde bir narsist tarafından analiz edilirsiniz ve neye ihtiyaç duyuyorsanız karşı tarafın da buna göre hareket edip kendini şekillendirdiğini gözlemlersiniz. 


    İlişkinizde romantik bir şeyler arıyorsanız, karşı tarafın en ince ruhlu, en ilişki insanı olduğunu ya da arkadaşlıkta güven ve netlik arıyorsanız karşı tarafın en dürüst insanı olduğuna ikna olur ondan başkasını bulamayacağınızı düşünürsünüz. Sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenerek, aradığınız her kritere en uygun kişi olduğunu hissettirirler. Yalnızca aramış olduğunuz ilişki türlerini değil, sizi de yansıtabilirler. Örneğin, kıyafet seçiminizi, konuşma tarzınızı, saç stilinizi, gülüşünüzü, ilgi alanlarınızı, hobilerinizi vb. 

    Sizin sevdiğiniz şeyleri taklit ederler. Daha detaylı örneklendirmek gerekirse, tiyatroya gitmeyi çok seven birisiniz ve sırf siz seviyorsunuz diye karşı taraf bir anda tiyatro tutkunu olur ya da çok sevdiğiniz bir şarkıyı, grubu paylaşırsınız ve yine bir bakmışsınız karşı tarafın da en sevdiği müzik, grup olduğunu öğrenmişsiniz. 

    Yalnızca görünümünüzü ve hobilerinizi değil, karakterinizi de kopyalayabilirler. Adil, duyarlı, anlayışlı biriyseniz karşı tarafın da bu özelliklere sahip olan biri olduğunu düşünüp hayranlık duyarsınız ama aslında hayranlık duyduğunuz şey sizi yansıtan bir aynadır. 


    Tabii ki ilişkilerimizde ortak noktalarımız olacak. Önemli olan karşı taraf hep sizin sevdikleriniz, istekleriniz doğrultusunda mı ilerliyor, bir özü, kimliği var mı bunu gözlemleyebilmek. Aksi halde sizin değerlerinizi özümseyen, kopyalayan ve onları size geri yansıtan biriyle berabersiniz demektir. 

    Bu tekniği uygulayan kişilerin arkadaşlıkta daha yaygın olduğu bilinmekte o nedenle ayna tekniğini uygulayan kişileri yalnızca ilişkilerimiz için göz önünde bulundurmamalıyız. 

    Yavaş yavaş kimliğinizi çalan bir arkadaşa sahip olabilirsiniz. Analiz yönleri öyle kuvvetlidir ki ve sizi öyle güzel yansıtırlar ki aslında size ait olan tüm özelliklerin karşı tarafa ait olduğunu düşünebilir, git gide benliğinizi yitirebilirsiniz.






    Ne kadar güçlü olduğunuza inanırsanız inanın narsistle iletişim zehirlidir, insanı hasta eder. 

    Bir bukalemun edasında olup ne zaman şekil değiştirmeleri gerektiğini çok iyi analiz ederler. Hayatınızda olduğu zaman boyunca kanınızı emer size de posasını bırakırlar.

    Narsistlerle başlayan iletişimin başında sanki dünyanın en doğru insanı oymuşçasına, aradığım erkek/kadın işte bu dedirtircesine gözünüze mükemmel profil çizerler. Başta size karşılık beklemeden her şeyi istediğiniz gibi veren taraftır ve bu durumdan rahatsız olmak gibi bir niyetiniz de olmaz. Mükemmel insan profili yaratmak zorundadırlar çünkü sonrasında size yaşatacağı tüm psikolojik baskıların sebebinin kendisinden kaynaklı olmadığını düşündürtmek isterler. Kısacası mükemmel başlayan bir ilişkinin devamında artık kendisinin suçlu olabilme ihtimalini ortadan kaldırmışlardır. 

    İlişkinin ileriki boyutlarında yani zaman geçtikçe sizi yetersiz hissettirecek, sizi sürekli manipüle edecek, daima haklı olduğunu savunacak, ben merkezli davranacak, egolarını tatmin etmek uğruna sizin üstünüze basacak, her konuda haklı olduklarına sizi ikna edeceklerdir (ve daha bir sürü şey). O kadar bencil bir yapıdadırlar ki hayatta asla hata yapmadıklarını, sadece kendilerinin her konuda haklı olduklarını düşünürler. 

    İlişkinin devamında artık öyle bir noktadasınızdır ki bir narsistle ilişkinizi sonlandırmak istediğinizde ve bunu karşı tarafa söylediğinizde bu sefer de onsuz bir şey başaramayacağınızı söylerler. Hayatınızda o olmazsa değersizmişsiniz gibi tepkiler almanız çok yüksek. Bunu o kadar dillendirirler ki hayatınızı sorgulamak istediğinizde savunduğu görüşe inanmakta mümkün çünkü sizinle olduğu tüm zaman diliminde çevrenizdeki insanları size teker teker çoktan kaybettirmişlerdir. 

    Baş etmeniz mümkün değildir demeyeceğim mümkündür fakat sizin de bir dayanma noktanız olduğundan nereye kadar baş edebileceğiniz belli değildir. Ve en önemlisi sizde bırakacağı duygusal hasar ne boyutta olur bunu bilemezsiniz. 


    Narsist insanlar hayatımdan tam beş yılımı çaldı. Hayatımı, hayallerimi, düşüncelerimi ve ben’i toparlamam çok uzun sürdü. Bende bıraktığı etkileri hala belli başlı konularda devam etmekte. Lütfen hayatınıza aldığınız, alacağınız insanları ince eleyip sık dokuyun.


    Sevgilerimle (narsistler hariç). 


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.