Kalp Kırılır Kan İçeride Kalır

Kalp Kırılır Kan İçeride Kalır
  • 0
    0
    0
    0
  •  

    Kalp kırılır kan içeride kalır!

     

    Bir atasözünü size hatırlattı değil mi :)

    Kol kırılır yen içinde kalır

    !? Peki Ne demek

     

    Birbirine yakın insanlar ve/veya gruplar arasında olabilecek sorunların, yine bu bütünlük içerisinde konuşulması ya da halledilmesi gereklidir.

    ✔Yaşanan problemler mümkün olduğunca kendi aralarında çözülmelidir. Özel durumların ilgisiz kişilere duyurulmaması gerekir.

    "Yen" eski dilde elbise kolu manasındadır, yani kişinin kolunun ne halde olduğu dışarıdan görünmez. Bu atasözünun devamı ise şöyledir: "baş yarılır fes içinde kalır...

    Şu son açıklamaya odaklanmanızı istiyorum. Çünkü "yen" bu atasözünün star kelimesidir, yıldızıdır. O yüzden ona odaklanmak kilit önem taşıyor.

    Kişi ne halde olduğunu ancak kendi bilir diyor kısacası. Dışarıdan görünmez,  acıyı, kederi, derdi ancak yaşayan bilir. Tabi direkt atasözü anlamı bu tarifimden uzak olabilir. Ama korkmayın. Çünkü bu durum bu atasözüne has bir durum değil. Atasözlerinin normal anlamından bazen biraz bazen tamamıyla uzak olarak kullanılan kalıplaşmış anlamları olabiliyor. Öyle olunca da bazen gerçek anlamıyla karşılaşınca  yadırgayabiliyoruz.

    Kol kırılır yen içinde kalır atasözüne geri dönelim. Rutin kullanımda çekilen acı ve sıkıntıyı içinde olan bilir. Çünkü o yaşamıştır. Dış bakıdan anlaşılmaz. Şimdi göz ucuyla gerçek anlamına bakalım. Yaşanan problemler olabildiğince kişilerin  kendi arasında halledilmeli, çözülmeli olayla ilgisi olmayan kişiler olaya dahil edilmemeli diyor kitabı tanım. Aslında kalıplaşmış kullanımdan çok uzak olmadığını belli oluyor. Olayı çözerken yaşayan içinde olan kişiler bunu bileceği için dışarı duyurmamak lazımdır. 

    Tam bu noktada illüstrasyon sanatçısı Ana Godis'in çizgilerine tutunarak bir soluk alalım. Ve bir de parantez açalım. Ana Godis'in bu orijinal çalışmasında karşımıza büyükçe bir anatomik kalp ve o kalbin içinde bir odacığa kıvrılıp yatan bir kadın figürü var. Yalnızlığı ve çaresizliği öyle net ki bu çalışmaya bakanlara sanki durumunu haykırıyor. İşte parantezi tam bu noktada açmak istiyorum. Bazı durumlarda olayların içindeki kişiler tarafından halledilmesinden herkes kazançlı çıkmayabilir. Bunlar çok tatsız meselelerdir. Ve insanlar bazen çaresizlikten korkudan  altında yatan farklı duygulardan çıktılardan ötürü kolu kırılsa da yen içinde kalsın ne deniyorsa olayın icindekiler ne derse kabul edeyim susayım demek durumunda kalabilir. Tabi bu durum, tariflendirme atasözünün en tatsız mahiyeti.

    Ana Godis'in bu illüstrasyonu ve atasözü benim zihnimde Kalp kırılır kan içeride kalır cümlesini kurmaya sevk etti. Tabi ne alaka kalpte kan yok mu yahu bu meret atmıyor mu diyebilirsiniz! Elbette öyle normal sağlıklı bir kalbin sol ventriculusu tertemiz kanı aort aracılığıyla tük vücudumuza gönderme gayesin içinde çırpınır durur. Ama ah o kalp kırıldı mı mekanizma falan bozulur. Ana Godis'in illüstrasyonda kırılan kadın misali kan da öyle kalır. Oyundan çıkmaz çabalamak. Vücudu oksijence zengin kanla buluşturayım diye çırpınmaz. Kalp kırılır kan içinde kalır!

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.