Cemal Süreya'nın İmzasındaki Sır Ne?

Cemal Süreya'nın İmzasındaki Sır Ne?
  • 13
    0
    1
    2
  •             Bugün Türk Edebiyat dünyasında çok önemli bir yere sahip şairimiz Cemal Süreya’nın sırrını konu ediniyoruz. Belki de birçok insanın merakına hasıl olan bu konuya araştırmacı yazar Sunay Akın açıklık getiriyor ve merakımızı gideriyor.

             Cemal Süreya’nın imzasını hepimiz görmüşüzdür. Bu imzanın ortasında  tepe şeklinde bir çıkıntı vardır. Bunun ne anlama geldiğini merak edip araştırdığımızda kimsenin aklına gelmeyecek bir sonuca ulaşıyoruz.

               Kimisinin çok önemsediği kimisinin de dikkatini bile çekmeyen  bu imza meselesi nedir gelin hep birlikte bakalım.

               

     

              İmzanın ne anlama geldiğini merak edip baktığımızda çeşitli yorumlar ve fikirler görüyoruz: Salah Birsel  “Si Bemol Kadın Şapkaları” adlı denemesinin bir bölümünde bu imzanın ortasındaki büyük çıkıntının melon bir şapka olduğunu iddia eder.

     Şair Metin Altıok ise bir şiirinde imza meselesini kendince şöyle açıklar ;

             cemalin imzasındaki fötr
             bazen başında da olurdu
             yalnız biraz amatör
             biraz da mahcup dururdu

            Salah Birsel bu çıkıntının melon şapka, şair Metin Altıok ise fötr şapka olduğunu iddia eder. Oysa  gerçek çok farklıdır. İmzanın sonundaki “a”nın yanında çengel şeklinde küçük çıkıntı vardır bu çıkıntıdan tutup saat yönünde 90 derece çevirdiğimizde ortaya bir insan sureti çıktığını görürüz. Aslında imzanın gizli yönü de budur. Şair imzasına kendi yüzünü resmetmiştir. Ortaya çıkan bu surette sigarasını tüttüren Cemal Süreya’yı görürüz. Tartışmaya konu olan ortadaki büyük çıkıntı ise şairin burnudur. Şairin adı olan cemal de zaten yüz güzelliği demektir. İmzaya dikkatlice bakarsanız, kulak yoktur. Şair Cemal Süreya ise bugün haliç kıyısındaki kulaksız mezarlığında yatmaktadır.

     

    Kaynak: Sunay Akın

     


    Yorumlar (1)
    • Ne kadar zorlama bir yorum olmuş😅

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.