İnsan cahildir ama akıllı değildir

İnsan cahildir ama akıllı değildir
  • 0
    0
    0
    0
  • Evet bugünün konusu olarak seçimimi ağzından çıkan cümleden ilham kaynağı olur felsefesiyle yazdım. Insanoğlu her zaman bilgiyi geçmişten bu yana kitaplardan ve hikayelerden öğrenir. Gün gelir mit olarak öğrendiğimizden bilgiyi öğreniriz. 
     
    Fakat bildiğimiz her şeyin yalandan ibaretten olduğunu fark ediyoruz. Gün geçtikçe cehaletimizi tartışmalarda fark ediyoruz. Şöyle fikir zihninde canlanıyor. Evvel zaman içinde öğrendiğim bilgiler yanlış olduğunu farkına vardın. Düne kadar sana anlatılan kulaktan dolma hikayelerin yanlış ve dolaylı olduğunu eline verilen kitaplardan birisini öğreniyorsun. Kitaplar , geçmiş topluluklara yol gösteren bir kült eserlerdir. Kitapların tarihine baktığında duvar yazılardan başlıyor ve de kil tabletlere kazınıyor. Bundan sonrasını biliyorsunuz. Matbaa icadı izliyor ama insanlar bilgiye yavaş yavaş uzanıyor. Işte insanlığın kaderi değişiyor. Cehaletimizi öğrenmek için fırsat veriliyor ama tv icat ediliyor. Fakat insanlık buradan farklı bilgiler öğreniyor. Zamanla bilgi global çapa daha yaygınlaşıyor ama cahilliğimiz değişmiyor. Unuttuğumuz durum var. Aklımızı kullanım hakkımı başka insanların eline altın tepsi de sunuyor. Ne kadar bilgi o denli bilgi kirliliği ve cehalet oluşuyor. Insanların en büyük hatası duyduğunu inanarak bilgisiyle kendisini bilgili sanmasıdır. Gerçek bilgiye araştırarak ulaşırız. Kaç insan bunu deneyerek gerçek bilgiye ulaştı. Eğer bir bilgi belgeliyse o bilgi gerçek ve şehir efsanesinden uzaktır. Cahiller sana anlatır yalanlarla dolu hikayeleri ama inananlar her zaman kitlesel olarak fazladır. Yalan bir bilgi sana çölde bulunan vaha gibidir. Insan aklını kiralama karşılığında düşünme, araştırma ve sorgulama yetisini satar. Robotları bakarız meğerse robotlaşan bizlerin beynidir. Aklımız bile cehaletin kara deliğin dipsiz kuyusunda kaybolur. Kitleler her zaman doğru bilginin kendisinde olduğunu sanan bilgeler gibi davranır. Zaman kavramını bilgelikleri yalan çıkarmasını istemezler. Çünkü zamanla insanlar gerçekçi bilgilere ulaşmak için sorgulama tekniğine başvurur. Bazı bilgelikler taklitten ibaret oluşan manipülatif motiflerle doludur. Insanoğlu düne kadar gerçeği bulması için aklını kiralama bıraktığı anda gerçeklerle ayna odasında yüzleşir. Bazen ayna odasında bulanan aynalar insanların gerçekçi bilgileri yansıttığı anda insanı korkutabilir. Yanlış duymadığınız aynalar insanlara duygularını yansıtan gerçekçi bilgedir.  
     
    Dediğimiz gibi bilgiler nacizane şekilde sana dolaylı olarak yanlış anlatılır. Gün geçmiyor insanlar senin anlattığın bilgileri aklıyla anlıyor ama cehaleti ağır basıyor. Her duyulan havadis doğru mu ? Onu her zaman zihnin labirentlerine sor ve ara. Şunu unutmayalım...! Insanın zihni labirentlerle doludur ama aklını satranç tahtasına çevirir. Cehaletini yenmek için bilgeye karşı açgözlülük yapması gerekir. Aynı merağının açgözlü davranmasıdır. 
     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.