1. EĞİTİM
Eğitim; kişide istendik bir şekilde kalıcı davranış değişikliği meydana getirme, olarak tanımlanır. Buradaki “istendik” kavramı “amaca göre” anlamına gelmektedir. Eğitim, bireyin arzu ettiği yaşam biçimine ulaşması için gerekli öğrenmeleri sağlamada önemli ve vazgeçilmez bir araçtır (Hotaman, 2011). Sosyolog Emile Durkheim eğitimi; henüz toplumsal yaşam için hazır olmayanlara, yetişkinler tarafından uygulanmış bir eylem olarak tanımlamıştır. Burada da işin içine öğretmenler girmektedir.
Eğitim formal ve informal olmak üzere ikiye ayrılır. Formal eğitim; planlı ve programlı zaman ve mekânı belirli olan yasal eğitim etkinliklerini içermektedir. Okullar buna en iyi örnektir. İnformal eğitimse herhangi bir programa bağlı olmaksızın bireyin çevresinden görüp kazandığı eğitim türüdür.
2. ÖĞRETMEN
Resmi kaynaklara göre öğretmenlik mesleği “devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” (MEB, 1973) olarak tanımlanmıştır. Öğretmenler eğitimin gerçekleştirildiği her ortamda öğrenciye istendik davranışları kazandıran profesyonel kişilerdir (Hotaman, 2011).
3. BEDEN EĞİTİMİ
Beden eğitimi, bireyleri ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak olgunlaştıran, geliştiren en az yorgunluğa karşı en çok fayda sağlayan, jimnastik, oyun ve spor faaliyetlerini de içine alan bir ilim olarak tanımlanabilir (Çöndü, 1999). Beden eğitimi ve spor dersinin daha etkili ve verimli olması için beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin kullandıkları eğitim programını anlaması, yorumlaması, bulunduğu şartlara göre değerlendirip uyarlamalar yapabilmesi gerekmektedir (Gülpek, 2020).
4. SPOR
Spor; bireysel ya da toplu olarak yapılan, bireyin fiziksel ve zihinsel yetilerini geliştiren, bir başkasıyla mücadele içerisinde bir hedefe ulaşma gayesiyle önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde bedensel hareketler bütünüdür (Tanriverdi 2012).
5. AHLAK
Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen değerler bütünüdür. Gelenek, görenek, örf, töre ve adetler gibi yazısız kuralları içermektedir. Ahlak kuralları zamanla etkileşim sonucu değişebilmektedir.
6. ETİK
Sözlükte etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak tanımlanmaktadır. Etik; insanların bireysel ve toplumsal ilişkilerinin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.
7. DEĞERLER
Neyin iyi neyin kötü olduğu konusundaki düşüncelerimizdir değer. Değerler çevreden öğrenilir ve bu öğreti davranışlara yansır.
8. MİLLİ EĞİTİMİN KÖK DEĞERLERİ
Milli eğitimin öğretim programlarında yer alan ve her öğrenciye öğretilmesi hedeflenen kök değerler vardır. Bu değerler şunlardır: adalet, dostluk, dürüstlük, sabır, sevgi, saygı, öz denetim, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik.
Yorum Bırakın