Görsel Tasarımcı Gözüyle Türk Füzyon Mutfağı

Görsel Tasarımcı Gözüyle Türk Füzyon Mutfağı
  • 6
    1
    1
    0
  • Füzyon mutfağı kavramını daha önce duydunuz mu?

    Öncelikle açımızı biraz genişletelim ve yemek kültürü kavramına ile başlayalım. Yemek kültürü, ülkelerin sahip olduğu gelenekselleşmiş kültür özelliklerini içinde barındıran değerli bir kültür ögesidir. Nasıl mı? Dünyanın neresindeki bir ülke olursan olsun onun yeme içme kültürü o ülkenin yaşayısı hakkında pek çok bilgiyide içinde barındırır. Yemek kültürü, kültür yapbozunun önemli bir parçasıdır anlayacağınız.

    Dünya küçüldü küçüldü hep denen ortada dönen bir tabir. Hal böyle olunca küçülen dünyaya ışık hızıyla gelişen teknoloji de eklenince her birimiz birbirinden farklı coğrafyalara ait mutfak kültürleri ile içli dışlı olabildik. Sadece içli dışlı da olmadık bu farklı mozaikleri birbiri ile karştıran farklı teknik ve tarzlarla gark olan tarifler de önümüze çıkıyor.

    O zaman toparlayacak olursak füzyon mutfak akımı için şunu diyebiliriz farklı milletlere ve yörelere özgü lezzetlerin, farklı pişirme/ hazırlama yöntemlerini birlikte kullanılmasını esas bir düşüncedir. Öyle ki bu akımla dünya mutfağından envai çeşit ürün aynı tabakta birleşerek sunulabiliyor.

    Füzyon mutfağının en güzel yanı özgünlüğü ve özgürlügü...

    Klasik kurallara bağlı kalmayan, özgün ve yenilikçi bir bakış açıları ortaya çıkıyor.

    Yenilikçi bakışın özgünlüğün sınırı yok hal böyle olunca bu özgün kavrama birazda çılgınlık katalım mı ne dersiniz? Türk mutfağında füzton mutfağı örneklerini hayal edelim. Tabi sınır yok çok kreatif şeyler ortaya çıkacaktır. Türk mutfağında füzyon mutfağının örneklerine bir de Melih Özbek'in dokunuşları ve tasarımları ile sanat perspektifinden bakalım:

     

     

     

    Bu ve bunun gibi daha fazla çalışmaya göz atmak için Melih Özbek'in Instagram adresini ziyaret edebilirsiniz: @magentodon


    Yorumlar (1)
    • Tatlıyı ve tuzluyu karıştırmayı seven birisi olarak, ağzıma ne kadar çeşit tadı aynı anda alabilirsem bir hamster gibi, o kadar mutlu oluyorum: Bütün tadlar ağzımda bir patlama yaratıyor küçük bir süpernova gibi, ve o anda bütün evrenin çeşitliliğini ve zenginliğini kendi içimde tecrübe ediyor gibi hissediyorum. Füzyon mutfağı kavramı ağzımı kamyon gibi doldurmama ihtiyaç bırakmıyor, işimi kolaylaştırıyor, o yüzden beni bu kavramla tanıştırdığınız için çok mutlu oldum Öykü Hanım. ^^

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.