AVUKATLIK MESLEĞİ BUGÜN HÂLÂ YAPILIR MI? (GELİR VE GİDERLERİ)

AVUKATLIK MESLEĞİ BUGÜN HÂLÂ YAPILIR MI? (GELİR VE GİDERLERİ)
  • 0
    0
    0
    0
  • Bugün Türkiye sınırları içerisinde, Türk okullarından mezun olmuş ve kendisine büro açmış serbest meslek sahibi bir avukatın ortalama gelir-giderlerine bakacağız ve bu mesleğin günümüzde hala karlı olup olmadığını değerlendirmeye alacağız.

    Avukatlık kanunu 164/4'e göre avukatlık asgari ücret tarifesi altında ücret kararlaştırılamaz. Bundan dolayı gelir hesabı yapılırken bu tarife dikkate alınacaktır.

    Öncelikle mesleğin giderlerine bakmak gerekir:

    1. Avukatlar, serbest meslek erbabı olarak çalıştıklarından vergilendirme usulleride buna göre yapılır. İlk olarak stajını bitirmiş bir avukatın (Ankara barosu için) ruhsat alma işlemleri için gideri 3.776,98 TL'dir. (Bu miktar yıldan yıla değişiklik gösterebilir.)

    Ruhsatını aldıktan sonra vergi dairesine başvuru yapması gerekiyor. SGK'ya giderek bağkur açılışını yapacaksınız, vergi dairesine başvurudan sonra vergi memuru gelip olumlu yoklamanızı yaptıktan sonra artık vekaletnamenizi alabilirsiniz. Bu işlemler için muhasebeci ile anlaşırsanız 2023 asgari tarifesine göre 1008 TL gideriniz de burada olacaktır.

    2. Ruhsatınızı alıp ofisinizi açtınız ve şu an bir masa bir sandalye ile kiralık bir ofiste işe başladınız. İlk olarak bulunduğunuz ofisin kirası gider hanemize yazılacaktır. Bugün Ankarada ortalama bir semtte 10.000 TL kira gideriniz olur. Kira giderinin tamamı vergilendirmeden düşülür. (Yani gelirinden -10.000 düşerek gelirini gösterebilir.) 

    Elektrik - su gibi ücretlerin ise yarısı vergiden düşülür. Bunlar da ortalama 2.000 TL gelse gelirinden 1.000TL düşecektir.

    İkinci olarak ofisinize alacağınız mobilyalar ve meslekte kullanmak üzere lazım olacak yayınların ücretleri gider hanenize yazılır. Fazla abartmadan bunları da 25.000 TL olarak yazabiliriz.

    Aynı zamanda envantere ve taşıtlara yapılan harcamalar da vergilendirmeden usulüne göre düşülebilir. 

    3. Ofisi de tamamladıktan sonra artık ilk işimizi alma vakti. İlk iş olarak Asliye ceza mahkemesinde bir sanık vekilliği yaptığımızı örnek olarak alalım. Sanık vekilliği 2023 tarifesine göre 70.000TL yapılıyor  asgari olarak. Bunu %15'i gelir vergisi olarak kesilir. Ancak yukarıda dediğimiz gibi gelirden düşecek olursak gelir vergisini 4.500 TL olarak gösteririz. Gelir vergisi tevkifatı ödemeyi yapanlar tarafından yapılır. 

    4. Arabayla ulaşımı sağladığını ele alırsak minimum günlük 200 TL yaaktığını düşünerek 6.000TL gider daha eklenir. Bunun %70'ini gelirden düşebilirsiniz.

    Sonuçta taş yemeyeceksiniz aylık bir 30.000 TL de gündelik ihtiyaçlarınıza gider.

    Toplam giderimiz 82.284,98 TL oluyor. Toplam gelirimiz ise 70.000TL.

    Yan, toplam 12.284,98 TL ortalama zararımız mevcut. Bu zararı başlarda 30.000TL'den kısarak kapatmanız mümkün. Ancak dosya almaya devam ederseniz gelir arttıkça zarar kapanır ve kar etmeye başlarsınız. 

    Hukuk fakültesinde 4 yıl boyunca yaptığınız giderleri de eklersek avukatlık mesleğinin maliyetini amorti etmesi 6-12 ay arasında mümkün gözüküyor. 

    Eh yapıp yapmamak size kalmış :)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.