Atatürk ve Vedat Yalanı

Atatürk ve Vedat Yalanı
  • 0
    0
    0
    0
  •              Sosyal Medyada Atatürk ve Cumhuriyet’e karşı kin kusulmaktadır. Buna karşı gerçekleri savunmamızda küfür, hakaret gibi hoş olmayan laflar ediliyor. Burada da yine Sosyal medyadaki çok ayıp bir iftirayı çürüteceğim. Dr. Rıza Nur, bildiğimiz gibi döneminde bakanlık yapmış ve Lozan Antlaşması için 2. delege olarak İsmet Paşa’nın yanına gitmiştir. Rıza Nur’un Atatürk ve Cumhuriyete attığı pis iftiralarla dolu olan “Hayat ve Hatıratım” isimli kitapta bir bölüm yer alıyor. İddiaya göre Atatürk ve Halit Ziya Uşaklıgil’in oğlu Vedat Uşaklıgil, Çankaya Köşkü’nün bahçesinde bulundan bir ağacın altında birlikteymişler! Bu yalanın temel kaynağı, Rıza Nur'un “Hayat ve Hatıratım" adlı deli saçması kitabıdır. Atatürk, Latife Hanım ayrılığını "Atatürk'ün cinsel tercihlerine" kadar indirgeyen Rıza Nur'un yobaz takipçileri, ısrarla Latife Hanım'ın Atatürk'ten ayrıldığını iddia etmişlerdir Ancak gerçekte Latife Hanım Atatürk'ten değil, Atatürk Latife Hanım'dan ayrılmıştır. Latife Hanım, Atatürk’le arasının açık olduğu günlerde Salih Bozok’a yazdığı mektuplardan birinde bu gerçeği şöyle itiraf etmiştir: “Git, paşa İle görüş. Ben kocamdan eminim. Çünkü kadirşinastır. Yüksek ruhludur. İnsandır. Aramızdaki gerginliğe bir son vermesini güzel bir geçmişin vereceği kuvvetle rica et... Bir haftadır uykusuz, gıdasız, idama mahkûmum. Nedeni çocukluk! Oysa çocuklar bu ağır cezadan muaftır.”[1]

    Latife Hanım bir Reisicumhurla evli olmayı bilememiştir.              

    Bir Yalanın Çürütülüşü

                    Dr. Rıza Nur, Latife Hanım'ın Atatürk’ü boşadığını ve Atatürk’ün çok yanlış işler çevirdiğini yazmıştır. Sırayla gidelim:

     

    1-      Latife Hanım, Atatürk’ü değil, Atatürk, Latife Hanım’ı boşamıştır,

    2-      Boşanmanın sebebini Atatürk’ün yanlış davranışı olduğunu kabul eden Dr. Rıza Nur, herhalde Latife Hanım’ın pişman olduğunu ve “çocuksuluktan” pişmanlığını bilmiyor!

              Kısacası Dr. Rıza Nur, ayrılığı anlatırken her konuya yaptığı gibi bu konu da da yalan uydurup Vedat yalanını atmıştır. Vedat ve Atatürk diye bir şey olmamıştır. 

       

     


     
    [1] “Atatürk'ün 40 Yıl Yanından Ayırmadığı Salih Bozok'un Hatıraları”, Milliyet,19-23 Kasım 1979, 10-14. Bölümler ’den aktaran Sinan Meydan, Panzehir, 2020, s. 351.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.