Atatürk, "Muhammed'in Karıları" Diyerek Peygamberin Eşlerine Hakaret Etti Yalanı

Atatürk, "Muhammed'in Karıları" Diyerek Peygamberin Eşlerine Hakaret Etti Yalanı
  • 0
    0
    0
    0
  • Atatürk düşmanlarının iddialarına yanıt vermek üzere bazı çalışmalar yaptım. O kitlenin bazı tezlerini araştırırken “Atatürk, Hz. Muhammed’in eşlerine ‘Muhammed’in Karılarıdiyerek hakaret etti!” diye bir cümleyle karşılaştım. Bugün bu iddiaya değineceğiz.

                    Prof. Dr. Erhan Afyoncu, katıldığı bir televizyon programında: “Muhammed karılarıyla Mekke’de bulundukları zaman…” Erhan Afyoncu: “Muhammed’in karıları ne demek yahu? Karı kelimesi ne demek yahu?” demiştir.

                    Yanıtı Erhan Afyoncu’ya Oktan Keleş “Atatürk’e Atılan İftiralar” adlı eserinde şu şekilde cevap vermiştir:

                    “Ey Erhan Afyoncu, adı üzerinde “Medeni Bilgiler” kitabı. Bakınız onun alt ve ön sözlerinde ne yazar? Oluşturulma sebebi bugün dahi nikâh akdiyle bapla olana karı, evlilik belirtisi denir. Nisa Suresi’ndeki nisa bir cinsi, kadın cinsini, cariyeyse savaşta ele geçen esir kadınları ifade eder. ‘Karı-koca ilan ediyorum.’ cümlesi bunun için Medeni Kanun’a geçmiştir. Bugün dahi nikâh memuru evlenenlere: ‘Sizleri karı-koca ilan ediyorum.’ der. Son kabul edilen Medeni Kanun’da bile hala ‘karı’[1] kelimesi geçer. Ayrıca Hz. Peygamber’in (s.a.v) kadınları ifadesini kullanılsaydı metresler anlaşılacaktı, cariyeleri denilseydi iftira olacaktı. Burada ‘karı’ kelimesi nikâh akdi ile bağlı olan anlamında kullanılmıştır. Bu ifadenin neresinde Peygamberimize (s.a.v.) hakaret vardır? Sayın Erhan Afyoncu Hocam, ayrıca Türkçede ‘kocakarı’ tabiri vardır. Kocakarı, kocamış yani yaşlı anlamında zannedilebilir. Oysa özellikle Ege Bölgesi’nde çok kullanılan bu ifadede ‘bilge kadın’ manası vardır. Koca karı, bir köyün en sayılan hanımefendisi, en bilge yaşlı kadınıdır. Ayrıca koca karı ilaçları da vardır. Kısaca burada ‘karı’ kelimesinin hakaret anlamı içermediğini, Peygamberimize (s.a.v.) nikâh akdi ile bağlı olan hanımları için söylenildiğin öğrenin lütfen.”[2]


     
    [1] TMK, Madde, 153,288 vs. Kabul Tarihi 22.11.2001.
    [2] Oktan Keleş, Atatürk’e Atılan İftiralar, 2021, s. 119,120.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.